fredag 14 juni 2013

Glädjen över rent vatten

Badplats
Så här ser vårt bad ut! 
Tänk att vi efter 25 år här på Värmdö äntligen har fått rent vatten! Tidigare blev all vit tvätt brunaktig efter ett tag. Och allt porslin fick avlagringar. Själv har jag undvikit att duscha för min hud har blivit känslig för det hårda vattnet.

Vi har haft järn och kalk och kanske lite saltvatten också i vårt vatten, för nu tycker jag inte att det nya vattnet smakar någonting. Det kommer från Stockholm medan det tidigare kom från vår brunn strax utanför huset. Vi har under åren kastat ut en förmögenhet på flaskvatten. Plus på diverse reningsförsök.

Inte heller behöver vi tömma vårt enskilda avlopp längre för avloppet är kommunalt. Så brevet vi fick nu om att det är ett arbetsmiljöbrott (tror jag det stod) ifall vi tvingar avloppstömmaren att dra slangen mer än tio meter. Det brevet slängde vi.

Sedan i tisdags har vi alldeles klart vatten och vi håller på och försöker renovera vår gamla toa, så att de bruna kalk- och järnavlagringarna försvinner. Varmvattenberedaren är kvar för vi får bara kallvatten in naturligtvis. Den ser ut som ett rostigt skeppsvrak inuti, men fungerar ändå. Det är huvudsaken. Hydroforen är dock väck för vattnet har självtryck och behöver inte pumpas in i huset längre.

Och så den extra lyxen av en toastol till. Två toaletter i vårt hus. Ingen mera kö. Hela kalaset kostade omkring 237 000 kronor för hushållet. Vi har en enkel tomt med bara gammal platt sjöbotten så grävningen för hand ned till frostfritt djup var enkel. Det blev nästan ett helt år för övrigt av grävande och sprängande i alla vägar där vi bor. Aldrig tyst. Grävmaskiner klockan sju i stort sett varje morgon. Men nu är det klart! Tack Frentab! Tack rörmokaren Leffe!

PS. Rent vatten är en mänsklig rättighet enligt FN, men då tänker man enbart på de som bor i tredje världen. Inte på de som bor i Sverige.  Och vem i tredje världen skulle kunna betala det vi har gjort? DS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar