måndag 24 juni 2013

Den 94-årige Nelson Mandela döende

Han är rimligt sett döende, men i Sydafrika ber folket för honom. Jag hoppas de inte ber att han ska leva evinnerligen. Det är att överskatta livet. Inte kan man säga att det är värt att leva hur länge som helst till vilket pris som helst.

Numera ses det som att vi kommer att bli minst hundra år allihop inom en snar framtid. Är det den högsta lyckan som går att uppnå? Redan är många av de jag har vuxit upp med döda. Många nära och kära. Ska jag sträva efter att bli hundra år?

Själv så tycker jag att det skulle vara lagom att bli just 94 år. Det blev Astrid Lindgren. Jag menar att vid den åldern borde varje människa ha hunnit uträtta det hon vill. Barnen är sedan länge stora och dessutom rätt gamla de också. I värsta fall har de också dött. Barnbarn och barnbarnsbarn kan ha setts växa upp. Det räcker alldeles nog. 

Varför lever vi så mycket längre än vi behöver för att uppfostra våra barn till vuxen ålder? Ett svar måste bli att vi behöver upptäcka något mer om oss själva, som vi eventuellt kan ge vidare till en större krets människor. Att vi begriper mer av vad det är att vara människa.

Nelson Mandela behöver vara omhändertagen och bekväm, ha det så gott det går trots lunginflammationen. Detta som är en så vanlig sjukdom att dö av vid hög ålder. Min morbror Evert som blev 96 år gjorde det. Han hade klarat av sin sjukdom och var påklädd och skulle hem, men då segnade han ned och var borta.

När det gäller Mandela går uppgifterna isär, men visst vore det en välsignelse att få dö lugnt och stilla omgiven av sina nära och kära. Enligt landets president Jacob Zuma är tillståndet sämre och kritiskt hos Nelson Mandela. Han besökte honom under kvällen i går.
27.6.2013
Mandela ligger i respirator. Så ovärdigt. Låt honom lämna istället! Varför hålla en 94-åring vid liv med konstgjorda medel? Hur länge då? President Jacob Zuma har ställt in en resa.
29.6.2013
Nu är Mandela mycket bättre sägs det. Vi känner igen mönstret. Så brukar det vara strax innan någon dör. Då tillfrisknar den döende och ingen tror att den ska dö just då, men då drar den. Passar på när uppmärksamheten slappnar hos de anhöriga. Många har berättat om detta.

Vi lär få se hur det går med Mandela. Om han dör nu drar han intresset från president Obama som besöker Sydafrika. Respiratorn kommer inte att stängas av förrän statsbesöket är över. Det sägs också att han får dialys. Inte skulle man hålla liv i någon annan 94-åring på det här viset. Känns hemskt tycker jag.

Mandela har inte varit fri längre än han satt i fängelse. Han satt i 27 år sammanlagt och har varit fri i 23 år. Han ansågs som terrorist ända till 2008 i USA. Nu ska president Obama träffa hans familj.
4.7.2013
Nu befinner sig Mandela i ett vegetativt tillstånd och hålls vid liv bara med hjälp av apparater. Familjen har fått rådet att stänga av respiratorn. Gör det! De anhöriga har tvistat om begravningen. Var ska han begravas? Hans barn som har dött före honom har flyttats i Sydafrika och nu har en domstol fastslagit att de måste flyttas tillbaka. President Obamas veckolånga statsbesök är över så nu hindrar ingenting att Mandela äntligen ska kunna få dö i frid.
5.7.2013
Och så förnekas att detta är sant att Mandela är bortom räddning. Nä han befinner sig i ett kritiskt men stabilt tillstånd. Läkare står mot läkare således. Men barnen till honom har flyttats tillbaka till den ursprungliga graven. Här kan ni se bilder.
17.7.2013
Mandela lever fortfarande och i morgon fyller han 95 år.
6.12.2013
Nu fick Nelson Mandela äntligen somna in. Det var väl bra. Han hölls vid liv för att det inte skulle bli kaos i Sydafrika när han dog. Men äntligen fick han således dö på torsdagen. Den 5 december 2013.

2 kommentarer:

 1. En av tidens största o mest fantastiska människor.

  Jag brukar, när jag hör alla dessa politiskt korrekta människor älta mantrat att "alla människor är lika mycket värda", roa mig med att ställa frågan om Mandela "möjligen" har varit "lite" mer värd är t ex Saddam Hussein, Hitler eller Stalin?
  Det brukar vara svårt att svara på trots att svaret är givet.
  //Pops

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja det brukar nog inte menas riktigt så, utan att alla har ett människovärde som är lika stort. Vare sig det är en kung eller en fattig. Mandela är heller inget helgon (fast han har blivit det på gamla dar) utan är skyldig till det han satt i fängelse för: mord och terrorism, men i dag anses detta ha varit en berättigad kamp. Men Nelson Mandela var med och upprättade den väpnade grenen av ANC 1961. Det var därför han fick livstids fängelse på Robben Island.


   Radera