torsdag 1 december 2011

Valet 2014 blir jämnt

Här är Delphi-panelen, jag är med i den, och har tillsammans med de andra förutspått hur det ska gå i valet 2014.

Vi presenteras av chefredaktören på Newsmill PM Nilsson och chefen för Newsmill Analys Annika Nordgren Christensen på Newsmill i dag.

Vi är inlästa, kompetenta personer, som var och en har gjort sin bedömning av läget och har motiverat denna. Dessa våra uppfattningar har sammanställts av de båda artikelförfattarna och presenteras i dag på Newsmill.

Resultatet av våra åsikter om framtiden i panelen är att inget av blocken får majoritet i valet 2014 och att kd åker ur riksdagen. Miljöpartiet blir det parti, som blir tungan på vågen. Detta parti blir vågmästare i nästa val om Delphi-panelens förutsägelser stämmer.

"Moderaterna går om Socialdemokraterna som största parti på grund av väljarnas fäbless för regeringsduglighet och M befäster sin roll som det nya normala, "defaultpartiet".

Samtidigt tynar de små borgerliga partierna bort i M:s skugga och Alliansens minoritetssituation kvarstår på grund av KD:s oförmåga att ta sig över spärren. Vänsterpartiet får stora framgångar under Jonas Sjöstedt - som framstår som vänsterns självklara val. Det gör MP till en vinnande vågmästare. Reinfeldts flirt med MP har sina uppenbara skäl."

Så sammanfattar chefen för Newsmill Analys och chefredaktören för Newsmill det som vi har delgett dem. Det har gått till så att vi var och en har gett vårt eget valresultat i siffror och att vi har fått svara på frågor. Vi har inte suttit tillsammans och utarbetat detta.

Dessa båda frågor har vi var och en svarat på:

1. Vilken roll tror du att klimatfrågan kommer att ha nästa val?

2. Hur långt ner i opinionen kan S sjunka? 15, 20 eller 25 %? Varför då?


Denna panel ska återkomma en gång i kvartalet fram till valet 2014. Detta är ett annat sätt att förhålla sig till framtida valresultat än att fråga ett utsnitt av befolkningen.

I första omgången tillfrågades 27 personer, utvalda bland Newsmills nätverk av 19 000 medlemmar, bland dem Mona Sahlin, om att delta i panelen. Denna grupp har nu blivit 30 utvalda personer. Mona Sahlin är inte med, så hon har uppenbarligen tackat nej.

Från början var mest män tillfrågade, men den snedfördelningen har nu åtgärdats, så att det är en mindre övervikt av män i denna politiska panel. Kvinnor kanske inte tycker att de har så mycket att komma med i dessa spörsmål. Synd att Mona Sahlin inte är med.

Här kan ni läsa mer om Delphi-paneler. Detta är ett sätt att använda en utvald grupps intelligens och olika erfarenheter så att det blir till ett slags "kollektiv intelligens". I vanliga fall förblir Delphi-grupper anonyma, men här finns vi med som personer. Dock är våra olika uttalanden anonymiserade.

Delphi-panelens förutsägelser av valet 2014 presenteras också i Veckans Affärer.

7 kommentarer:

 1. Va´kul! Nytt grepp! Ska genast gå till Newsmill och kolla.

  SvaraRadera
 2. Helena Palena: Javisst är det.... :)

  SvaraRadera
 3. Ann Helena, jag får lov att gratulera både dig och Newsmill! Kul grepp också.

  SvaraRadera
 4. Och SD försvinner väl ut i kloaken ???

  SvaraRadera
 5. Svante1: Om du trycker på de blå bokstäverna ovan så får du se... :)

  SvaraRadera
 6. Svante1!
  Såg du inte Aktuellt kl 21 i dag? Efter det inslaget om Borlänge o med Jimmie o Annie blir det knappast färre som lägger sin röst på sd. För första gången i världshistorien ställde programledaren kritiska frågor till mångkulturförespråkaren och Jimmie fick tala till punkt. Före valet kommer sd att få lägga fram sina argument många gånger o då blir det knappast färre väljare.
  //Pops

  SvaraRadera