fredag 9 december 2011

Halvvärldar och andra märkvärdigheter

Jag känner till den där världen, som socialarbetaren och författaren Deanne Rauscher har uppstått ur. Hon levde i en halvvärld, som liten. Och med en konstig mamma, tror jag. Småtjuvarnas och demimondernas världar, som fanns då på 50-talet. Som de hade funnits under årtionden, för att inte säga århundraden i Stockholm.

Hon är uppvuxen i Västertorp. Hon föddes 1953 och växte upp tillsammans med sin mamma, tyske styvpappa och tre halvsyskon. Det var ont om pengar och familjen samsades i en tvåa i Västertorp i södra Stockholm. Styvpappan, Jürgen Rauscher, var en karismatisk man med många älskarinnor.

Han var hennes idol och hjälte, märkligt. Redan där fick hon fel uppfattning om hur världen skulle se ut. Han försvann ur hennes liv när hon var tio år, så som männen gjorde vid skilsmässor på den tiden, har hon sagt.

Hon var ett envist och egensinnigt barn och mamman, som försörjde familjen som kontorist efter separationen, klarade inte av henne.

Då hamnade hon i en fosterfamilj utanför Västerås. Deanne Rauscher tyckte själv att det var en bra lösning, där fick hon verkligen vara barn. Hennes fosterföräldrar gav henne också sådant som hennes egen mamma inte hade råd och tid med – hon fick en täckjacka och hon fick spela piano och gå på gymnastik.

När hon kom tillbaka ett år senare till Stockholm gick hon in i modskulturen. Vid 13 års ålder fick hon kontakt med sin biologiska pappa, som hon också tyckte mycket om, trots att han var en alkoholiserad spelmissbrukare och att han drev en illegal spelklubb.

Deanne Rauscher var 16 år när hon hoppade av skolan och åkte till Tyskland för att söka upp sin styvpappas föräldrar. När hon var 17 år fick hon sitt första jobb inom vården. Hon har arbetat inom äldrevården, mentalvården, narkomanvården och haft behandlingshem för barn och ungdomar i Björn Rosengrens gamla gård.

Det är så uppenbart att hon håller på och läker sitt eget liv med att tycka och tro att kungahuset är skyldigt till allt elände plus den världens människor. Och då särskilt männen. Samtidigt som hon bor på Östermalm och älskar antikviteter och har en kärlek till gamla kungar.

Men mest av allt är hon en "golddigger". Hon har förmågan att skarva ihop saker utan att skämmas för att faktakontrollen brister och hon gillar de pengar, som detta ger.

Hennes mamma, Karin Rauscher 79 år boende i Johanneshov, är med i hennes bolag Rauscher Konsult, men dessa båda bolag tecknas av Deanne Rauscher ensam. Hon har ägt Bergsängs gård, som hon köpte av Björn Rosengren år 2004. Numera äger hon bostadsrätten på Sibyllegatan på Östermalm.

Deanne Rauschers drivkraft verkar vara ungefär som i "Tjuvarnas jul", ni vet julkalendern på TV, som utspelar sig just i Stockholm, med en kvinnlig Madame som ledare i tjuvligan. Det gäller att sno av dom rika. Precis som man gjorde på Charles Dickens tid i England. Det är bara det att Stockholm numera är inte 1800-talets Stockholm, eller ens 50-talets.

I julkalendern verkar Madame mest tänka på sin egen ihopsamlade rikedom och inte bry sig så mycket om de fattiga. Liknande den verklighet, som utspelar sig år 2011.

2 kommentarer:

  1. Vi får väl se när bilderna kommer. Ingen rök utan eld :)

    SvaraRadera
  2. Anonym 22:56: Ett bra sätt att trissa upp intresset (och förtjänsten) genom att tala om bilder och vad de föreställer utan att visa dem. Gangstervärlden styr.

    Robert Aschberg menar att vem som helst som känner sig förtalad i denna fråga kan vända sig till domstol och få en rättslig prövning och alla korten måste då upp på bordet. Då får vi en genomlysning.

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/robertaschberg/article14052873.ab

    SvaraRadera