onsdag 21 december 2011

Skyldiga till terrorbrott

UPPDATERAT

De båda svenskarna i Etiopien Martin Schibbye och Johan Persson är skyldiga till terrorbrott. Domstolen tror inte på vad de säger utan menar att hela resan var organiserad av gerillan, som de var i sällskap med och att de ska dömas enligt lagarna för terrorbrott.

De kan få mellan 5-15 år för detta. Enligt vissa experter kan de få ända upp till 25 års fängelse. Amnesty tror på dödsstraff har de sagt tidigare.

Åklagarsidan yrkar på mellan 18-35 års straff och domen gällande straffet kommer att falla den 27 december 2011. I Etiopien finns möjligheten att benådas från straffet efter en viss tid.

Här har jag tidigare skrivit om journalisterna.

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling väntar nu på att regeringen och utrikesminister Carl Bildt ska ta sitt ansvar och protestera mot att dessa båda journalister döms för att både olagligt ha tagit sig in i landet (vilket de hade erkänt) och för terrorbrott.

Han säger att han nu inte med gott samvete kan säga till svenska journalister att de kan resa vart de vill i världen och rapportera, för han kan inte vara säker på att regeringen alltid står bakom journalistiken och är för yttrandefrihet. Detta sade han i vår statliga television i soffan i kanal ett.

Eftersom de båda journalisterna har framhållit att de särskilt var ute efter Africa/Lundin Oil och i kölvattnet därefter regeringen och särskilt Carl Bildt så förstår jag att UD nu säger att de ska analysera domen, innan de uttalar sig. Detta är ännu en kampanj från vänstern och naturligtvis måste de båda svenskarna följa lagarna i landet de ska till. Här håller jag för en gångs skull med Håkan Juholt.

Dessa lagar gäller faktiskt även journalister och det går inte som journalistförbundets ordförande gjorde hänvisa till Irak, där alla journalister enligt honom var där olagligt. Inbäddade av amerikanarna då. Ett lands armé. Vilken jämförelse!

En annan jämförelse han drog var att ifall det ryktades om att det förekom att regeringen brände ned byar innanför de där områdena i Sverige, där det är fotoförbud, nog skulle allmänheten vilja höras talas om detta och få rapporter därifrån. Ännu en fullständigt horribel jämförelse. Det här är inte Afrika. Och Afrika är inte Sverige.

Statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt har nu båda reagerat och ska ta kontakt med den etiopiska regeringen på hög nivå. Det finns naturligtvis politiska poäng att vinna där. De kommer att bli hjältar om de får loss de båda ur fängelset, eller får ned deras straff på en låg nivå. Nu när alla väntar sig ett långt straff för dem.

Enligt gamle veterandiplomaten Jan Eliasson är det nu viktigt att regeringen går in med lagom dos av protesterande. Sverige måste ändå ta hänsyn till att Etiopien är en stat med en egen rättsskipning.

Svenskans kulturchef Kaj Schueler pratar om att om rättsprocessen är kidnappad. Ja Etiopien är inte Sverige. Som sagt. Inte en svensk koloni heller. Vi ska väl inte gå i krig med dem?

24.12.11


Urikesminister Carl Bildt har nu lovat att träffa de anhöriga. De vill träffa honom på tisdag den 27 december. Samma dag som domarna för de båda faller.

4 kommentarer:

 1. Horribelt, svenskarna måste lyda de lagar som finns i landet. I Etiopien sitter 38 journalister i fängelse för att de vågat kritisera regeringen, många av dem på grund av samma terroristlag som fällde svenskarna

  SvaraRadera
 2. Lennart: Jo, lagar ska följas, men många tror att Sverige - svenska journalister - kan ändra dem som de vill, lite övermaga tycker jag. Det verkar finnas många fördomar om Afrika hos svenskar.

  Och som jag brukar säga: jag förstår att min journalistkompis Kalle Bergman från Svenskan och Arne Lemberg från Expressen (Arne hade rykte om sig att vara lite galen och Kalle tyckte att Afrika var kul) åkte då 1979 och de blev mördade den gången av soldater.

  Men att som dom här har gjort gett sig iväg på vinst och förlust för att "avslöja" korruption och helst folkmord är så dumt så man tror inte det är sant. Kostade mycket pengar också, kring 80 000 bara att ta sig dit.

  http://annhelenarudberg1.blogspot.com/2011/10/naiva-rikemansbarn.html

  SvaraRadera
 3. Jag var själv i Etiopien samtidigt med dem och intervjuade Eskinder Nega, Etiopiens ende politiska bloggare. Säkerhetspolisen stod utanför fönstret. Några veckor senare åkte han in i fängelse och sitter där fortfarande, bara för att han kritiserat regimen, men med samma horribla lag som förevändning.

  "Men att som dom här har gjort gett sig iväg på vinst och förlust för att "avslöja" korruption och helst folkmord är så dumt" Detta var bland det dummaste jag hört i detta fall. Eller så handlar det bara om vanligt brist på engagemang. Heder åt Johan och Martin, men framförallt åt de journalister i Etiopien som har civilkurage

  SvaraRadera
 4. Lennart: Ja det funkar så att regimer slänger dom i fängelse som dom inte gillar. Är så åt båda håll - både yttersta vänstern och högern. Det finns politiska fångar på Kuba och i Nordkorea.

  Visst är Schibbye och Persson lite väl dumma, som tar sig in i Ogaden och tror att de ska göra scoop, men eftersom de tillhör yttersta vänstern så var det väl inte så märkligt. Synd bara att de inte fick den dedikerade boken från Jan Guillou.

  SvaraRadera