onsdag 21 december 2011

Julens gåva

Jag är mycket tacksam för det här bloggåret. Det har lärt mig att det finns många olika plan där ute på internet och att både negativa och positiva reaktioner kan vara värda att ta hänsyn till.

Min egen slutsats av året har blivit att införa ständig kommentarsgranskning och att utesluta alla anonyma kommentarer. Länge försökte jag ha det öppet för den totala anonymiteten. Men jag har funnit att det tar helt enkelt för mycket tid att stryka kommentarer och svara på dessa inkommande repliker från ansiktslösa, namnlösa människor.

Jag tycker mig se att jag nu har lärt mig att urskilja det jag behöver i denna mängd av människor, som ständigt går in på min blogg. Jag är också tacksam för de 44 personer som nu har valt att knyta mer permanenta band till min blogg. Tack ska ni ha!

I fortsättningen kan alla kommentera under open ID, men inte helt anonymt. Det blir enklare så. Jag har märkt en anstormning nu på min blogg, när tidningarna mer och mer har strypt möjligheten att kommentera och ibland också tar bort möjligheten att länka.

Yttrandefrihet är en känslig sak också i vårt land. Allt får inte sägas högt. Ibland tror människor att detta med yttrandefrihet betyder att det ska vara fritt fram för alla att uttrycka sig. Så har det aldrig varit.

Vår yttrandefrihet är något som staten har beslutat om och så är det också i andra länder. Jag har märkt att en del tror (eller låtsas tro) att min blogg är en tidning eller något organ för staten. Så är dock inte fallet.

Det här är ett privat utrymme och jag släpper fram det jag vill på detta. Ungefär som jag gör när människor vill komma hem till mig. Alla är inte välkomna.

En RIKTIGT GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR önskar jag dock er alla där ute. Tillsammans kommer vi att skapa ett bättre Sverige även under nästa år. Det är jag alldeles säker på.

Vårt land skapas genom att olika åsikter och meningar får fortsätta att stötas och blötas mot varandra. En del av dessa diskussioner gör så småningom avtryck i verkligheten, men allt som diskuteras duger inte till detta.

3 kommentarer: