måndag 19 oktober 2009

Storfilmen 2012 visar jordens undergång



Nu kommer filmen om det berömda året 2012. Världen går under och USA försöker att rädda någon del av mänskligheten ombord på skepp.

Det är regissören Roland Emmerich som har gjort denna storfilm med 200 miljoner i budget och med undergångsscener från att Himalaya översvämmas, kuststäder går under till att Sixtinska kapellet rasar ihop över kardinalerna, som ber där inne.

Det handlar om vår kulturs undergång och hangarfartyget USS John F Kennedy välts över ända i en jättevåg. I USA sägs ju den nuvarande presidenten Barack Obama vara en efterföljare i rakt nedstigande led till denne president.

Roland Emmerich var den som också gjorde Independence Day 1996, där Will Smith bekämpar utomjordingar och Bill Pullman spelar den amerikanske presidenten, som förlorar sin fru. Jeff Goldblum är den tekniskt skicklige juden, som begriper vad dessa utomjordingar sysslar med och som därför gör det möjligt för Will Smith att använda deras egen teknologi mot dem.

The day after tomorrow blev nästa undergångsfilm år 2004, där Dennis Quaid och Jake Gyllenhaal fick kämpa med en ny istid, vilken var följden av den globala uppvärmningen.

Och nu är det alltså dags för 2012, som i god undergångstradition, tar mayakalendern som utgångspunkt för de världsomvälvande händelserna. John Cusack, Amanda Peet och Danny Glover (i rollen som USA:s president) är skådespelare i denna storsatsning.

Filmen och temat ingår i det som behövs för att skaka oss människor till mera liv. Vi behöver begripa att livet kan ta slut när som helst för att vi ska leva fullt ut. Dessa filmer fyller samma funktion som de gamla grekernas omskakande tragedier i amfiteaterna gjorde. De ingick i den mentala och känslomässiga utvecklingen av människor.

Dessa dramer fick dem att bli omskakade och en smula mer vakna och sedan kunde de återgå till sina liv med i bästa fall en djupare insikt om vad livet handlade om. Samma funktion kan en sådan här storfilm om jordens undergång fylla. Ifall vi inte stöter den ifrån oss genom rationalitet. Trailern för filmen 2012 säger trösterikt att "the end is just the beginning".

Och så fungerar också alla olyckor, sjukdomar, katastrofer och andra undergångsteman, som vi överlever i det verkliga livet.

Filmen har premiär om några veckor den 13 november över hela världen.


4 kommentarer:

  1. Du är snabb med nyheter Ann! Vad får du allt ifrån? Men visst behöver vi människor skakas om och inse hur få våra dagar är på vår vackra jord och hur ömtåligt allting är - både naturen och vi mänskor är ganska sårbara. Min bok Kungsgården handlar om detta. I dag är jag förkyld - var i Lund över helgen och tågen fungerade inte. Fick åka buss på dåliga vägar i stället och till sist taxi genom Småland på hemvägen. Nu ska Röda korset börja dela ut mat till behövande i Europa - också här i Sverige finns ungdomar och pensionärer som ite har råd att äta.

    SvaraRadera
  2. Ta hand om dig Gitta! Ja var får jag allt ifrån? Det är när jag sitter här på morgnarna och kollar internet som jag råkar på saker och ting. De vanliga nyheterna i medierna ligger alltid efter. Den här filmen har det gjorts pr för länge, åtminstone ett år tror jag.

    SvaraRadera
  3. Hej Ann Helena

    Har sett flera liknande filmer och känner inte sug efter en till.

    Men det är väl som med allt annat. Nya generationer fascineras av Dracula, av scienefiction osv...

    Ha de gott!

    Har du sett min namninsamling för rätten för männen att få till stånd?

    Skriv gärna på.

    Handlar om prostatacancer.

    SvaraRadera
  4. Nej Ramona har inte sett din namninsamling ska kolla in den. Filmer av den här sorten som 2012 är gjorda främst för tonåringar. Men som gammal mayaindian (nja ett visst antal gener iaf) så kan jag se detta som en ren underhållningsfilm (apropå debatten om finkultur) och titta på vad Roland Emmerich har fått ihop den här gången.

    SvaraRadera