onsdag 21 oktober 2009

Marita Ulvskog hjälpte till att göra barn arvlösaNär Marita Ulvskog (s) var kulturminister så såg hon till att Johan af Petersens, som var äldste sonen i familjen fick ärva allt efter sin far. Fast det fanns ett testamente, som sade att alla skulle ärva.

Detta framkom i TV4:s program Efter tio i morse. Eva Kunske, syster till Johan af Petersens, satt i soffan och berättade om hur det gick till när hon och hennes syskon och mamma fråntogs arvet. Äldste sonen fick ärva hela den stora egendomen, som omfattar en stor del av Nacka och är en fideikommiss. Erstaviks gård och Nackareservatet ingår i egendomen.

Detta system har funnits sedan 1700-talet och handlade om att stora egendomar inte skulle styckas. Men i fideikommissariens uppgift ingick att ta hand om alla släktingar. Detta har uppenbarligen inte Johan af Petersens gjort, utan han har påstått att det inte skulle gå att bevara marken och gårdarna ifall syskonen och mamman hade fått ärva.

Hans resonemang som advokat övertygade Marita Ulvskog om att fideikommissen skulle förlängas en generation till, så hon såg alltså till att göra resten av familjen arvlös och allt gick till den äldste sonen. Detta hände i Sverige för ett drygt decennium sedan.

Förfarandet påminner mig mycket om hur lagarna ser ut i en del andra tillbakasatta länder, där kvinnor inte heller räknas som arvtagare riktigt, för de ska ju gifta sig och bli försörjda av sina män.

Detsamma råkade alltså Eva Kunske ut för. Hon fick ingen särskild utbildning och fick heller inte veta något om testamentet efter pappa eller hur allt skulle gå till förrän han var död. Hon togs inte in i diskussionen helt enkelt.

Men pappan ville vara rättvis och fördela arvet mellan sin fru och sina barn, men det fick han alltså inte utan den äldste sonen lade beslag på allt. Och gjorde så med hjälp av en socialdemokratisk regering.

Det är endast England och Sverige, som har kvar systemet med fideikommisser. Alla andra länder har avskaffat detta.


2 kommentarer:

  1. Gunnar Sträng var väl den siste Socialdemokraten. Efter honom återstod endast brödsossar.

    Partiet har i alla tider flirtat med kapitalet. Inte mins Marita Ulfskog. Nåväl, nu har hon en välavlönad tjänst i EU och kan om några år dra sig tillbaka med en pension som vida överstiger en arbetares.

    SvaraRadera
  2. Ja käre Gunnar Sträng, som i sin ungdom cyklade omkring och agiterade... och som på gamla dagar ägde hus i Gamla Stan... och så Marita Ulvskog som var medlem i KPML (kommunistiskt) i sin ungdom och som startade Feministas år 2005, men det hjälpte inte Eva Kunske.

    SvaraRadera