torsdag 8 oktober 2009

Saudiarabisk man dömd till fem år för sitt sexliv


I juli sände den Libanonbaserade TV-kanalen LBC en intervju med 32-årige Mazen Abd al-Jawad som öppet berättade om sitt sexliv. Kameran följde al-Jawad när han körde sin röda cabriolet till ett köpcentrum där han tipsade tittarna om hur man kan ragga tjejer via mobilens blåtandfunktion. Han visade också upp sitt sovrum och sexleksaker inför kameran.

Intervjun blev för mycket för de konservativa i det strikt könssegregerade Saudiarabien. Klagomålen strömmade in till den populära tv-kanalen LBC, som ägs av den saudiske prinsen al-Walid bin Talal, en framträdande liberal i kungariket, det skriver TT.

Protesterna ledde till att Mazen Abd al-Jawad greps och på onsdagen beslutades att han får sitta inlåst i fem år för sitt sexliv och att han var så lösmynt om detta.

Idag är det endast Saudiarabien som säger sig helt basera rättssystemet på sharia. Monarken, för närvarande kung Abdullah bin Abdul Aziz, utfärdar vissa förordningar men dessa är helt fristående från rättssystemet. Härmed finns det en inbyggd motsättning mellan kungen och de rättslärda. I det saudiarabiska rättssystemet är qadierna (domarna) mer självständiga och dömer mer efter eget ijtihad (processen att genom tolkning av de religiösa rättskällorna utarbeta lagar) än i de mer klassiska shariasystemen.

Saudiarabiens rättssystem bygger delvis på det ottomanska rikets system sådant det var före 1926 men ger alltså större utrymme för domarnas egna ijtihad. Muftierna spelar därmed inte särskilt stor roll i domstolarna. Förutom domarna är viktiga aktörer i rättssystemet det råd av ulama (rättslärde) som utfärdar fatwor, och den ”religiösa polis” (mutawia) som ser till att religiösa påbud följs av medborgarna.

De tillåter åttaåriga flickor i Saudiarabien att gifta sig. De får inte heller skilja sig förrän de blivit myndiga för först då anses de mogna nog att fatta ett sådant beslut. Källa Wikipedia.
1 kommentar:

  1. Tänk att vara 8 år och gifta sig! Finns det ord? Ja, det finns det! Barbari!
    Vill man spy? Ja, det vill man!

    SvaraRadera