tisdag 20 oktober 2009

Jimmie Åkesson vs Maud OlofssonJag såg Maud Olofsson (c) och Jimmie Åkesson (sd) diskutera i Gomorron-programmet på TV. Det var inte särskilt uppbyggligt, för centerpartiledaren var så upprörd hela tiden och Jimmie Åkesson var inte särskilt bra på att argumentera i denna miljö.

Men rent mänskligt så fick Jimmie mina sympatier, för han blev attackerad av den bitska Maud, som rent av skällde på honom. Han var helt klart i underläge och som människor har vi en tendens att hålla på "the underdog".

Förvånande att SVT ändå hade bjudit in honom. Aftonbladets publicerande av Jimmie Åkessons debattartikel har tydligen öppnat portarna, trots att alla inom gammelmedierna naturligtvis varnar för detta främlingsfientliga parti. Och nu får vi se vart valvinden för detta sd-parti.

I andra länder finns liknande partier med upp till tolv procent av väljarkåren. Och det är något annat än "drag under galoscherna" som Jimmie Åkesson förespråkar. Han ser rädd ut när han pratar om vad som kommer att hända i Sverige och menar att det är invandrarna som ska integreras här och inte vi med dem.

I centern finns Mahmoud Aldebe, som kandiderar till riksdagen och som vill införa särlagstiftning i Sverige enligt islams sharialagar. Han krävde för flera år sedan bland annat att skilsmässor också ska godkännas av en imam och att flickor och pojkar inte ska få simundervisning tillsammans i skolan.

Samtidigt finns i detta centerparti också Lennart Pettersson och Staffan Danielsson, som kräver burkaförbud. Inte lätt att vara partiledare Maud Olofsson i detta mittenparti.


4 kommentarer:

 1. Ann. Jo, frågan om muslimer är så känslig därför att vi är så rädda för att tala klarspråk och därmed bli klassade som främlingsfientliga a la Sverigedemokraterna. Jag själv är t ex rädd för islams jihad-begrepp. Och jag tycker inte att burka hör hemma i ett modernt samhälle. Att stifta lagar som förbjuder detta plagg är däremot dumt - vill någon gå omkring i medeltida burka så gärna för mig. Men jag har rätt att tycka att plagget är idiotiskt och uttryck för en kvinnofientlig kultur.

  SvaraRadera
 2. Jo lagstiftning behövs väl inte när det gäller klädedräkt? Utan detta borde reglera sig självt i ett sådant samhälle som vi har. Alltså det finns ju klädkoder på varenda arbetsplats. Det fanns det ju på DN också när vi jobbade där. Det gick inte att komma i bikini eller burka. Bägge sakerna skulle ha gjort det omöjligt för oss att jobba.

  Problemet är väl då med burka och nikab: kommer dessa muslimska kvinnor att stänga in sig i hemmen iklädda dessa plagg och aldrig arbeta? Eller är det redan så? Att religionen och den kultur där deras män bestämmer har tagit över? Det verkar ju så när ingen enda av dessa kvinnor vågade komma till SVT:s Debatt, men några frågade om de fick skicka sina män istället.

  Alltså detta är ett nytt zigenar- eller tattarproblem, men av allvarligare sort än på 50-talet förmodligen.

  SvaraRadera
 3. Tror att det som händer nu är ganska nyttigt för Sverige - att våga säga sin mening.
  Vi ser samtidigt hur reaktionerna blir hos etablissemanget som under lång tid bestämt vad medborgarna ska och får tycka.
  Den tiden är nu förbi...

  / Imagine

  SvaraRadera
 4. Det är en intressant debatt och jag är själv ganska kluven. Hittade i dag av en tillfällighet en fantastisk debattartikel ur DN från 08 04 08 av Gunnar Sandelin - själv journalist och tillika socionom. Måttfull men skarp. Rekommenderas varmt för läsning:
  www.dn.se/opinion/debatt/journalisterna-morklagger-sanningen-om-invandrarna-1.627362
  Ami G

  SvaraRadera