onsdag 26 februari 2014

En nedgrävd skatt i Kalifornien

UPPDATERAT
Ett medelålders par hittade massor med guld på sina ägor i form av guldmynt från 1800-talet. De var ute med hunden och en plåtburk hade hittat upp genom jorden under ett träd. De vill förbli anonyma för att inte förknippas med denna rikedom på omkring 65 miljoner kronor, som kom upp ur jorden. 

I åtta rostiga metallburkar låg guldmynt från 1847 till 1894. Vem som lagt dem där vet förstås ingen längre, men kanske någon som inte litade på banker eller andra institutioner utan ville spara i en valuta, som aldrig förlorade i värde. Guld förändras inte heller i jorden så mynten ser ut som nya.

Fyndet var i norra Kalifornien där guldfynd i Sutter´s Mill startade en guldrusch år 1848. Familjen försökte ta reda på vem som hade begravt skatten i jorden, men det gav ingenting. Paret vill inte att grannarna ser annorlunda på dem och har också därför velat förbli anonyma eftersom de är nöjda med sin livstil. Inte heller vill de bidra till nya skattletare i området.

De flesta av guldmynten hade präglats i San Francisco. Men något enstaka kom från Georgia. De flesta guldmynt från den tiden är mycket slitna eftersom sedlar var förbjudna i Kalifornien ända till 1870-talet. Det tyder på att den som gömde dessa i jorden gjorde det så fort den fick dem från banken. Det är det största fyndet någonsin och de 1 427 mynten, som hittades för ett år sedan, ska säljas till större delen så småningom.

Här kan ni se många bilder av fyndet.
28.2.2014
10:46
Det kan vara en gammal stöld som nu har uppdagats från myntverket i San Francisco. Walter Dimmick jobbade som kontorschef mellan åren 1898-1901 och då försvann pengar från verket. Det var sex påsar med guldmynt värda närmare 30 000 dollar på den tiden. Han dömdes till fängelse för att ha stulit Double Eagle-mynt värda samma summa 30 000 dollar. Guldmynten hittades aldrig. Han satt nio år i fängelse på San Quentin i Kalifornien. Det kan bli så att paret som hittade mynten får lämna över dem till staten. Dimmick uppskattades ha stulit 1 500 mynt, vilket inte är så många fler än de som nu hittades: 1 427 stycken. 
2 kommentarer:

  1. Man ska aldrig säga aldrig...
    Mynten är nog från ett rån.
    http://abcnews.go.com/GMA/video/10m-gold-coins-linked-heist-22766284

    SvaraRadera
  2. (såg inte förrän nu att du faktiskt skrivit om det!)

    SvaraRadera