torsdag 20 februari 2014

Bygg bostäder!

UPPDATERAT
Så kan man sammanfatta dagens nyheter om att det inte finns tillräckligt med utrymme för att bo. Vi har för höga ränteavdrag och det är besvärligt att flytta. Vi bor för stort tycker Göran Persson (s) Olle Wästberg (fp) och Agneta Dreber och föreslår åtgärder i en bostadskommission kallad nybyggarkommission. 

Ja särskilt Göran Persson bor alldeles för stort det går att intyga. Vad skulle han vilja att statsmakterna tvingade honom till? Han ser sig nog som undantagen i sammanhanget. Det är säkert istället andra pensionärer som bor i större lägenheter och gamla hus han vill ska röra på sig. 

Om alla pensionärer flyttar till
 sådana här undantagsstugor blir
bostadsbristen
ett minne blott
Det byggs så det knakar i den kommun jag bebor så det lär inte finnas någon bostadsbrist här om ett par år. Kommissionen är lite sent ute och det de föreslår är inte särskilt genomgripande. Om vi inte hade ökat befolkningen med fler än på 70 år just förra året skulle inte bostadsbristen vara något särskilt problem. 

Och deras förslag är en fortsättning på det som Göran Persson fixade till på 90-talet. Det var inte något bra årtionde med höga räntor och enorma kostnader för privatpersoner för att bo. Det hela handlar om att låta staten bestämma mer samt EU över vår bostadsmarknad. Det är lite märkligt att Olle Wästberg och Agneta Dreber har låtit sig dras in i denna förslagshärva, som syftar till att ta ifrån gemene man rätten att själv bestämma över sin bostad.
13:01
Förra året byggdes 24 550 lägenheter i flerbostadshus i landet. De var 55 procent fler än 2012. Villor var 6 450 till antalet som byggdes då mer än 18 procent fler än året innan. I Värmdö är sammanlagt 2 000 nya bostäder planerade och under byggnad. Det är mycket i en kommun med 40 000 invånare.  I Stockholms kommun planeras 140 000 nya bostäder fram till år 2020.
18:44
Samtidigt väntas det anlända kring 130 000 nya invånare till Sverige under detta år. Nej det går inte ihop. Om vi inte gör som Schweiz och tar emot de flesta från EU. Och har kvoter för andra invandrare. Nej, det går ändå inte ihop. Fler får göra som romerna och bygga kåkbostäder. Eller tränga ihop sig i lägenheter, på campingplatser och i husvagnar. Varför måste befolkningen öka med så mycket hela tiden? När jag var ung var vi 7 miljoner nu är vi 9,5 miljoner. Det gick utmärkt också med en mindre befolkning. Nej, ursäkta vi var enligt SCB 9 644 864 invånare på nyårsafton förra året. Så är det.


11 kommentarer:

 1. Jo, det lär bli bostadsbrist trots omfattande byggnation om Sverige ska fortsätta att släppa in 116 000 invandrare/asylanter per år - den högsta siffran för 2013 sedan 1946! Bostadsbyggande hinner aldrig ikapp en sådan omfattande invandring! Aldrig!

  Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt. År 1946 var jag ett år och mina föräldrar bodde i andra hand i Stockholm. Det fanns inga bostäder då heller vilket berodde på att Europa låg i ruiner. Och många ville hit. Men numera behövs inte denna stora invandring, men kommunpolitiker ser nya invånare som kapital (staten betalar för nyanlända) istället för att se dem som människor. Alla har dragits med i denna nya syn på människor, som något man kan utnyttja, istället för att se att politikens uppgift är att ordna så att människor kan bo och leva vettigt.

   Radera
  2. Det är Sverige som nation som har skrivit på FN konventioner och andra avtal, då ska man inte lägga över det kommunerna och låta dem ta smällen. (Samtidigt som man stjälper över ansvaret för skolan etc.)
   Invandring och integration ska vara statens ansvar.

   Radera
  3. Det där var lite otydligt. Sverige har inte skrivit på att ta in fler invandrare än andra länder, utan det är Migrationsverket som har beslutat tex att alla från Syrien ska ha rätt att stanna här. Regeringen beslutar inte längre själva utan har låtit byråkraterna ta över. En ohållbar situation. Staten kan inte ansvara för alla kommuninnevånare. Det blir märkligt. Vi har ju kommunalskatt, som alla betalar, men alla betalar inte statlig skatt. Så det blir kommunerna som får betala till slut ändå om invånarna inte får jobb, fast de får statliga pengar till att börja med.

   Radera
  4. Men det är ju t.ex. inte Malmö kommun som beslutat om t.ex. kvotinvandringen, det är väl ändå Sverige. Eller du menar att de är migrationsverket som beslutar detta? Då är det än mer märkligt!

   Missförstå mig inte, det är vår förbaskade medmänskliga skyldighet att hjälpa de som har upplevt helvetet på jorden, men det kan inte vara meningen att vissa flyktingar är mer värda än andra, som det är idag.
   Dessutom bör stödja de närliggande länderna som tar emot en stor del flyktingar.

   Sorry för helt "av ämnet"

   Tillbaks till ämnet:
   Om man gör det svårare för folk att ta lån, hur kan då dessa bostadslösa få bostad. Jag begriper det inte.

   Radera
  5. Om vi bara hade kvotinvandring av flyktingar så vore det inte något problem. Så var det förr i tiden. Men nu har hela systemet spårat ur. Och Sverige ska vara det land som tar emot mest per kapita, mer än USA, som är ett invandrarland. Jag tycker man kan ta hand om EU-medborgare i första hand. Och de som redan finns i Sverige.

   Hela bostadspaketet är riktat mot enskilda människor som har byggt sina hus själva. Eller som har skaffat sig bostadsrätter. Skatten på boende ska höjas enligt denna kommission (fast numera kallas det avgift). Vi har en märklig politik i Sverige där det anses att det är fult att "klättra" i boendet från vänsterhåll. Alla ska bo lika eländigt är tanken. Tyvärr. Att vi kommer att få höjda skatter är bestämt och säkert, vem som än sitter vid makten.

   Radera
 2. "Det ska bli dyrare att bo, men billigare att flytta." sa Olle Wästberg när han sammanfattade utredningens förslag i radio på morgonen.
  Jag kan förstå att man t ex kan föreslå att det ska bli dyrare att flyga men billigare att åka tåg, men hur i fridens namn kan karln komma fram till att någon människa kan se flyttande i sig som ett alternativ till att bo. Ungefär lika korkat som att säga att spriten bör bli dyrare men tandkrämen billigare.
  Varför använda sådan korkade slogans i stället för att säga som det är: Att man vill att de som bor spatiöst ska maka åt sig i mindre boenden (troligen gäller det förstås inte utredarna). Dags för en statlig bostadsransoneringspoliltik i stil med den i forna Sovjet kanske?

  Loffe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo vi är nog på väg mot gammelkommunismens delande av lägenheter. Åtminstone om denna märkliga kommission får bestämma. Det är Nordea, Tyréns och NCC som ligger bakom denna kommission och JKL som är kommunikationsbyrån, lobbyorgan åt näringslivet. Mycket märkligt.

   Radera
 3. Det är väldigt otrevligt att läsa vissa politiker (och före detta politiker) resonerar så.
  De vill mest leka med våra skattepengar tyvärr.

  Läs vår blogg och hjälp om ni vill. Sprid den om ni vill.
  http://fattigaochsjuka.blog.se

  SvaraRadera
 4. Tror knappt att ni får någon hjälp på detta vis. Det är alltför anonymt tyvärr. Mejla till mig och berätta mer så kan jag kanske hjälpa er.

  SvaraRadera
 5. Det har ju alltid varit planhushållarnas dröm att gamla och svaga skall överge sina bostäder till nya invånare. Men det verkar vara ganska ogenomtänkt eller så har de glömt att tänka efter vilka som skall överge sina hem till förmån för andra. Gamla förväntas flytta från sina stora billiga bostäder till små dyra bostäder. Tänker Göran P och Anitra flytta från sitt hus på vischan till en förortstvåa? En sådan flytt kanske rent av skulle ge ett par barnfamiljer ett bra boende med bra uppväxtmiljö för barnen eller är det andra som skall överge sina hem och i så fall vilka?
  Många av oss som bor i bostadsrätter, och troligen gäller detta även villaboende, planerar ju varje underhållsåtgärd och ombyggnad så att boendet skall fungera på lång sikt. För mig innebär det att min fyra blivit en trea. Jag har tagit bort en innervägg och fått ett större vardagsrum och jag överväger att ta bort ytterligare en innevägg och få en tvåa. Alla trösklar är borta så att jag kommer fram med rullator om jag skulle behöva en sådan längre fram. Eftersom jag är lång har jag bytt ut standardtoan mot en hög toalettstol och jag har flyttat upp handfatet till 95 cm. Sedan kommer en massa smååtgärder som jag inte nämner. Men jag måste nämna att alla möbelinköp de senaste decennierna har anpassats efter min nuvarande bostad. Jag har ju förberett min bostad på att skall kunna bo kvar när jag blir äldre. Varför skall då jag flytta?
  Sedan klagar de på flyttskatten. Jag håller med om att den är hög. Men jag anser att det är andra faktorer som i större utsträckning motiverar oss att bo kvar i de bostäder vi förberett för vår ålderdom, där vi sedan länge känner våra grannar och ofta i närheten av våra vänner. Om jag skulle sälja min bostad skulle troligen en köpare få bekosta ombyggnader, i annat fall passar den inte en barnfamilj. Detta skulle sänka priset på bostaden. På samma sätt skulle jag få bekosta ålderdomsanpassning av den nya bostaden jag köpt. Till detta kommer kostnader för två mäklare, all tid jag måste lägga ner på att planera en ny bostad och alla hantverkare jag måste anlita. Ett bostadsbyte omfattar enormt mycket så snart man inte bor i en hyreslägenhet som subventioneras av det allmänna. Varför skall då äldre uppmanas att byta bort sina bostäder. Jag tycker att Nybyggnadskommissionen skall vara tydliga och tala om vilka som skall flytta från sina bostäder och sedan själva leva efter sina råd.
  Jag förstår att detta är ett beställninguppdrag från de som tjänar på att folk flyttar, men vanligt folk får betala dyrt om de följer råden.

  SvaraRadera