onsdag 24 april 2013

Haschpropaganda på SVT

UPPDATERAT
Ja det blev marijuanapropaganda när Justin Bieber skulle avhandlas på SVT i Kulturpanelen på onsdagsmorgonen, där någon för mig okänd förmåga till musikrecensent påstod att det är farligare med alkohol än med haschande. Och stackars Justin Bieber har ju fått kritik för att han har använt denna knarkdrog i Amsterdam.

Och ärligt sade han har inte ni alla i soffan rökt på?

Denise Rudberg räcker upp handen och säger: Ärligt! Jag har aldrig gjort det. Men de andra säger ingenting. Inte heller DN:s kulturchef Björn Wiman som sitter där. Till slut får programledaren återföra mannen till ordningen och verkligen prata om Justin Bieber istället för droger. Trist! Dåligt SVT.

Marijuana, hasch, cannabis kan utlösa psykoser. Alkohol är lagligt men inte knark. Tänk att det ska behöva sägas sådana självklarheter. Det sade däremot inte denna panel och inte heller programledaren.
11.02
Här kan ni se detta avsnitt där konstkritikern, inte musikrecensent som jag skrev där uppe, Dennis Dahlqvist framförde detta att alkohol står bakom våldsbrott i Sverige (men knark blir man ju så snäll av underförstått). Han bar syn för sägen, fullkomligt okammad och såg ut som om han kom från 60-talet (då han föddes) och han är säkert snäll. Han är kurator och konstkritiker. Samt lärare på det berömda (numera ökända?) Konstfack.
25.4.2013
Det är tydligen inte bara i Amsterdam som det röks på utan också i Biebers turnébuss i Stockholm och vapen har de också. Ja det är precis det man tror när det gäller musiker. Trist!
28.4.2013
Här är det senaste beslaget i haschodling. Gjordes i går kväll. Grovt narkotikabrott i Ruda i Högsby kommun. Tre män i 30-årsåldern gripna. Straffet för detta ligger på mellan två och tio års fängelse.

4 kommentarer:

 1. Att alkohol är farligare än cannabis är väl allmän kunskap numera?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Propagandan om det är vanligare. Kunskapen säger att ungdomar råkar illa ut. Unga som provar knark, inklusive cannabis, råkar värre ut än de som provar alkohol. Alkohol ingår i vårt kulturella beteende sedan årtusenden. Att propagandan ändå jobbar hårt för att om och om igen säga att alkohol är farligare beror av att knark alltid har sina förespråkare. Och att inom kulturvärlden har droger länge varit comme-il-faut. Alla sorter. Det finns ibland en romantik kring detta.

   Här kan du se vad televisionen annars berättar om skador av hasch och marijuana:

   http://urplay.se/Produkter/175085-UR-Samtiden-Fakta-om-cannabis-Skador-av-hasch-och-marijuana

   Radera
  2. För det första är huruvida ungdomar råkar illa ut ganska irrelevant i frågan om alkoholens skada jämfört med cannabisens. Att cannabis som berusningsmedel är harmlöst i jämförelse med alkohol är en självklarhet. Att det finns destruktiva kulturer där ungdomar råkar illa ut är en annan fråga då dessa kommer råka illa ut oavsett drog då beteende mönster, utanförskap, avsaknad av vuxna förebilder etc har en långt mycket större inverkan på ungdomar än val av drog. Men att skrika "TÄNK PÅ BARNEN" är en klassisk manöver och fungerar tyvärr ganska ofta.

   Cannabisen blev förbjuden väldigt nyligen, fram tills dess var den en stor del av väldigt många kulturer där den nu är förbjuden. Och den är än idag en väldigt stor del av många kulturer och i dessa precis som i våran egen sker väldigt få tex våldsbrott där förövaren är påverkad av cannabis.

   Jag är påläst nog för att inte behöva en UR dokumentär om det hela för att bilda mig en uppfattning.
   Jag tror dock att Du skulle behöva några andra källor än nolltolerans förespråkarna, frågan är otroligt mycket mer nyanserad än "knark är knark" som ansvarig minister uttryckt det.

   Radera
  3. Kommentarerna försvann tyvärr från den här sidan. I dag senast har jag läst om hasch och cannabis i Mitt i Värmdö. Det är tre gånger så många som söker hjälp för missbruk av cannabis. Det beror av att det finns starka krafter som säger att det inte är farligt. Och det finns ett mörkertal eftersom det tar lång tid att upptäcka.

   Ungdomar i övre tonåren orkar inte längre med att sköta jobbet eller skolan. De börjar redan på högstadiet. Linda Näsman berättar om den verklighetsflykt hon sökte i cannabis och alkohol. När hon hade rökt på konstant i ett år och tagit amfetamin i en vecka hittade hennes pappa henne 16 år gammal på en parkering, undernärd och sliten. Hon räddades tillbaka till livet på en behandlingshem på Gotland.

   Läs Mitt i Värmdö tisdagen den 14 maj 2013 när upplagan kommer på nätet eller gå in på
   det här: http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/naetsucce-foer-linda-naesmans-1-maj-tal-i-vaermdoe-861564

   Hennes behandling för att komma tillbaka till samhället kostade över miljonen kronor.

   Radera