söndag 8 april 2012

Bryssel står stilla

All kollektivtrafik står stilla i huvudstaden i Belgien sedan en trafikkontrollant blivit ihjälslagen vid en mindre olycka mellan en buss  och en bil.

Uppenbarligen har något gått snett i tillsynen av trafikolyckor. Borde det inte ha varit en polis, som tog sig an detta? Inte en kontrollant från trafikbolaget. Det har kanske gått för långt med utlokaliseringen av polisens uppgifter?

Bilföraren sägs ha tillkallat en bekant, som helt enkelt slog ihjäl kontrollanten. Han avled på sjukhus. Han hade jobbat i 29 år i bussbolaget och blev 56 år gammal.

I morgon måndag ska regeringen träffa representanter för facket och trafikbolaget. De kräver omedelbara åtgärder för att få slut på våldet i kollektivtrafiken. 
9.4.2012
Fyrahundra fler poliser och ännu fler kontrollanter sätts in för att kollektivtrafiken ska kunna flyta i Bryssel. Det kom regeringen och fackliga representanter från trafikbolaget överens om på måndagskvällen. Dessa förslag ska presenteras på tisdagen för de, som har lagt ned arbetet och förhoppningsvis kan kollektivtrafiken återupptas.
12.4.2012
Bussar, spårvagnar och T-bana står fortfarande stilla i Bryssel. Dock gick en del linjer i T-banan i går,  medan andra ville fortsätta strejken också i dag.

2 kommentarer:

 1. Kontrollanten ("superviseur de la STIB") som dödades, var ILIAZ TAHIRAJ 56 år. Kusligt, som ofta, kan hittas på Facebook, hans foto stämmer med det återgivna i belgisk press. Tycks vara från Kosovo.
  Gärningsmannen däremot (ej officiellt vad jag kan se ) tycks ha ett flamländsk-klingande namn, sedan tidigare känd av polisen.


  http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=G8N3OH6GS

  SvaraRadera
 2. Isa: Han är uppenbarligen en hjälte, som offrade livet så att busschauffören kunde överleva (23 år gammal). Han sade åt honom att gå in i bussen och stänga dörrarna.

  Iliaz blev så sönderslagen att han inte kunde kännas igen, när den förste kom till platsen, söndersparkad i ansiktet av gärningsmannen (29 år gammal). Busschauffören fördes chockad till sjukhus (påminner om Kortedala torg där också en äldre man sparkades sönder och samman). Ingen respekt för äldre.

  http://www.dhnet.be/infos/faits-divers/article/391213/iliaz-est-mort-en-sauvant-son-collegue.html

  SvaraRadera