fredag 22 juli 2011

Greklands skuld kan aldrig betalas

De drygt elva miljoner invånarna är skyldiga otroliga 350 biljoner euro. En biljon är tusen miljarder.

Är det sant? Spelar det någon roll. Det är de siffror jag får fram när jag läser medierna. Grekland har fått låna ca 159 miljarder euro nu för att klara sina betalningar. Till en låg ränta, så att inte landet ska gå i konkurs.

Men vad händer om landet går i konkurs? Ifall USA gör det? Ifall världen gör det? Det händer väl inte något särskilt. Det är väl bara att stryka ett streck över detta totala misslyckande och gå vidare.

Pengar är väl ingenting i sig självt? Inte prylar heller. Om man inte har något dagligt behov av dem. Som att vi nu köpte en ny torktumlare, för den gamla hade gått sönder. Men inte hade mormor någon torktumlare, inte mamma heller.

Pengar hör ihop med makt och om man är miljardär, så kan man skryta med det och få en massa prylar. Och alla runtomkring blir avundsjuka. Som dom där i Skottland, som vann 1,7 miljarder på lotto. Vad ska dom göra med alla pengarna?

Det går inte att göra av med så mycket om man ens försöker. Det tar lång tid. Även om de skänker bort en miljon per dag, så tar det omkring fem år att bli av med pengarna. Tiggarbreven strömmar in, så det är bara att sätta igång.

Så har det varit nu för Grekland. Fast tvärtom. De har slösat i åratal för att bli skyldiga så mycket pengar. Ända sedan andra världskriget. Och det är tyskarnas fel - naturligtvis - att de har det så dåligt. Fortfarande. För de har inte betalat skadeståndet från kriget.

Så nu ska vi börja om igen? På 30-talet? All ekonomi ska raseras i hela världen och vi ska gå i krig? Ja varför skulle inte det ekonomiska systemet kollapsa någon gång? Alla system som människor hittar på är ofullständiga och imperfekta.

Och i Grekland ligger den genomsnittliga pensionärsåldern på 48 år. Enligt nationalekonomen, professorn och rådgivaren till EU John Yfantopoulos. Visst är det ett fantastiskt land!

Eller också är det Aftonbladet som inte kan räkna för tidigare siffror på skuldberget är 340 miljarder euro. En stor summa det också, men ändå en viss skillnad.

Grekland kan få befinna sig i marginalen i 30 år på grund av skulderna fruktar en del. Kort tid ändå med tanke på summorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar