söndag 29 juni 2014

Mindre barngrupper på dagis

Det är det senaste käbblet mellan partierna. Löfven vill ha 15 barn i grupperna. Jaha ja i en sådan grupp gick våra barn på 90-talet. Det hade vi ordnat genom Värmdömodellen, där vi föräldrar hoppade in och jobbade tillsammans med personalen och barnen. Vi fick förstås inte betalt för detta utan gav detta till våra barn helt frivilligt och gratis. Det var värt mycket att få umgås med dem och deras kamrater, plus personal och föräldrar.

Hela dagiset bestod av 15 barn då. Ingenting nytt under solen. Som sagt det finns inga nya idéer i politiken, bara gammal skåpmat. Vi ingick i ett föräldrakooperativt dagis. Men nu är det dagiset nedlagt och omgjort till bostäder. Det lönar sig visst bättre att hysa in flyktingar eller andra behövande där. Och Löfvens löfte handlar väl om att det ska vara anställd personal kan tänka. Inte föräldrar som jobbar.

Staten ska sköta allt. Uppfostran också av de små barnen. Den visionen hade också makarna Gunnar och Alva Myrdal på 40-talet. Det skulle till professionell barnuppfostran, ett slags ingenjörskonst av experter och allt skulle vara fullständigt rationellt. Deras son Jan Myrdal visade deras stora misslyckande i praktiken. Det finns känslor mellan föräldrar och deras barn, inte bara tankar och förnuft. Men fortfarande ska alla barn tas om hand av samhället och fostras i grupp.
Kommunistiska barn på sommarläger år 2007


1 kommentar:

  1. Först sa Löfven att han ville ha mindre klasser i skolan. Sen sa han att det skulle gälla upp till årskurs 3. Nu snackar han om mindre förskoleklasser. Det verkar som om det bidde en tumme av hans vante.
    Om han inte tänker minska elevantalet i dom stökiga högstadieklasserna då kan han lika gärna låta bli helt och hållet.

    SvaraRadera