måndag 23 juni 2014

Ekmal i våra ekar

UPPDATERAT
Den här eken som finns på bild nedan har sett allt. Den står vid vår tomt och stammen är mer än tre meter och tjugo centimeter i omkrets. Den är antagligen mer än tvåhundra år gammal. Kanske trehundra. Gården som ligger här är sjuhundra år. Nästan lika ålderstigen som staden Stockholm (smeknamn Eken). Det är åldrig kulturbygd.

Bilden togs i går, men ser ut att vara tagen på hösten för eken är vissen. Den är angripen. Aldrig har vi kunnat se rakt igenom den som nu. När vi flyttade hit sommaren 1987 var den kompakt grön och sedan har den förblivit så tills i år då alla ekar (som är Tors träd i mytologin och vi bor i Torsby) är angripna. Trädet kommer att överleva. Det är en fjäril som heter ekmal, vars larver äter på den. Bladen vissnar, men de kommer tillbaka igen innan hösten.

Ekar kan leva i tusen år (Rumskullaeken mer än 13 meter i omkrets) och trädet kom till Sverige för niotusen år sedan efter istiden. Förr i tiden ägde kronan och kungen alla ekar för de användes till krigsskepp. Den som blev påkommen tre gånger med att fälla en ek miste livet. Därför har vi i vår tid så många och gamla ekar fortfarande.

18.9.2016
Här får ni en ny bild på eken. Det går att se rakt igenom den, men jag hoppas den överlever.
21.6.2018
Tyvärr har ekar redan dött bakom denna gamla och jag har nästan förlorat hoppet om att ekskogen ska klara sig. Här skrev jag senast om detta. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar