torsdag 12 juni 2014

Irak ber USA om hjälp

UPPDATERAT
Dock har det inte ännu kommit in någon officiell begäran om detta mot ISIS, den islamistiska terrorgrupp, som också finns i Syrien. Det sägs att de inte är fler än 5 000 man, men ändå har de lagt under sig stora landområden i norra och västra Irak. Staden Mosul har fallit. Iraks näst största stad.

Personligen kan jag ju tycka då att innan Irak får någon hjälp så ska de sluta att gå tillbaka som stat tusen år och låta giftermål ske mellan flickor och vuxna män. Förtrycket av kvinnor är tydligen legio inte bara inom sådana organisationer som ISIS utan också på regeringsnivå i Irak. Det finns ett lagförslag om att våldtäkt inom äktenskapet är okej, att kvinnor inte ska få lämna huset utan tillstånd och att barnen tillhör mannen. Plus att nioåriga flickor kan giftas bort.

Problemen i Mellanöstern hör ihop med att religion lägger ett övergripande skynke över befolkningen. Kanske måste regionen kollapsa helt innan detta kan få en lösning. Det är extrema sunnimuslimer som härjar nu i Irak, enligt New York Times, och det var hemliga begäranden om understöd det gällde från Obamas USA, men ännu har inte något hänt. 

Irak ska klara av sina egna terrorister tycker USA, men det kanske inte är så lätt när muslimer från hela världen har begett sig till Syrien för att köra jihad, det heliga kriget. Också från Sverige kommer både kvinnor och män. Det senaste är att sex somaliska kvinnor försvann från sina hem i Sverige under maj månad för att åka till kriget. Syrien gränsar till Irak och gränsen är porös och genomsläpplig för dessa extremister.
20:15
President Obama är beredd att hjälpa till mot extremisterna. Åtminstone utesluter han ingenting. Inte drönare i alla fall.
13.6.2014
Här kan i läsa i The Telegraph om Irak som inte längre finns som det land vi tidigare har känt. Gränserna har suddats ut av extremisterna. Tusenårsriket är här, dvs Mellanöstern backar tillbaka tusen år. Som jag skrev ovan så kanske kollapsen är lika bra. Mellanöstern behöver sitt eget andra världskrig för att komma vidare. Ibland är mänskligheten så urbota dum att en civilisation behöver förstöras i grunden innan det går att gå vidare. Resterna bland folken bygger upp detta igen. Det finns alltid sådana kloka människor kvar. Men Västvärlden kan inte hålla på och försöka införa demokrati utifrån och uppifrån. Detta måste människorna i Mellanöstern själva begripa. 
14.6.2014
Och här kan ni läsa att ISIS är världens rikaste terrororganisation sedan de har plundrat banken i Mosul. Stackars Irak!

2 kommentarer:

  1. Jag tycker ändå att USA har ett ganska stort ansvar i Irak. Dom störtade diktaturen i Irak och nu vill dom dra sig ur. Men som vanligt när dom är inblandade i krig så lämnar dom kaos efter sig. Men visst borde dom passa på att ställa motkrav.

    SvaraRadera
  2. För övrigt har jag bett den som ständigt länkar härifrån till en för mig förhatlig blogg att sluta med detta. Det var flera år sedan jag bad om det första gången. Detta är trakasserier.

    SvaraRadera