lördag 28 december 2013

Förbjud tiggare!

UPPDATERAT
Professor Bo Rothstein i Göteborg tycker att vi ska skapa en lag, som förbjuder oss att ge pengar till tiggare på gatan. Han menar att detta är detsamma som att ge pengar till prostituerade. Naturligtvis går det inte att jämföra prostituerade och tiggare på samma dag. Deras misär och elände är inte jämförbart. Och att jämställa de som ger pengar till tiggare med de som köper prostituerade är att missuppfatta humanitär omsorg. Ingen som ger pengar på gatan utnyttjar tiggarnas kroppar. Tiggarna som kommer hit från företrädesvis Rumänien har gjort detta på egen hand och tycker att de har det bättre i Sverige än i sitt eget land.

De tiggare som fick gratis skjuts hem till Rumänien från Borås (kommunen betalade) nu i december hade det bättre i sitt läger här än hemma tyckte de. De lovade att komma tillbaka till våren. Och en del åkte inte alls för de tas om hand på ett härbärge i Borås över vintern, där det finns sexton sängplatser och så många uteliggare har inte Borås. Dessutom fick de som åkte hem med sig så mycket skänkta och ihopsamlade varor och kläder från Sverige att det behövdes en hel extra lastbil för att kunna forsla detta hem till Rumänien. Ett företag sponsrade lastbilen.

Tiggeriet beror av de stora skillnaderna i välstånd inom Europa och då företrädesvis mellan romer och andra. Även i Rumänien finns rika romer har ambassadören i Sverige sagt, men det tar lång tid att göra så att alla får det bättre. Och romerna i Sverige kräver naturligtvis inte att människor från samma folkslag, men från andra länder ska få det bra i Sverige. Den vanliga humanitära omsorgen finns inte mellan klanerna. EU har ända till och med nästa år ett särskilt program för romer, men i Rumänien så bryr sig inte staten om att hjälpa dessa medborgare särskilt. Påtryckningar i EU är en bättre väg att hjälpa romer i deras egna hemländer än att förbjuda vänliga svenskar att hjälpa till när de ser nödlidande på gatan. Att ge dem riktig hjälp i deras egna länder är det bästa sättet att inte längre se dem här på gatorna. Och slippa förbud!
11:16
Här skriver Aftonbladet en ohederlig snyftartikel om romerna i Högdalen. Detta enligt formulär 1A, som det kallades redan i början på 70-talet i journalistkretsar. Artikeln nämner med en mening det som hände i Borås, som jag har beskrivit ovan. Varför nämna det alls om det inte ska beskrivas? Ställ krav på landet de kommer ifrån istället för att enbart beskriva misären de upplever i ett regnigt Sverige (vilken tur de har att det inte är så kallt som förra vintern). Kommunen vill inte ens ge papperskorgar eller toaletter till dessa människor. Nä varför ska de göra det? Ska lägren permanentas? Är det vettigt? Det finns säkert lika många vänliga människor i Stockholm som i Borås, som kan sala till en buss, som kan skjutsa hem dem till Rumänien och säkert kan hjälporganisationer gå in och ge dem stora paket med förnödenheter, kläder och andra varor så de upplever att de blir hjälpta. Sedan kan lägren tas bort precis som i Borås.
29.12.2013
Jag skrev till Aftonbladets reporter för att det fanns så lite fakta i artikeln. Men han blev sur, läs nedifrån och upp för att få det i rätt tidsordning:

28 dec 2013 14:06

Ja herregud jag väntade mig inte något svar. Brukar inte få det. Jag tycker det rätt ohederligt att bara skriva en snyftartikel (så brukar dessa artiklar kallas om du inte visste det) utan att förklara bakgrund eller vad som hände i Borås egentligen. Inser du inte det så är du inte så medveten. Men det spelar ingen roll. Det är upp till dig. Jag skriver om det mesta hela tiden. Och har skrivit böcker också. Jag tyckte det var ett glatt tillrop du fick. För naturligtvis kommer också dessa människors situation lösas precis som romerna i Borås fick en lösning. Men fler lär komma efter dem. 

Naturligtvis borde detta lösa på EU-nivå eftersom de är medborgare i EU. Att de ska bo i läger runt om i Sverige är lika lite en lösning som att de har det fattigt i Rumänien. De kan tjäna 2 000 i månaden på jobb där eller få socialbidrag på 800 kronor i månaden. Klart att de tar sig till Sverige för att försöka få ihop lite mer. Men som jag skrev det finns ett särskilt EU-projekt för romer till och med nästa år, som har pågått länge, men det verkar inte hjälpa. Rumänien som stat gör inte sitt. Det är alltid roligt att få veta något mer och det försöker jag hjälpa till med.
Ha det riktigt trevligt i mellandagarna
hälsningar
Ann Helena Rudberg

28 dec 2013 kl. 13:56 skrev Martin Nilsson <martin.nilsson@aftonbladet.se>:

Hej!

Vad är ohederligt med min artikel, menar du? 
Jag har skrivit om dessa människors situation, inte ett debattinlägg. 
Om du snyftar när du läser är det en fråga för dig, inte ett syfte med tänkt verkan från min sida.
De här människorna finns i Sverige, de här människorna lever på det sätt du kan läsa om i artikeln.  
Det är ett faktum och en verklighet som vi har beskrivit. Varken mer eller mindre. 
Vad en eventuell lösning skulle vara är en politisk fråga, liksom flera av dina spörsmål. 
Frågorna du ställer är väl egentligen riktade mot politiker - alternativt, formulerade som en åsikter, en insändare eller ett debattinlägg. 
Eller, i ditt fall, ett blogginlägg. 

Mvh
Martin Nilsson, reporter
Den 28 december 2013 11:36 skrev Ann Helena Rudberg <ann.helena@swipnet.se>:
Hej Martin!

I Borås gick kommunen och hjälporganisationer och en företagare in och ordnade så att romerna kunde åka hem och att lägret revs. Dessutom så tar ett härbärge hand om de som inte ville åka. Jag har beskrivit detta här:

http://annhelenarudberg1.blogspot.se/2013/12/forbjud-tiggare.html

Dessa romer skjutsades hem före jul i en gratis buss och fick med sig en hel lastbil med förnödenheter hem till fattigbyn. Samtidigt som jag tycker att det borde väl vara sjuttsingen om inte också detta kan hända i Stockholm med eller utan kommunens medverkan. Så din "ohederliga snyftartikel” som kör ett väl etablerat formulär 1A får säkert avsedd verkan!

Men egentligen handlar det om Rumänien som land som måste ta ansvar för sin egen befolkning.
god fortsättning på helgdagarna

Ann Helena Rudberg

1.1.2014
Och här är en sosse i Katrineholm, som tycker som jag gör. Tänk att det fortfarande är tillåtet i det partiet! Så där kloka brukade socialdemokrater vara förr i tiden.  Han är till och med kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström.
9.1.2014
Och så får Katrineholm sex miljoner kronor i belöning av staten för att de är så snälla och tar emot ett par asylsökande till. Som grädde på moset för alla anhöriginvandrare. Världen är galen! Men det har den väl alltid varit? Och hela sju flyktingbarn ska placeras i kommunen. Bravo! Är detta människohandel eller vad?
24.1.2014
Om några veckor ska den rumänska kvinnliga ambassadören i Sverige besöka Borås för att se vad som kan göras åt tiggarna.
1.2.2014
Fortfarande ett problem med tiggare. De klagar nu över att de blir utkörda från stan. Boråsarna har blivit mer aggressiva mot dem. Kommunen vill inte att det blir ett nytt tältläger i stan och polisen går på den linjen.

2 kommentarer:

 1. Men hur har de råd att resa till Sverige? Jag har inte råd att resa till Rumänien utan att spara till resan. Biltransport, färjebiljetter och färdkost är ju inte gratis.
  Rune

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag citerar en artikel:
   Igår lämnade ännu en busslast byn, på väg till Borås. (I december i år)

   – Jag kom just som de skulle åka, och jag skulle tro att det var 20 stycken. Jag sa att "det är meningslöst att åka till Borås", men de trodde mig inte.

   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=5730573

   De åkte buss således och alla hade väl betalt för att dessa 20 skulle åka. Och det lönade sig ju denna gång eftersom de fick skjuts tillbaka till Rumänen och "de fattigas by" genom kommuninnevånarnas godhet i Borås och med massor av saker dessutom. Ett slag utpressning kan man se det som för att Borås kommun inte ville ha dem i lägret över julen. Detta är nu rivet, men kommer säkert att återuppstå till våren.

   Radera