onsdag 20 februari 2013

Oscar Pistorius blev galen

UPPDATERAT
Efter att ha följt borgensförhandlingarna i går kan det inte uttryckas annorlunda än så. Han måste ha blivit helt tokig. Så tråkigt att han hade ett vapen. Enligt de skisser över badrummet som har visats så kan han inte ha trott att det var så som hans advokat har läst upp. Att han trodde det var en inkräktare.

Reeva Steenkamp hade enligt den gömt sig längst in i badrummet och han stod utanför ett av båsen och sköt. Enligt honom själv hade han inga benprotester på sig. I dag så påstår Oscar Pistorius familj att en kusin har haft inbrott vilket skulle visa att det är vanligt med inbrott i Sydafrika. Jo det vet vi, men det har ingen relevans till detta fall.

I dag pågår nu den andra dagen av förhandlingarna och mer ska komma fram. Poliskommissare Hilton Botha ska vittna för åklagarsidan om vad som hände. Jag följer detta.
9:17
Åklagaren ska kalla ett vittne om att det var bråk i huset mellan Pistorius och Steenkamp mellan två och tre på morgonen. Steenkamp hade kläder på sig när hon sköts. Hon hade på sig vita shorts och en svart väst, enligt poliskommissarien Hilton Botha. Han vill inte bevilja borgen.
10:36
Enligt Botha verkar skottbanan ha varit riktad nedåt, vilket skulle betyda att Pistorius ljög om att han inte hade sina benproteser. Kulorna gick genom den övre delen av toalettdörren. Polisen hittade testosteron (manligt könshormon) och nålar för injektioner i huset. Testosteron är kopplat till aggression.

Botha säger att om han hade hört något ljud borde han ha tagit reda på var flickvännen var och ifall hon var säker. Han sköt genom toalettdörren och det är högst osannolikt att han sköt för att skydda sig själv eller flickvännen. Vittnen har hört skott och en kvinnas skrik. Botha tror absolut inte att det var självförsvar.

Nu måste jag göra annat så ni får själva följa resten av vad som händer under dagen. För mig verkar det klart som att Pistorius mest gråter hela tiden över sig själv och över sitt förstörda liv.

Här har jag tidigare skrivit om vad som hände.

21.2.2013
I dag är sista dagen av borgensförhandlingarna i Pretoria Sydafrika. Vi får se om domaren Desmond Nair backar från sin tidigare ståndpunkt att Pistorius ska åtalas för överlagt mord. Det skulle ha satt igång nu vid tio, men är lite försenat.
10:16
En av Johannesburgs stjärnutredare kommissarie Mike van Aardt är på plats istället för Botha, som inte är så rumsren sedan det visade sig att han är åtalad för att skjutit mot en bil.
10:25
Åklagaren får ordet först. Men en kvinna bryter in och vill framföra något om Pistorius mentala hälsa. Både åklagare och försvarare protesterar. En uppenbarligen bisarr inledning. Kvinnan säger att hon har drömt om honom. Hon är en vän till Pistorius mor säger hon. Mamman dog för mer än tio år sedan. Kvinnan uppmanas lämna rättssalen.
10:34
Domaren är irriterad över att Botha inte är i rättssalen och tar paus för att få dit honom. Åklagaren har framfört att han inte visste att Botha var åtalad.
11:37
Efter en kritisk utfrågning från domaren av Botha, som inte gav mycket är det dags för advokat Roux att göra sin slutplädering. Han menar att ingenting har framkommit som säger emot Pistorius berättelse.  Steenkamp och Pistorius var lyckliga. Han borde beviljas borgen. Roux anser inte att det är överlagt mord. Det kanske inte ens är mord.
15:08
Nu har också åklagaren hållit sin plädering och motsagt allt som Roux kom med. Han menade att Pistorius är våldsam och har manipulerat bevis tidigare i samband med en skjutning i en restaurang och att han är skyldig till mord hur man än ser på det, vare sig han trodde det var en inbrottstjuv eller inte. Själva utslaget får vi vänta till i morgon med att få höra. Då ska domaren Nair besluta om han ska få bli fri mot borgen tills rättegången börjar eller inte.
22.2.2013
Åklagaren Nel har fortsatt sin plädering i dag och menat att det finns för mycket i Pistorius redogörelse för vad som hände som verkar märkligt. Ytterdörren var olåst fast Pistorius säger att han först gick ned och öppnade den och sedan vände tillbaka efter Steenkamp och bar henne nedför trappan. Våldet mot badrumsdörren var mycket mer än skulle ha krävts om det var en inbrottstjuv. Fyra skott varav tre träffade, ett gick igenom shortsen. Hon satt inte på toa som har hävdats och det går inte att bekräfta detta. Ifall Pistorius får bli fri mot borgen är risken stor att han flyr utomlands. Han äger inte ett hus i Italien, men har tillgång till ett hem där.
11:00
Försvararen Roux har bemött åklagaren och menar att det inte finns någon flyktrisk utan att Pistorius ska försättas på fri fot mot borgen och att det borde vara dråp han åtalas för inte mord och absolut inte överlagt planerat mord. Domaren Nair meddelar sitt beslut om borgen eller inte vid halvtvå i dag svensk tid.
14:19
Jag lyssnar på domaren Nair som läser upp det som har hänt under veckan. Han redogör för både åklagarens och försvarets olika linjer.
14:37
Domaren godkänner åtalet med överlagt mord.
14:53
Nair klagar mycket över allt som kommissarie Botha gjorde och inte gjorde. Han går igenom vad Pistorius gjorde och inte gjorde.
15:13
Bara Pistorius vet vad som hände och staten måste lägga pussel. Han har svårt att förstå många av Pistorius handlingar. Inga exceptionella omständigheter enligt försvarets talan. Staten har dock inte heller klarat av att presentera ett starkt mål. Han ser ingen flyktrisk säger domaren. Han ser heller inte någon risk för ytterligare våld.
15:17
Nair närmar sig ett avgörande. Han får borgen.
15:22
Nair pratar fortfarande. Han blir fri mot borgen. Yes! Hörs det i salen.
15:43
Han får betala 250 000 rand, vilket är kring 180 000 svenska kronor. Det tror hans advokat. En liten summa i sammanhanget för att slippa sitta inlåst tills rättegången börjar.
17:51
Jag ser att det blev en miljon rand till slut, dvs omkring 716 000 kronor. En bättre summa.

2 kommentarer:

  1. Hela historien är tragiskt. Och nu försöker man släta igenom det hela. För att han är en stor idrottsman. Han var en stor idrottsman. Men när människor når sådana höjder blir luftrummet aningen för tunn. Man får beröm och man hyllas. Det är som ett gift. Man tror att man blir onåbar. Men hyllningarna brukar med tiden avta och många klarar inte av tystnaden.
    Alla dem otillåtna medel som vissa tar gör dem till paranoida också...
    Jag tar alltid illa upp när sådana människor inte har tillräckligt styrka och mod att erkänna det de har gjort. Deras liv består bara av lögner.

    SvaraRadera
  2. Var på ett föredrag om dopingmissbruk för några år sedan. Det visar sig att 80% av de som sitter för grova våldsbrott är dopingmissbrukare. 80%! Nej, det är inte vilka män som helst som begår grova våldsbrott.

    SvaraRadera