torsdag 13 maj 2010

Trippelmördaren har aspergers syndrom

UPPDATERAT
Trippelmördaren Ragnar Nilsson i Härnösand är bara 21 år och har enligt uppgift diagnosen aspergers syndrom, vilket ger nedsatt förmåga att interagera och specifika intressen.

Det kan också kopplas ihop med ADHD. Han har visat våldstendenser tidigare.

De tre som mördades var hans styvsyskon, som var 15 och 12. Plus styvpappan, dvs deras pappa. De mördades med mycket övervåld.

Det är mycket sällsynt med trippelmord, det har bara utförts sex gånger under de senaste 20 åren.

Motivet handlar om svartsjuka och att han har känt sig kränkt under sin uppväxt.

PS. Ett lokalt nätverk för aspergare bildades i Härnösand. Många kreativa föräldrar får barn med den diagnosen. Precis som var fallet här. DS.

Jag har följt upp detta inlägg med en artikel på Newsmill. Den hittar ni här.

Enligt den rättspsykatriska undersökningen lider Ragnar Nilsson av en svår psykisk störning och han har Aspergers syndrom, vilket gör att han har svårt att fatta vidden av det han har gjort.

29.12.2013
Förvaltningsrätten har slagit fast att Ragnar Nilsson behöver fortsätta att tvångsvårdas. Motivet till trippelmorden var att han hade känt sig kränkt under hela sin uppväxt och han hade tänkt att också mörda sin mamma, men det kändes som en väldigt otäck sak att göra. Dock ångrar han att han inte gjorde det också. Vården anses inte ha pågått så länge och Ragnar Nilsson är införstådd med att det kommer att ta tid.78 kommentarer:

 1. Enligt vilken uppgift har han asperger? Dåligt av dig att lägga ut uppgifter som inte är bekräftade....

  SvaraRadera
 2. Anonym: Hacka går alltid bra eller hur?

  SvaraRadera
 3. SV: Ursäkta om d tog det som om jag hackade på dig. Jag tycker att det är dåligt att lägga ut obekraftade spekulationer om folk rent generellt. Jag fick ju inte svar på min fråga heller.....enligt vilka uppgifter har han asperger? När du skriver att han "enligt uppgift" har asperger så ska du väl kunna ge en källa.....

  SvaraRadera
 4. Anonym: Som journalist behöver man absolut inte uppge källa. Det kan till och med vara ett grundlagsbrott. Journalister är förbjudna att uppge sina källor ifall källorna vill vara anonyma. Detta kan leda till fängelse om man uppger detta ändå. Inte ens en domstol har rätt att efterforska en journalists källor. Detta för att journalister fritt ska kunna utöva sin verksamhet, utan påtryckningar från olika håll.

  SvaraRadera
 5. OK, då tar jag det som en bekräftad uppgift att han har asperger.....

  SvaraRadera
 6. Anonym: Du får ta det som du vill... Det jag tycker är intressant i sammanhanget är att han själv säger att dessa mord begicks pga svartsjuka och för att han har blivit kränkt.

  Av vad och vilka har han då blivit kränkt? Av sina syskon? Av mamman? Av omgivningen? Av samhället? Detta är ett mycket komplext samspel, som nu fick sitt fruktansvärda utbrott. Han använde både yxa, kniv och ett trubbigt föremål, för att döda de tre.

  Jag har egentligen mycket att säga om allt detta, för jag känner så många föräldrar med olika diagnosbarn, födda på 80-talet eller tidigare. Varför behövs dessa diagnoser? Detta hänger ihop med mycket mer än en enskild familj, som jag ser det.

  SvaraRadera
 7. Jag håller med föregående. ...tycker att det är respektlöst med spekulationer som dessa. Detta är i första hand en oerhört tragisk händelse för alla inblandade.

  Detta är ingen sensation, utan förmodligen en mycket sorglig historia, som sträcker sig längre än en enskild händelse.

  Vill journalister vara först med rapportering - se till att vara först med att upptäcka potentiella mördare och gör något för att förhindra framtida tragiska händelser!! Skapa opinion för att hjälpa dessa trasiga människor - i tid.

  På tal om aspergers, skulle du som journalist tycka att det var empatiskt/ok av andra journalister att "gräva" på samma sätt, om det var du som var drabbad som anhörig?

  SvaraRadera
 8. Anonym: 10.37: Ja jag skulle tycka att det var helt okej om journalister gick ut med detta. För att det skulle göra detta obegripliga mera begripligt. Jag har journalistkompisar som har sådana barn. Varför har dessa barn behövt dessa diagnoser? Det är intressant.

  Och du hann antagligen inte läsa det jag skrev innan, att detta är mycket intressant ur många olika synvinkar, men i så fall måste vi tala om det. Jag tycker att det har blivit ett diagnosraseri.

  Inga barn får hjälp i skolan längre utan diagnos. För skolan får inga extra resurser för dessa barn. Om de inte har en diagnos. Ett slags moment 22 som jag ser det. En del barn blir mycket kränkta av diagnosen. Det betyder att hela samhället pekar ut dem.

  Och ni anonyma som inte ens vågar stå för era åsikter tycker jag inte har mycket att komma med. Det enda ni vill är att hacka.

  SvaraRadera
 9. Usch, jag får ont i magen av sånt här. Hoppas inte det nu blir en massa fokuserande just på att han har Asperger. "Vi" är inte speciellt svåra att ha och göra med, ännu mindre är vi farliga. Tyvärr har det blivit andra tankar kring bla. AS sen TV3 för några år sen hade en serie som gjorde allt förbaskat mycket svårare för oss i samhället - dvs många av oss ses som farliga. Men vi är som sagt inte mer farliga än andra :/.

  Oavsett vad, så är det fruktansvärt tragiskt det som har hänt...en riktig mardröm.

  /Jenny - som själv har AS

  SvaraRadera
 10. Du har helt rätt Jenny. Den nuvarande pk-åsikten är att man ska inte skriva eller berätta om sånt här. Jag har en journalistkompis Gitta Magnell som har gett ut en bok, som heter Teo och jag om sin yngste son (som nu är vuxen). Han har diagnosen autistiskt syndrom (samma område som AS).

  Och hon skrattade lite när jag pratade om AS för det är geniernas syndrom: Einstein och andra fina gubbar anses ha haft det. De som har specialintressen.

  Men hennes bok om sin son recenserades inte. Inte heller på Dagens Nyheter, där vi bägge har jobbat i årtionden. Detta för att boken inte var politiskt korrekt utan kunde ge mammor skuldkänslor. Diagnosraseriet har använts för att lyfta skulden från föräldrarnas axlar. Det är inte deras fel utan har med gener att göra.

  Det är väl helt okej att försöka att inte skuldbelägga, men precis som du säger Jenny så går det för långt åt alla håll till slut. Den länk jag har till aspergares nätverk säger att fast människor är trevliga och gulliga så kan de ha AS.

  Min kompis Gitta Magnells (Olas syster) bok om henne själv och hennes son berättar rakt upp och ned om allt omkring detta barn. För en diagnos uppkommer inte i ett socialt vakum. Hennes son är begriplig för mig därför att han drog sig undan världen, för det var det enda sätt han kunde leva på som den han var efter de omständigheter som fanns.

  SvaraRadera
 11. Jag är den första anonyma som "hackade" på dig i denna tråd. Jag blir beklämd av det du skriver i kommentarerna. Att jag ifrågasatte att du la ut uppgifterna är mycket pga av att jag arbetar med dessa barn så är det något jag har så är det kunskap om dessa diagnoser. Jag känner inte igen mig i att det är en dianosraseri idag och jag har otaliga exempel på barn som fått hjälp i skolan trots att de inte har en diagnos.

  Nu till grund"hackandet" Jag hittar inga belägg för att R har diagnosen asperger. Men jag antar att du har en trovärdig källa för detta.(för jag antar att en journalist inte plockar info från flashback) För om man bara svänger sig med diagnoser för att förklara mord så är man inte speciellt trovärdig som journalist. Övervägande med dessa diagnoser begår inte mord och en diagnos är inte hela förklaringsmodellen gällande mord.....

  SvaraRadera
 12. Den boken har jag läst och gillade den skarpt!
  Det är för jäkligt att det ska vara så, det är inte rättvist överhuvudtaget. Jag blir duktigt trött på vårt PK-samhälle, det blir bara värre och värre.

  "Diagnosraseriet har använts för att lyfta skulden från föräldrarnas axlar. Det är inte deras fel utan har med gener att göra."
  Precis. Dock har människor förbaskat svårt att ta det till sig! (vilket gör mig oerhört frustrerad) AS och andra NPF är något man föds med och får leva med resten av livet. Det är inget någon ska ha skuld över, allra minst föräldrarna.

  Som jag misstänkte tog det inte lång tid innan jag skulle få skit för det här, både via min blogg (pga tidigare drev mot mig måste jag godkänna kommentarer på bloggen, idag är jag glad över det..) och telefonsamtal. Folk har läst "här och där" att gärningsmannen kanske har AS och naturligtvis måste de ju kolla läget så jag inte är farlig... Tråkigt, riktigt riktigt tråkigt.
  Jag menar, jag bits ju bara på lördagar, idag är det Torsdag! ;)

  SvaraRadera
 13. Anonym 11.42: Så synd då att du inte kan framträda med namn. Det skulle tillföra diskussionen mycket. Det jag säger är det jag har upplevt. Menar du att detta har ändrat sig på 00-talet? Jag har en släkting (barn) med diagnos och hur detta barn artar sig vet vi ju inte ännu.

  Jag har som sagt mina källor till att Ragnar Nilsson har denna diagnos och någon jag pratade med sade direkt att han säkert går på någon medicin, som gör honom aggressiv. Detta vet jag inte något om så jag har inte gått ut med det. I så fall kan det vara drogrelaterat. Det vore också en förklaring, så att vi slipper skuldbelägga. Men det är också hemskt om droger är orsaken, för då drogar vi barn för att de ska uppträda "normalt".

  Min upplevelse av detta inom skolvärlden är att skolan plus kommunen försöker övertala föräldrarna genom att skicka dem till socialen och bup för att ge barnet en diagnos. Föräldrarna ifrågasätts alltså. Så trycket är stort. Annars får barnet ingen adekvat hjälp. De föräldrar som inte går med på att barnet ska "normaliseras" genom droger och bup ses inte med särskilt blida ögon.

  Kan du möjligen avslöja i vilken landsända du bor? Det skulle kanske sprida ljus över detta. Om du dessutom har hand om sådana barn så är du part i målet. Du som expert vill ju inte bli ifrågasatt. Jag har inga sådana bindningar. Utan försöker se det hela på ett klart sätt.

  Flashback vet jag inte vad det är. Är aldrig inne där. Och jag ser att du istället har en egen anledning, att hacka på mig eftersom du som sagt är part i målet. Du har dina yrkesintressen att försvara. Det vore bättre om du var neutral och inte intog försvarsställning. Det skulle gynna barnen bättre.

  SvaraRadera
 14. Jenny: Jag tror det är värre för killar faktiskt, som så mycket i vårt samhälle. Tyvärr. Såg att du hade en egen blogg om detta med asperger. Det är modigt.

  Så kul att du gillade Gitta Magnells bok. Den är fin. Hon tar förstås fortfarande hand om sin pojke, fast han är i 30-årsåldern. Han har nyligen knäckt läskoden. Och hon oroar sig för hur det ska gå för honom när hon är borta.

  Alla människor är individer, men det har vi svårt att lära oss. Vi buntar gärna ihop och trycker på fördomar. Det jag hoppas ska komma ut ur vårt samhälle är mer variation, där normaliseringsprocessen i skolan ska upphöra. Högstadiet är förfärligt som jag ser det. Inte bättre än när jag gick där på 50-60-talet.

  SvaraRadera
 15. Jag håller med dig, för jag tror precis som du att killar har det svårare. Det är hemskt, för det finns inte några skillnader alls.

  Min blogg ja, den har jag fått mycket skit för under åren (har tvingats flytta den och radera många gånger), mycket för att jag står för vad jag tycker och inte är rädd för att gräva. Sanningen gör alltid ont i någons ögon. Jag har fått gå över till att mest beskriva min vardag, vilket jag är ledsen över, men inte ens jag orkar ta hur mycket skit som helst.

  Jag hoppas verkligen att det går bra för hennes son framöver, men jag har full förståelse för hennes oro. Visom har ett NPF har tack och lov ett skyddsnät i samhället, då de flesta har rätt till hjälp både via LSS och Socialtjänstlagen. Här har jag dock märkt en stor skillnad mellan killar och tjejer - killar får i många fall klara sig själva (!!). Jag har själv en vän som just nu slåss för sin ena sons rättigheter men blir totalt överkörd av bla. sin kommun. Det är hemskt hur vissa blir behandlade. Sen är det stora skillnader mellan kommuner...jag bor i en bra och givmild kommun och blev på stört beviljad både boendestödjare och kontaktperson. Fast givmild var nog fel ord, min kommun följer LAGEN - vilket många andra inte gör.

  Sverige är fördomarnas land...det har jag fått lära mig efter snart 30 år i livet.

  SvaraRadera
 16. Jenny: Intressant det du säger. Jag läste på din blogg om dina mediciner och ditt omhändertagande och annat som du har skrivit om. Du verkar vara en stark människa trots allt och man måste vara stark som förälder om något barn avviker fysiskt eller psykiskt. Det har jag sett med Gitta Magnell. Gud vad hon har slitit och gör det fortfarande.

  Jag ser hennes ord i bokens Efterord, som mycket goda: "Autism är ingen sjukdom, sägs det, utan en kombination av svårigheter, som gäller förståelse av kommunikation, socialt samspel och fantasi. För mig är det självklart att tala om både biologiska och emotionella orsaker. Som jag ser det har Teo blivit skadad djupt nere i sina rötter. Han var ett mycket känsligt barn som blev stört redan i livmodern. Vi som var Teos närmaste utgjorde en kaotisk och frustrerande bakgrund till hans liv. Vi var alla avstängda från varandra, oförmögna att mötas. Särskilt jag som mamma blev så känslomässigt avstängd att jag inte förmådde knyta an till mitt barn."

  Det är mycket fint skrivet om svårigheterna hon och Teo har gått igenom. Hon har försökt att kartlägga Teos barndom utan att skuldbelägga någon. Teo har också i dag en tät och trygg kontakt med sin pappa, skriver hon.

  SvaraRadera
 17. Mona fd anonym13 maj 2010 kl. 14:03

  OK, jag kan säga att jag heter Mona istället för anonym. Det kanske upplevs som om jag går i försvarsställning men det sprids så mycket fördomar/okunskap om dessa diagnoser. En sprider du i dina kommentarer här. Det är den att man drogar personer och att någon sagt att Ragnar säkert går på medicin som gör honom aggressiv.Du skriver detta i samma mening som att han har asperger. Man medicinerar inte mot asperger med medicin....så var det kommer ifrån vet jag inte? Ibland kan det vara bra att skaffa kunskap innan man skriver saker....

  Jag arbetar inom habilitering i norra Sverige och jag vet ärligt inte varför jag skulle ha yrkesintressen att försvara. När man jobbar inom habilitering så handlar det om att hålla sig uppdaterad på den forskning som finns vilket gör att kunskapsnivån ligger högt. Ok, ta det som jag går i försvar då men jag är jättetrött på att man hänvisar brottlighet till NPF som enda förklaringsmodell......Tycker Jenny här ovan beskriver det bra....jag menar, hon får ju försvara sig att hon inte är farlig......

  SvaraRadera
 18. Mona: Habilitering förstår jag inte vad det betyder... faktiskt. Kan du förklara? Jag slog upp det för jag hade aldrig hört ordet... fast jag har haft kontakt med sådana människor, som har funktionshinder. Det kanske säger en del.

  Jenny går på medicin... det har hon berättat om på sin blogg. Och naturligtvis så försöker läkare ge människor som mår dåligt medicin. Något annat ingår inte i deras yrke. Har du besökt någon läkare någon gång, som har sagt att medicin ska vi absolut inte ge dig? Orsakerna till varför människor mår dåligt är inte läkarens bord i första hand utan att lindra och hjälpa.

  Det är klart att du har ett yrke att försvara. Är du inte stolt över vad du gör? Forskning är inte ett absolut säkert område som är helt neutralt. Också forskning är styrd genom pengar och intressen. Och du kan helt uppenbart inte låta bli att komma med pikar: "bra att skaffa kunskap innan man skriver saker". Tack för den du! Du har ingen aning om hur mycket kunskap jag har.

  Det jag har skrivit ovan är ett inlägg om en specifik händelse inte en doktorsavhandling om hela mitt vetande. Helt uppenbart så retar du dig på vad jag skriver.

  "Brottslighet till NPF som enda förklaringsmodell." Det är du som säger det. Jag kan se förklaringsmodeller som är mycket komplicerade precis som Gitta Magnell har beskrivit det. Men det går mode i vissa saker, som är mer pk än andra. Sådana här känsliga och intelligenta barn behöver lugn och ro framför allt. Men livet fungerar ofta inte så.

  SvaraRadera
 19. Sv: Man medicinerar inte mot asperger som är ett syndrom. Däremot kan man medicinera konsekvenser av funktionshindret i relation till miljön Tex att man inte får rätt förståelse mm vilket kan leda till psykiska pålagringar) tex ångest.

  Jag är jättestolt över det jag gör. Habiliteringen arbetar för att bevara funktioner och skapa förutsättningar för ett bra liv för peroner med funktionsnedsättningar. Har man ett vetenskapligt förhållningssätt till forskaning så väger man olika forskning mot varandra....och vad är alternativet ....att ta det som skrivs i bloggar och tidningar som vetenskap?

  Ursäkta för piken men jag påtalade att det du skrev inte stämde med vedertagen vetenskap inom området....Annars har jag ingen vetskap om vilken kunskap du har...Jag inser när jag läser igenom det jag skrivit att jag nog verkar lite aggressiv vilket inte är min mening. Jag retar mig inte på dig som person utan mer att man lyfter fram en diagnos utan att det framkommit att han verkligen har den...och det är inte bara du som gjort det. Du fick ta min irritation över detta...sorry för det..

  SvaraRadera
 20. Tack! Jag brukar få höra att jag är en stark människa som faktiskt överlevt alla mina resor (ingen trodde jag skulle fylla 20, men det är en lång historia). Tror det är för att jag har fått kämpa så som jag har gjort - ensam. För tyvärr har jag fått gå igenom allt själv utan något större stöd från omgivningen. Jag vägrar låta mig trampas på helt enkelt! Vet vad jag har för rättigheter, inte bara skyldigheter. T o m min gamla psykolog bad mig skriva en bok om mitt liv, får väl se hur det blir med det :).

  Jag beundrar föräldrar som Gitta Magnell, som verkligen kämpar dygnet runt. Otroliga människor!
  Tack för att du skrev ner hennes Efterord, de beskriver det hela otroligt vackert.

  SvaraRadera
 21. Angående min medicinering. Japp, jag äter medicin - dock kan man inte medicinera för Asperger. Det man kan medicinera är det som "alla andra" kan drabbas av, sömnsvårighet, depression, ångest mm (Vilket är väldigt vanligt). Problemet med att medicinera oss är att antingen tål vi knappt den lägsta dosen av medicin, eller så får vi äta hästdoser för att få någon effekt överhuvudtaget (jag tillhör tyvärr den sista gruppen).

  Angående habiliteringen så är jag glad över att de finns, jag har fått mycket hjälp därifrån :).

  SvaraRadera
 22. Mona: Jaså vilka fler är det som har sagt att han har asperger? Eller lyft fram den? Ja psykiska pålagringar känner jag till... har själv varit långvarit sjukskriven för depression och är förtidspensionär ... så samhället har reagerat med att ta ifrån mig pengar och pengar och pengar... ;) Men nu är nog botten nådd, blir 65 i år...

  Vi har en tendens att se allt som betecknas som vetenskap som allena saliggörande. Det finns andra saker också... se Hästpojken nedan...

  Jenny: En bok Jenny det ser vi fram emot. Jag läser gärna manus. Det gjorde jag med Gittas bok... har säkert asperger jag också då för jag tål inga mediciner knappt och inte heller alkohol... eller också handlar det om mina mayaindianska gener (indianer tål inte mycket).

  Jag ser det som att olika samhällen behöver sina förklaringar till varför det är si eller så. Den här 21-åringen hade väl varit besatt av djävulen eller flera sådana i ett mer religiöst samhälle. Och igår såg jag ett autistiskt barn, som blev hjälpt av schamaner... sändes i SVT1. Hästpojken hette dokumentären, sänds den 16 maj igen. Söndag kl 12. Mycket sevärd!

  Som min mamma brukade säga: Alla sätt är bra utom de dåliga.

  Så bra att du har fått hjälp, men det är nog som du säger: man måste veta sina rättigheter och kämpa!

  SvaraRadera
 23. SV: Om du googlar på "Ragnar 21 år asperger" och väljer bloggar får du upp en del andra som lite diffust hänvisar till uppgiften att han har asperger.

  Jenny: Skulle läsa en bok av dig med stort intresse:)Vad bra att du haft bra hjälp av habiliteringen:)

  SvaraRadera
 24. Mona: Ja han lider uppenbarligen av asperger. Det står numera på nätet också. Man behöver inte gå in på bloggar. Här är kanske en för dig trovärdig: http://www.s-bloggar.se/l/p1zye/21aaringen-har-erkaent-trippelmord

  SvaraRadera
 25. ????Du hänvisar ju till en sida med bloggar. Är de mer trovärdiga för att de samlas på en politisk sida?

  SvaraRadera
 26. Och här är en alldeles korrekt pk-artikel av Malin Nordgren i DN. Där beskrivs vilka svårigheter en sådan person har med interaktionen. Den uppfattade känslokylan fast det kan finnas så mycket känslor inombords.

  Och här kan du läsa om Malin Nordgren och hennes engagemang, som naturligtvis bottnar i egna erfarenheter.

  http://www.autism.se/content1.asp?nodeid=19394

  SvaraRadera
 27. Malins artikel föll bort: http://www.dn.se/insidan/fyra-killar-om-aspergers-syndrom-1.688611

  SvaraRadera
 28. Mona: Jag tänkte du skulle gilla s-märkningen. Nu går du i taket igen. Sluta med det är du snäll... :)

  SvaraRadera
 29. Intressanta länkar men Ursäkta att jag är envis men detta är ju inte artiklar om R ....tycker du jag behöver mer kunskap om vad asperger är? Hittar för övrigt inte något på nätet om att R har asperger mer än på bloggar där man upprepar ordagrant samma mening...

  SvaraRadera
 30. Mona: Nu är det full rundgång på dig. Kom med något nytt. Jag skriver inte kommentarerna för dig. Om det inte står Mona i början ;)

  SvaraRadera
 31. OK, missuppfattade...För övrigt gillade jag s-märkningen;)

  SvaraRadera
 32. Mona: Okej tänkte väl det... ha det gott :)

  SvaraRadera
 33. Här är för er alla från GP:

  http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.368815-polisen-morden-var-planerade-

  "Saknar empati"
  Enligt polisen finns "en sjukdomsbild med som innebär att mannen bland annat saknar empati".

  Detsamma står i UNT och i DN, samma källa uppenbarligen: polisen

  SvaraRadera
 34. Detsamma står också i Sydsvenskan och här:

  http://allehanda.se/start/harnosand/1.2024552-polisen-21-aringen-kan-sakna-empati

  Samma källa: polisen

  SvaraRadera
 35. Hej. Har spenderat väldigt många timmar på nätet för att följa utvecklingen i trippelmordet. Idag har det blivit en jakt på att vidimera att Ragnar har aspergers. På exempelvis Flashback (läst alla inlägg) verkar det tyvärr som om hobbypsykologer alltid slänger in "säkert ADHD eller aspergers" gällande gärningsmän. Mig veterligen var det där som uttalandet först dök upp, och spred sig sedan vidare till bloggar och sajter som Svenska Mord. Det uttalande ovan (från GP) som polisen gjort ger enligt mig stöd för att det INTE rör sig om aspergers, för det är inte en "sjukdom" utan ett syndrom. Blir väldigt ledsen när våldsamma brott som dessa begås, men det gör också ont att se hur lättvindigt man pådyvlar gärningsmän diagnosen aspergers utan att ha någon förankring. Jag undrar väldigt mycket varifrån du fått uppgiften att Ragnar har aspergers. Detta är den enda blogg där någon påstår sig sitta inne med information som inte spritts via hörsägen. För oss är det hemskt att förknippas med mördare och att beskyllas för att inte ha empati. /maria

  SvaraRadera
 36. Hej Maria. Som jag har försökt att säga så lägger jag inte in någon värdering i ordet asperger.

  Polisens sätt att uttrycka sig är inte alla gånger som en läkare eller psykiater. De vill helst säga så lite som möjligt.

  Det som sägs och som alla tidningar har refererat ordagrannt likadant (eftersom det först kom från TT tror jag) tyder dock på detta syndrom eftersom den gängse uppfattningen är den att de inte har empati, vilket jag inte håller med om, men utbrott är vanliga.

  Ja kära nån. Ingen förknippar dig med mördare lika lite som jag förknippas med mord för att jag är förtidspensionär. Det där är att dra alla över en kam och det ägnar jag mig inte åt. Det borde inte du heller göra. Men i asperger ingår också vad jag förstår dåligt självförtroende och det är kanske detta som du ger uttryck åt.

  Gräv inte ned dig nu i detta är mitt råd. Läs inte Flashback. Svenska Mord? Har dom också skrivit om det?

  Strunta nu som sagt i att gräva ned dig en grop. Gör något annat. Diskussionen borde ligga på hur denne unge man har råkat ut för detta. Varför kunde det inte förhindras? I vårt fantastiska samhälle?

  Jag har själv en 21-årig son så jag vet hur illa dessa ungdomar har blivit omhändertagna under det 90-tal då de växte upp. Därför att deras föräldrar plågades av den värsta krisen sedan 30-talet med arbetslöshet och fattigdom.

  För att överleva detta som familj så har jag skrivit en bok, som heter Ett Sekel av Tystnad, men precis som med Gittas bok så blev den inte väl mottagen. Tystnaden var total. Det är först nu som krisen har drabbat oss (sägs det). För under förra regeringen kunde inte något ont hända.

  SvaraRadera
 37. Göra brottet förklarligt? Jag har Aspergers och AD(H)D Syndrom och skulle aldrig begå en sådan illgärning, precis som alla med taskig barndom inte blir brottslingar, eller alla muslimer terrorister.

  En person har Asperges eller ADHD, Asperger och ADHD har inte en person.

  SvaraRadera
 38. Avsaknad av empati om man har Aspergers känns som nåt NT har hittat på. Jag tömmer visserligen inte mina bankkonton såfort det blir hype kring en katastrof nånstans på jorden, men jag pratar inte om att lyncha brottslingar i lunchrummet som dom andra heller. Jag är mest intresserad av musik och att lära mig saker.

  SvaraRadera
 39. Åh, tack erbjudandet! det ska jag helt klart komma ihåg :).
  Tack för påminnelsen om Hästpojken, jag missade programmet och hade gklömt kolla när reprisen skulle gå. Jag har hört både ris och ros om den, så jag ser verkligen fram emot att titta på den!

  "Så bra att du har fått hjälp, men det är nog som du säger: man måste veta sina rättigheter och kämpa!"
  Ja, det är ju så. Tyvärr får inte människor veta vilka rättigheter de har och då blir det pannkaka av alltihop. Jag har turen att orka kämpa (överlevnadsinstinkt?), men tyvärr har inte alla andra det, vilket gör så ont i mig...

  Nu ska jag kolla igenom alla länkar!

  SvaraRadera
 40. Anonym 17.10 och 17.38: Är det inte ni som är stjärnbarnen? De förunderliga. Den där poetiska kvalitén finns hos Gitta Magnells pojke:
  - Jag såg en underbar transformatorstation och fantastiska elledningar kan han säga.

  För honom är ledningarna mellan stolparna, som står tryggt förankrade i marken något speciellt. Han älskar dem.

  Och hans mamma ser honom som en särskild gåva, den son som hon får allra mest kärlek ifrån. Teo är för min väninna Gitta den son hon har med en själ, som flyger ovan jorden och aldrig någonsin har kunnat landa. Behövs inte de kvaliteterna också?

  SvaraRadera
 41. Ursäkta menade att skriva till Anonym 17.41 plus 17.10 som ovan...

  Jenny: Jag tyckte det var fint skildrat hur pojken förändrades tillsammans med sina föräldrar och på något sätt hittade hem i Hästpojken. Se den!

  SvaraRadera
 42. Han är inte diagnostiserad med asperger. http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article7127063.ab

  SvaraRadera
 43. Anonym 12.37: I det här fallet var det verkligen tråkigt att han inte hade fått någon diagnos, för då hade han fått hjälp, vilket han uppenbarligen har behövt.

  Detta behöver diskuteras också. Jag känner till ett fall i min bekantskapskrets, där barnet fick diagnosen asperger efter en lång utredning. Han fick adekvat hjälp och är nu inlemmad i samhället.

  Och jag känner till ett annat fall, där ett enkelt skriftligt test och ett samtal direkt avgjorde för personalen på bup att barnet hade asperger. Medan föräldrarna inte alls kände igen sig i beskrivningen av deras barn. De avbröt kontakten med bup och detta gick också bra. Han är inlemmad i samhället med hjälp av föräldrarna först och främst. I andra hand med hjälp av kurator och skolpersonal.

  Uppenbarligen är det mycket olika hur barn behandlas i olika kommuner. Detta behöver också ventileras. Hur hade denna tragedi för alla parter kunnat undvikas?

  Nu kommer - hoppas jag - denna utredning om 21-åringens psykiska hälsa äntligen komma till stånd. Men för sent.

  SvaraRadera
 44. Här finns en psykisk analys av 21-åringen:

  http://st.nu/start/sundsvall/1.2025765-krankt-garningsman-med-dalig-empatisk-formaga

  SvaraRadera
 45. En annan aspekt som ingen tagit upp är varför medierna omedelbart går ut med både namn o bild långt innan han är dömd? Alla dessa tidningar brukar ju upprört förklara att de är mycket restriktiva att publicera namn o bild av moraliska skäl. Inte ens när en mördare/bankrånare/knivman blivit ertappad på bar gärning o blivit fotad under gärningen visar man bilden utan vitpixling.
  Javisst ja, han var svensk! Tror någon att hans namn o bild skulle funnits i gammelmedia om han haft invandrarbakgrund? I samtliga grova brott där gärningsmannen varit svensk har däremot redaktionerna i lyckorus fullkomligt kastat ut honom till allmänheten: "Se här, en svensk brottsling"!!

  SvaraRadera
 46. Pops: Massmedierna har också en roll inom det psykiska försvaret. De har så länge försökt hålla folket i okunskap om hur det står till i landet eller desinformerat, att det har blivit alldeles för farligt att prata om det på riktigt.

  Men det är som du säger att här har Aftonbladet verkligen gått ifrån sin tidigare praxis. Kanske tycker de att killen tillhör överklassen? Han bodde ju i villa och hans mamma är gift med en forskare.

  Vi får se om de nu kommer att publicera alla mördares bilder så fort de erkänner.

  SvaraRadera
 47. Här utreds huruvida Karl XII hade aspergers syndrom:

  http://members.tripod.com/Bengt_Nilsson/Historia/aspergers.htm

  SvaraRadera
 48. hej
  återigen var hittar du beläfgf för att Ragnar hade AS? Har inte sett det nånstans varken i aftonbladet,expressen. Jag vet aatt dina källor är grundlags skyddande.. men visst är det lite väl dramastiskt att ggå ut med något sånt här i en blogg .
  adet blir som en stämpel "alla som har asperger är "pointiella mördare" tickande bomber..... skulleb uppskatta ett svar.
  Jag har själv denna diagnos ...
  har följt dina bloggar ända sedan gönmda tiden hos Monica och läser dem ännu med stort intresse båda två!
  MVH
  Ted i Varberg

  SvaraRadera
 49. Men snälla Ann Helena.
  Det finns ingen psykisk analys på pojken. Den du hänvisar till är ingen psykisk analys. Det är en ren och skär SPEKULATION som Henrik Belfrage gör.


  "Gärningsmannen är troligen en person med autismspektrumstörning, den slutsatsen drar Henrik Belfrage, professor i kriminologi vid Mittuniversitetet och forskningschef vid rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall, utifrån de uppgifter som presenterats i media.
  – Min gissning är att han har eller har haft kontakt med psykiatrin tidigare"  Just precis, en GISSNING.


  Detta är ju bedrövligt! Du är en fd. journalist. Du häver ur dig ren och skär osanning, sitter och påstår att du har källor och fakta och hänvisar till BLOGGAR??? Du drar ihop (förminskar) personer med Aspergers syndrom till "sådana människor" ungefär som om de vore av en egen ras.

  Du skriver att "han saknar empati", "han är känslokall" osv och sedan fortsätter du att berätta att det är typiska symtom för Aspergers Syndrom. Vet du vad, det är typiska symtom på vilken människa som helst. Det är också typiska symtom på en människa med diabetes, narcisistisk personlighetsstörning, psykopati, Borderline eller varför inte vanlig influensa. Grabben kanske led av influensa?

  Nu till RIKTIGA FAKTA:
  Polisen TROR att det rör sig om en svårare psykisk sjukdom men det finns inga uppgifter om att han har någon diagnos.
  Du är väl medveten om att "svårare psykisk sjukdom" är någonting helt annat än Aspergers syndrom. Ett tips är att läsa diagnosmanualerna och lära dig kontrollera fakta först, något som man tycker en f.d. journalist borde veta.

  Du säger att det är en viktig sak att belysa för att många går odiagnosticerade och inte får rätt hjälp. Samtidigt som du skriver detta är du inte det minsta insatt i funktionsnedsättningarna. Du hänvisar till andras barn och kollegor som skrivit om "det". Det är ju skrämmande att se hur du - en av våra journalister - arbetar. Jag trodde kunskapskapaciteten var högre än så men tydligen inte. Usch, detta är ju bara rent tragiskt att se. Fast jag är inte förvånad.

  Alexander Bergenfelt

  SvaraRadera
 50. Ted i Varberg och Alexander Bergenfelt: Helt klart är mannen i fråga störd. Men jag förstår att ni är upprörda. Varför är ni det? Därför att en sådan diagnos sätter en människa utanför samhället, särskiljer den från andra. Vi har DO för att anmäla folk som diskriminerar, men vi har ingen myndighet för att anmäla till att vi sätter människor utanför samhället.

  Naturligtvis är det här en krukdurk vare sig ni båda har asperger eller inte. Och denna krutdurk handlar om skuld, skam och tystnad. Alla saker som jag tycker mycket illa om, för det gör att samhället kan fortsätta att klampa på och över människor.

  Som ni kanske vet har jag skrivit en bok som heter Ett Sekel av Tystnad. Ni orkar naturligtvis inte läsa den. Men om ni gjorde det skulle ni upptäcka hur det var att leva i Sverige under åren 2003-2005 då den är skriven.

  När jag var liten fanns inte de här diagnoserna, för de behövdes inte. Nu måste barn klassificeras redan i skolåldern. Varför har Härnösand ett Sjukvårdsparti? Detta är frågor som behöver diskuteras och de kommer upp nu på kartan genom denna tragedi.

  SvaraRadera
 51. Ted och Alexander: Här kan ni läsa ett debattinlägg om det som det gäller:

  http://www.dn.se/debatt/lat-barnlakarna-ta-ansvar-for-barns-psykiska-problem-1.1098154

  SvaraRadera
 52. Suck, förstår ted och Alexander. Du resonerar så naivt och utan kunskap. Asperger fanns visst då du gick i skolan. Det är ett neurobiologiskt funktionshinder. Men kanske vi ska sluta att klassificera barn .....med diabetes, rörelsehinder. Jag menar barn som sitter i rullstol behöver ju inte klassificeras som rörelsehindrade ...för tänk, då kanske de börjar gå....

  SvaraRadera
 53. Anonym: Du dummar dig. Sjukdomar och olika funktionshinder har naturligtvis alltid funnits. Men det har gått en inflation i alla diagnoser, som jag har skrivit tidigare. Det är samhällets sätt att försöka hantera barn, som kanske är mer kreativa och begåvade, men måste passa in i skolans fyrkantiga värld. Dessa barns förmågor kan tas tillvara på ett bättre sätt. Skriv ut ditt namn så kan vi diskutera.

  SvaraRadera
 54. hej igen Ann Helena
  Idag kom visserligen en myvket balanserad artikel i expressen ang att det skulle kunna vara asperger.....
  http://www.expressen.se/Nyheter/1.1988019/aklagare-och-advokat-vill-ha-stor-rattspsykiatrisk-undersokning
  och en annan sak ASperger kom inte som diagnos förrän på 80-90 talet men det är klart att det har funnits tidigare gast man inte vetat vad det var...
  /ted
  PS Hoppas det är ok att länka till artiklar

  SvaraRadera
 55. Mycket vänligt av dig Ted att länka till denna artikel!

  SvaraRadera
 56. min gissning är att han inte bara har Asperger utan även någon annan diagnos kanske ADHD eller något annat - dessa vredes utbrotten går inte ihop med Asperger riktigt..
  men vi får väl veta mer när domen kommer som sagt detta är mina egna spekulationer!!!
  / Ted igen

  SvaraRadera
 57. Trist att läsa "anonyms" idisslande om Asperger och att det kan trigga så många förorättade inlägg.
  Ragnar har an form av Aspergers. Det finns en vidare psykiatrisk bild utöver detta och jo- visst går vredesutbrott ihop med AS.

  SvaraRadera
 58. Läste häromdan att en 35 årig Uppsalabo begått ett hemskt brott.
  Tänk om alla Uppsalabor o släktingar till Uppsalabor blev högröda i ansiktet, knöt nävarna, kände sig kränkta o skrev affekterade insändare om att minsann de flesta Uppsalabor inte begick allvarliga brott utan kunde vara riktigt snälla. För det har minsann flera psykiater bekräftat!!!
  Vad otroligt låg toleransen mot kränkningar har blivit i Sverige. Känner man sig inte lite larvig när man börja hojta om att jag blivit kränkt?

  SvaraRadera
 59. Jag förstår inte hur man kan ta åt sig så mycket och bli så rasande..bara för att nån skriver att en gärningsman har en diagnos. Hur kan man dra slutsatsen att hon menar att ALLA som har Asberger skulle kunna göra så? Men det är klart, dom med Asberger har ju lite tolkningssvårigheter, så det är väl därför.
  Klart Ragnar har nån diagnos av nåt slag. Han kanske t.o.m har flera.
  Jag kan dessutom hålla med om att barn utan diagnos inte får någon hjälp i skolan! Det är SANT!! Man måste ha en diagnos för att skolan juridiskt sätt ska ha någon skyldighet att ge ett barn den där lilla extra-hjälp barnet behöver. Annars ska man passa exakt i "mallen".
  Har verkligen egen erfarenhet av det här och har gått till botten med det här. Utan diagnos så slingrar sig skolorna från att ta sitt ansvar..och de lyckas.

  SvaraRadera
 60. Ni förstår inte varför man blir rasande skriver ni. Nej självklart förstår ni inte. Ni har ju inte diagnosen.

  Det första jag fick höra då jag berättade om min aspergerdiagnos (jag var vuxen då jag fick den)var att "jaha, det är som han den där konstiga mannen som hade ihjäl den där pojken".

  Och det är det man blir förknippad med, mördare, töntar eller asociala idioter.

  Men lev på ni i er lilla lyckliga bubbla och grubbla på varför vi "kan ta åt sig så mycket och bli så rasande..bara för att nån skriver att en gärningsman har en diagnos".

  Och nej, det handlar inte om tolkningssvårigheter. Det handlar om att bli värderad som en människa, vilket man inte blir om man har aspergers syndrom. Vilken nytta gör det att börja blanda in aspergers syndrom i tidningasartiklarna när de inte ens är säkra på det. Och kom nu inte och påstå att vi tolkar det som att "hon menar att ALLA som har Asberger skulle kunna göra så".
  Vi VET att MÅNGA som läser nyheterna följer inte upp det med att sätta sig in i olika diagnoser. Många som läser nyheterna läser bara rubriken och hastar igenom resten lite slafsigt. Den bestående känslan hos gemene man blir därför att "människor med aspergers syndrom är konstiga, mördare eller har allvarliga fel i både känsoliv och hjärnan".

  Alexander

  SvaraRadera
 61. Alexander: pratade just med Gitta Magnell om diagnoser (hon med en autistisk pojke), för det är så lätt att dra alla över en kam. Har tagit henne som exempel i den artikel jag just skrev på Newsmill nu. Du kan läsa den om du vill. Det behövs att vi pratar mycket mer om detta och Härnösandsmorden kan vara en orsak att göra det.

  http://www.newsmill.se/artikel/2010/05/18/skolans-fyrkantiga-tankande-orsakar-brott

  SvaraRadera
 62. Du har ju inte ens fått det rätt att det var halvsyskonen som mördades tillsammans med deras far.
  Du har ju skrivit styvsyskonen och styvfadern.

  Ragnar Nilsson har heller inte diagnosen aspergers, utan dom misstänker bara han lider av detta.

  Så mycket för dina sk källor... Ryktesspridning är vad det kallas!

  SvaraRadera
 63. Tjena Anonym! Du som inte ens vågar stå med namn tycker jag över huvudtaget inte ska sticka in ditt fula nylle här.

  SvaraRadera
 64. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 65. Trippelmördaren har en allvarlig psykisk störning... vi får hoppas att han kan dömas till vård åtminstone:

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/trippelmordare-psykiskt-sjuk-1.1133604

  SvaraRadera
 66. Här kan ni läsa Jennys inlägg. Hon har själv asperger:

  http://barajag-jenny.blogspot.com/2010/07/trippelmordaren-i-harnosand-har.html

  SvaraRadera
 67. Och här kan ni läsa:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7428189.ab

  SvaraRadera
 68. Tjena.

  Jag blev ganska irriterad över ditt inlägg och flera av kommentarerna du skrivit, och jag ser att jag inte är ensam.

  Men eftersom jag har empati så kan jag förstå att du kanske skulle reagera negativt i fall jag skulle skriva en massa svärord och otrevligheter, så det tänker jag inte göra. :P

  Min irritation är givetvis inte heller enbart riktad mot dig, utan mot alla journalister som skrivit på liknande sätt i fallet.

  Jag ska försöka förklara VAD det är som är upprörande.
  Allt som är nytt är farligt, och Aspergers syndrom är ett relativt nytt begrepp, i alla fall för den stora allmänheten. Sånt har media alltid varit snabba med att utnyttja.
  Om detta hade hänt för ett par år sedan hade det istället kanske stått:
  "Trippelmördare hade testat på att spela rollspel och kan ha trott att han var vampyrjägare" eller "Trippelmördare lyssnade på hårdrock och kan ha trott sig vara i Satans tjänst".
  Nu för tiden är vi klokare och vet att rollspelare och hårdrockare inte tar till våld oftare än någon annan. Därför är det i dag inte lika intressant att nämna om en gärningsman är rollspelare eller hårdrockare, eftersom allmänheten är mer insatta i ämnet, och vet att det inte är den bakomliggande orsaken.

  Det är mycket möjligt att Ragnar har Aspergers syndrom, men att det innebär att det är "rubrikvärdigt" är endast p.g.a. den okunskap och ofta felaktiga bild som allmänheten har gällande funktionsnedsättningen, och som faktiskt media till stor del har hjälp till att bygga upp.

  Det är också på HUR det skrivs. Aftonbladet skriv något i stil med "Lider av allvarlig psykisk sjukdom. Han har Aspergers syndrom." och du själv skriver "Det kan också kopplas ihop med ADHD. Han har visat våldstendenser tidigare." Två meningar i citaten. Delar man dem är de ofarliga, men skriver man det tillsammans så som det är gjort, så får det genast en helt annan innebörd.

  Oj, det här blev långt. Min empatiska förmåga säger mig att jag borde sluta nu om jag ska kunna räkna med att någon orkar läsa allt. :)

  Hoppas att du inte känner dig påhoppad, utan istället försöker använda din empati och förstå hur personer med AS kan känna det i fallet.

  Mvh Åse, 38 år
  (som f.ö. har Aspergers syndrom, ADHD, troligtvis bipolärt syndrom, spelar rollspel och ibland lyssnar på hårdrock, och alltså är jäkligt farlig men aldrig har gjort en fluga förnär)

  SvaraRadera
 69. Tjena.
  Jag blev ganska irriterad över ditt inlägg och flera av kommentarerna du skrivit, och jag ser att jag inte är ensam. Men eftersom jag har empati så kan jag förstå att du kanske skulle reagera negativt i fall jag skulle skriva en massa svärord och otrevligheter, så det tänker jag inte göra. :P Min irritation är givetvis inte heller enbart riktad mot dig, utan mot alla journalister som skrivit på liknande sätt i fallet. Jag ska försöka förklara VAD det är som är upprörande.
  Allt som är nytt är farligt, och Aspergers syndrom är ett relativt nytt begrepp, i alla fall för den stora allmänheten. Sånt har media alltid varit snabba med att utnyttja. Om detta hade hänt för ett par år sedan hade det istället kanske stått:
  "Trippelmördare hade testat på att spela rollspel och kan ha trott att han var vampyrjägare" eller "Trippelmördare lyssnade på hårdrock och kan ha trott sig vara i Satans tjänst".
  Nu för tiden är vi klokare och vet att rollspelare och hårdrockare inte tar till våld oftare än någon annan. Därför är det i dag inte lika intressant att nämna om en gärningsman är rollspelare eller hårdrockare, eftersom allmänheten är mer insatta i ämnet, och vet att det inte är den bakomliggande orsaken.

  forts.

  SvaraRadera
 70. Sorry, fick felmeddelande om att inlägget var för långt så tänkte dela upp det, men då hade det första redan postats ändå, så nu blev det (halv)dubbelt.

  Mvh Åse

  SvaraRadera
 71. Åse jag förstår att du har problem i livet, men det gör inte att det jag skriver påverkar ditt mående i någon högre grad. Vi har yttrandefrihet i Sverige och jag vet en massa om psykiska sjukdomar eftersom jag har sett dem på nära håll. Inom journalistkåren finns det många som har barn med just aspergers syndrom. Det har hela tiden setts som en tjusig diagnos för dessa barn är ofta mycket intelligenta och med specialintressen. I stil med Einstein och Newton tex

  Journalister och författare är den kategori människor som jag själv tillhör och många av dem mår dåligt i perioder. Kanske är det därför de har blivit det som de har blivit? Risken/chansen att få psykiska problem som författare är ungefär 50 procent. Vilket är då hönan och vilket är ägget? Är det samhället som sätter dessa etiketter på människor för att samhället inte vet vad de ska göra med dem?

  Sovjet var ett land som var duktigt på att spärra in oliktänkande på sinnessjukhus eller skicka dem till fångläger för att de skulle få arbeta ihjäl sig.

  De flesta människor som mår dåligt gör inte illa någon annan än sig själva. Bredvid mig på DN satt en arbetskamrat som tog livet av sig. Han gjorde det när han var 59 och började känna sig förbrukad. Tyvärr.

  Jag har en annan fd arbetskamrat som i årtionden har åkt in och ut på psyket, men som blev pensionerad när det blev 90-talskris. Då friskförklarades hon. En penningfråga. För det är billigare att pensionera sådana människor än att försöka hjälpa dem.

  Och uppenbarligen tar sådana människor som du till dig att detta är en mördare, som har diagnos. Samma som du har. Du blandar alltså ihop dig med honom. Gör inte det.

  Du är en egen människa. Vi är alla unika individer och i hans fall förstod uppenbarligen inte ens hans egen mamma eller pappa vart han var på väg. Annars skulle de naturligtvis ha förhindrat detta vansinnesdåd.

  Och att bli irriterad på mig är att skjuta budbäraren som berättar för dig hur det står till i samhället. Helt fel mål det också.

  Ägna dig åt ditt eget liv istället. Vad vill du uträtta på den här planeten innan du drar härifrån igen?

  SvaraRadera
 72. Ann Helena. Nu har jag läst ditt svar ett par gånger, och eftersom du inleder med "Åse" så får jag utgå ifrån att det är riktat till mig, även det du skriver inte har någonting att göra med mitt inlägg.
  Ditt så kallade svar är ju inget annat än en lång inlindad, nedlåtande förolämpning där du försöker få det att verka som att jag "har problem", "är psykiskt sjuk", lider av smärre "identitetsproblem", samt behöver få lite goda må bra"-tips av typen: Du duger som du är! Om detta är en slags försvarsmekanism från din sida, någon trist typ av diskussionsteknik, eller helt enkelt oförstånd kan jag inte svara på, och det spelar egentligen inte roll heller.
  Oavsett vilket, så var det tråkigt. Jag utgick från att det skulle gå att föra en vettig diskussion med dig, och att du faktiskt skulle försöka ta till vad jag skrev. Nå väl - må väl.

  SvaraRadera
 73. Men Åse nu räcker det. Jag behöver inte be dig om ursäkt. Jag står för vad jag har skrivit. Du behöver inte befinna dig här om du inte vill. Vi lever i ett fritt land. Du tolkar in saker som inte står. Det kanske ingår i din sjukdomsbild. Vad vet jag. Ha en god afton och en trevlig helg!

  SvaraRadera
 74. Här är nästa inlägg jag har skrivit om detta:

  http://annhelenarudberg1.blogspot.com/2010/07/trippelmordaren-i-harnosand-har.html

  SvaraRadera
 75. Men snälla Ann Helena, du verkar ju inte ha läst och tagit till dig av följande ur Åses inlägg:

  "Allt som är nytt är farligt, och Aspergers syndrom är ett relativt nytt begrepp, i alla fall för den stora allmänheten. Sånt har media alltid varit snabba med att utnyttja.
  Om detta hade hänt för ett par år sedan hade det istället kanske stått:
  "Trippelmördare hade testat på att spela rollspel och kan ha trott att han var vampyrjägare" eller "Trippelmördare lyssnade på hårdrock och kan ha trott sig vara i Satans tjänst".
  Nu för tiden är vi klokare och vet att rollspelare och hårdrockare inte tar till våld oftare än någon annan. Därför är det i dag inte lika intressant att nämna om en gärningsman är rollspelare eller hårdrockare, eftersom allmänheten är mer insatta i ämnet, och vet att det inte är den bakomliggande orsaken.

  Det är mycket möjligt att Ragnar har Aspergers syndrom, men att det innebär att det är "rubrikvärdigt" är endast p.g.a. den okunskap och ofta felaktiga bild som allmänheten har gällande funktionsnedsättningen, och som faktiskt media till stor del har hjälpt till att bygga upp."


  Det är ju DET det handlar om att vi aspergare reagerar på. EN JÄTTESTOR DEL AV VÄRLDEN RUNT OMKRING OSS tror verkligen att Asperger HANDLAR om att vara en våldsam galning som kan förväntas mörda - på grund av den bild som trummats ut i massmedia i form av att Asperger hörs och syns i media som mest i sådana här sammanhang!

  Vi aspergare märker och lever i detta hela tiden. Det är DÄRFÖR vi reagerar.

  SvaraRadera
 76. Hallå kära aspergare! Den där diagnosen är den första minsta barn får i skolan, som inte är alldeles urbota korkad i huvudet. Och det märks att ni inte är det som orkar hålla på och argumentera. Som jag har berättat så har journalister och författare särskilt nära till den diagnosen, fast när de skriver om det så låtsas de inte om det.

  De skäms över att deras barn får sådana diagnoser. Detta har jag påtalat massor med gånger och berättat om att tex den journalist på DN, som skriver mest om de vet en massa på grund av personliga erfarenheter.

  Det finns alltså de som är så lyckliga och glada som föräldrar över att deras barn får diagnosen för då är det ju inte något fel på dem - som föräldrar - utan de kan skylla på diagnosen precis som resten av samhället. Detta bottnar i skuld och skamsyndrom från vår kristna lära.

  Och man har alltså gett orden makten över verkligheten och lyft denna ack så tunga skuldbörda från föräldarnas axlar. Så ser samhällssynen ut på detta i nuläget.

  Som jag ser det så är det inte människorna det är fel på utan samhället. Och ge fan att hoppa på mig som är budbäraren om detta.

  http://annhelenarudberg1.blogspot.com/2010/07/trippelmordaren-i-harnosand-har.html

  SvaraRadera
 77. Här är dessutom den artikel på Newsmill som jag skrev om saken. Den kanske eventuellt någon av er orkar läsa (sic!).

  http://www.newsmill.se/artikel/2010/05/18/skolans-fyrkantiga-uppbyggnad-orsakar-brott

  SvaraRadera
 78. Eller tryck på bokstäverna där uppe där det står att jag har följt upp detta med en artikel på Newsmill... och ha det gott resten av livet alla aspergare... det är inte mig ni ska vara arga på utan samhället i form av skola och annat. Läs artikeln! Och mitt andra inlägg i frågan. Inte en enda av er orkar tydligen göra det. Utan det handlar bara om den stämpel ni har fått... jag har inte gett er den, hallå!

  SvaraRadera