tisdag 27 maj 2014

Dog Stefan Isaksson av stress?

UPPDATERAT
Ja det är frågan nu när inte de båda rättsläkarna vet riktigt vad han dog av. Var det spriten, hjärtförstoring, fetma eller slaget han fick på väg uppför trapporna i Helsingborg den ödesdigra dagen då han blev nedslagen av ett 28-årigt Helsingborgsfan? Dör en 43-åring bara så där av stress? Eller av alla orsakerna? 

Och vad skulle det betyda om supportern från Helsingborg blir frikänd? Fritt fram för att slå ned andra på väg till en match? Vi har hört att det är farligt med våld mot huvudet, att ett slag räcker för att döda en människa. Och här hade Stefan Isaksson skador vid läppen och kinden, som visade att han hade fått ett slag. Dessutom hade han krosskador i bakhuvudet av fallet, men inte så allvarliga att de var dödande. Enligt rättsläkarna.

Professorn i neurokirurgi Carl-Henrik Nordström hördes också i dag. Han menar att djurgårdssupportern Stefan Isaksson dog av att han blivit medvetslös, vilket utlöste en våldsam stressreaktion. Det innebar högt blodtryck, hjärtrubbningar och andningssvårigheter. Det är möjligt att detta uppstår hos fullt friska personer. Stress dödar och kan orsaka hjärtstillestånd. Slutsatsen blir att han hade inte dött utan slaget. Och ungefär detta instämde även rättsläkarna i: utan det som hände runt honom hade han levt i dag. 

Rättegången fortsätter strax vid halvtvå och advokat Thomas Bodström har påpekat att han har ett flyg som väntar vid 16-tiden. Ja rätten kan ju inte sinka advokaten. Flyg går före rättvisa. Han är målsägandebiträde till den döde 43-åringens familj.
14:30
Åklagaren Eleonora Johansson går igenom fallet och yrkar på fängelse på sex månader eller mer. Hon menar att den anklagade har ljugit om nödvärn, att han visste att det var farligt med slag mot huvudet eftersom han tränar kampsport, att brottsoffret inte har rört den anklagade för det fanns inte något dna på brottsoffrets kläder. Slaget kom plötsligt för att det var "fri jakt" den dagen. 

Nu går Thomas Bodström in och ställer sig bakom vad åklagaren har sagt och menar att den tilltalade inte vill ta ansvar för vad som hände den dagen. Han upprepar att den tilltalade inte vill tala sanning och att han förvandlas när han dricker. Bodström beskriver honom som dr Jekyll och mr Hyde. Han menar att brottsoffret inte ska ha sämre rättsäkerhet för att han hade högt BMI eller av andra orsaker. Detta är misshandel som orsakar att offret dör, menar Thomas Bodström.
15:00
Försvarsadvokaten Stefan Rosell har sin slutplädering och menar att den anklagade inte är huligan eller våldsutövare. Inte heller har han ljugit eller hittat på något. Enligt försvarsadvokaten hade det blivit samma resultat på en gräsmatta, vilket betyder att det spelade ingen roll att brottsoffret ramlade i trapporna på sten av den tilltalades slag.
15.20
Advokaten tycker att den tilltalade ska frikännas och att vittnesuppgifterna inte kan tillmätas så mycket tilltro eftersom de var berusade. Stefan Rosell menar att brottsoffret måste ha dött på grund av ett dåligt hjärta annars skulle det ha synts skador i hjärnan. Åtalet ska ogillas, säger han.

Dom kommer att meddelas den 17 juni klockan 11.

Advokat Thomas Bodström sprang ut och ringde efter taxi medan rätten väntade. Så han hann säkert med flyget. Både åklagare och advokat kostade över 100 000 kronor var. De hade lagt ned nästan 100 timmar var på målet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar