onsdag 23 oktober 2013

Rosengårdsskolan stängd

"Vi var små då när vi slängde stolar, bara 15 år", säger Fofo som brukade göra detta i sin skola Rosengårdsskolan i Malmö. Dess högstadium är nu stängt. Om man inte har lärt sig hur man uppför sig i skolan när man är 15 år när ska man då lära sig det?

Fofo menar att de bara skojade. De hade kul helt enkelt. Det visar hur långt bort från den vanliga verkligheten denne pojke befann sig. Han säger att: "Om man sätter 200 nyimporterade flyktingar i en skola hur ska de klara sig? De kan inte klara sig."

Uppdrag Granskning handlar i kväll om detta. Hans lärare tycker det var ett svek att lägga ned skolan att Rosengård är segregerat, att det har varit så sedan det byggdes. Detta området uppfördes i slutet av 60-talet till början av 70-talet. Då fanns det inga "nyimporterade flyktingar" i Sverige.

Medan mamman till en del av eleverna tycker att hon har "fått en miljon i present". Hon tycker att hela Rosengårdsskolan ska stänga.

Vilka var det som växte upp där i socialdemokraternas nybyggda paradis. Dessa bostäder som finns överallt i Sverige. Också i Stockholm. Jo det var de som var nyinflyttade, men från landsbygden eller från sämre bostäder. På den tiden var det inte ens modernt överallt i Sverige. Jag har själv bott omodernt mitt i Stockholm på 70-talet. Så på den tiden var det bra bostäder. Ett bra område.

Den politiskt ansvarige socialdemokraten säger förlåt till eleverna på Rosengårdsskolan, förlåt för att bara kring 13 procent har klarat sig igenom denna skola med godkända betyg.

Tre tjejer framträder här i Sydsvenskan och säger att det är en orättvis bild som ges av deras skola.

Uppdrag Granskning i kväll klockan 20 SVT1.

2 kommentarer:

  1. Ett problem kanske har varit begreppet modernt. Om det är omodernt så är det dåligt och är det bara modernt så är det bra. Samtidigt så har många av oss i alla tider firat semester i extremt primitiva bostäder. På vackra platser visserligen men utan varje modernitet. Då har det fungerat utmärkt.

    Att hänvisa till behovet av modernitet har givit politiker och makthavare mandat att forma om våra samhällen i sammansmälta konstellationer av penningintressen och politikerinflytanden. Ekonomiska resurser har plöjts in i byggsektorn, bara de uppfyller politikernas drömmar. Att se ett bättre samhälle där betyget endast utgörs av varmvatten, element och sopnedkast. Närheten till skola och mataffär enligt schabloner.

    Men det är ingen kultur. Det är uppifrånmakt. Varför behövs en kulturpolitik? Därför att det inte finns någon kultur!

    Människor behöver forma sina samhällen själva. Maktlöshet, uppifrånstyrning och total okänslighet för alla "inter-sociala värden" skapar problem. Politikerna är inte rätt människor för att besluta över de mjuka värden som naturligt uppstår i mötet mellan människor. Men de är på en bra position för att sabotera dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar! Nog var det en förbättring för min mamma när hon flyttade från sitt barndoms torp utan vatten och el (är fortfarande så). Det var ett hårt arbete för min mormor att ta hand om tio barn utan moderna bekvämligheter. Så tvåan i Björkhagen som hon fick till slut (med läkarintyg fanns inga bostäder då heller år 1948) framstod som ett under av modernitet med varmvatten och centralvärme, toa inomhus. Så en viss civilisation är bra. Dock är världens största folkomflyttning sedan andra världskriget inte heller bra.

      Radera