onsdag 30 oktober 2013

Eva Hamilton värnar om mig

UPPDATERAT
Det är gullligt av SVT:s VD att tycka att inte enbart "pensionärer med tjock-TV" ska betala licens. Sådana som jag som till och med köpte en ny sådan tjock variant i somras när den gamla gick sönder. Hela 250 kronor kostade den, stor och klumpig och den stänger av sig själv ibland, men det är väl något inbyggt spöke kanske.

Hela den byråkratiska processen kring denna TV-licens är alldeles åt skogen, men ger jobb åt några nitiska tjänstemän, som får provision på antal anmälda nya innehavare. Där uppe i Kiruna sitter de också och ringer till sådana som mig och frågar ut mig om mina familjemedlemmar. Ska inte de också betala licens? Och naturligtvis så smög en sådan omkring min yngste sons bostad så fort han hade flyttat hemifrån.

Ett alldeles galet system lite likt gamla Östtyskland och det borde inte behöva finnas i detta nådens år 2013, men tyvärr sprack försöket att gå över till en allmän avgift istället. Här har jag tidigare skrivit om detta med TV-avgift för alla och alla apparater. Och här om att TV-licensen skulle försvinna 2014.

Annars har denna VD varit med om att förlora ett barn. Det önskar vi ingen.
31.10.2013
Och här fortsätter diskussionen om TV-avgift via skatten eller genom fortsatt jagande av medborgare. Vänstern är emot en avgift via skatt och det gör att det inte går att införa en sådan. Nästa chans för ett byte av system lär bli år 2020. Alla elektroniska apparater öppna mot internet är i praktiken nu avgiftsbelagda, vilket medför att i stort sett alla hushåll blir det.
13.6.2014
Äntligen har Högsta Förvaltningsdomstolen sagt ifrån! En dator är inte en TV-apparat hur mycket än Radiotjänst i Kiruna önskar att det vore så. Datorägare utan TV behöver inte betala licens för TV. Detta gäller från och med i dag och ingen återbetalning av licenser kan ske, skriver Radiotjänst i ett meddelande. Dock lyckades de få inkomster från kring 100 000 nya licensbetalare under 2013. Dessa kan nu säga upp licensen om de enbart har dator. 

2 kommentarer:

 1. Licens systemet har alltid varit dåligt. Och direkt tokigt blev det då alternativa tv-kanaler startade. Med de nya reglerna att alla apparater skall betala tv-licens så har det fullständigt flippat ur. Bara för att apparater teoretiskt skulle kunna utrustas med teknik för att se tv, eventuellt, beroende på årsmodell och prestanda. Det är ett monumentalt misstag och förlöjligar hela licens systemet.

  Troligen vill alliansen organisera om hela systemet och låter därför public service hållas, tills folk tappar tålamodet fullständigt. Utvecklingen går inte att stoppa. En sorts skatt är förmodligen det som känns minst besvärande för svt. Men det är samtidigt odemokratiskt i någon mån då tv-tittande knappast är en skatte angelägenhet. I stil med vård skola omsorg. (Ifall man har en släkting på vårdhem med dåliga resurser och medioker vård samtidigt som man sitter och avnjuter glamourshower i mångmiljonklassen med urdyra stjärnartister till toppgager för dem själva samt managers, så känns det nog lagom äckligt vid eftertanke).

  Nej, någon form av kodad sändning som man betalar för, ifall man vill ta del av den. Kombinerat med någon slags "allmän sändning" kostnads och kodningsfri där olika tv-bolag får fylla upp en kanal-tablå möjligen, med nyhets sändningar eller liknande. Det vore nog det bästa.

  SvaraRadera
 2. Vi ska inte ha fler skatter! Dagens problem med datorer, smartphones och läsplattor som är uppkopplade till internet kan lösas med att alla licensbetalare får en individuell kod för access via internet.
  /DNg

  SvaraRadera