måndag 31 augusti 2009
Anna Odell dömd till böter
Varför mördar man sin dotter?
fredag 28 augusti 2009
Chefredaktör Jan Helin förtiger 90 procent av dödandet
Våldet har minskat i samhället
onsdag 26 augusti 2009
Min senaste artikel på Newsmill om Jacqueline Kennedy
Journalisten har fått spader
KOMMENTERA [1]
Siste Kennedybrodern död
tisdag 25 augusti 2009
Läkaren dödade Michael Jackson
måndag 24 augusti 2009
Åsa Linderborg vill frikänna Anna Odell
söndag 23 augusti 2009
Anna Odell fick Stesolid
lördag 22 augusti 2009
Chefredaktör Jan Helin var informerad
fredag 21 augusti 2009
Chefen på banken sköts av rival
Günter Wallraff bröt inga lagar
torsdag 20 augusti 2009
Karin Thunberg skapar en skräckfilm
Här hittar ni min artikel på Newsmill som handlar om detta.
onsdag 19 augusti 2009
Debatt är ett gammalmodigt program
Här är min artikel på Newsmill om mordet på Therese Johansson Rojo.
Jag var förlovad med Jan Guillou
tisdag 18 augusti 2009
Exfrun hämnades
måndag 17 augusti 2009
Pojkar och flickor mår dåligt
söndag 16 augusti 2009
Familjen Nilsson fick inte tillräckligt med hjälp
lördag 15 augusti 2009
I ett turbulent samhälle uppstår våld
fredag 14 augusti 2009
Att sälja sig själv för pengar
torsdag 13 augusti 2009
Härskarteknik och härkarteknik
Kära människor!
Jag gjorde mig inte lustig på Nefs beskostnad… utan det var bara exakt så som jag skrev: att det blev ett nytt och fiffigt ord, men jag förstår att ni läser in en massa i detta…
Att ha humor och raljera ingår i den mänskliga kapaciteten och det är ett sätt att umgås och har alltid varit det… men alla har vi våra skador och de blir uppenbara också i så här korta stycken… med ord.
Stackars oss säger jag. Som nyhetsmänniska skulle jag tycka att det vore väldigt spännande om det började uppträda ligor på nätterna med tjejer, som ville göra staden mera säker och hämnades på män. Det skulle säga något mycket djupt om vårt samhälle. Och det borde vara nästa steg om jag har sett rätt in i många kvinnors själar.
Men Unni då jag märkte inte ord, men du har en väldig förmåga att smita undan vad jag frågar: sakfrågan Unni. Härkarteknik är ett mycket roligt ord efter det utslitna härskarteknik, som Göran Persson bland annat har beskyllts för och han tyckte säkert det var väldigt kul… för han ser sig ju naturligtvis som härskare…
En härk är en kastrerad rentjur, ett ord av samiskt ursprung… och det är väl en bra utveckling av ordet…? Tekniken att åstadkomma härkar? Det är fantastiskt roligt… ser ni inte det…? Jag älskar ord och särskilt nya sammansättningar.
Ha det gott allihop och puss på er
Ridå!
Här framträder nötens kärna, det känslomässiga skikt, som hindrar människor från att se vad de håller på med. Det är som att sätta upp en mur i cyberrymden och ingenting går igenom denna av fördomar, missuppfattningar och outvecklat känsloliv skapade tusenmilamur. Dessa damer och herrar kan alltså inte se att jag är en människa, precis som dom, som har lattjo och som försöker leka med dem också.
Jag tillhör dom "andra" i deras ögon och alltså är jag av en annan ras. De vänder sig bort och tror att jag är nedlåtande mot dem... :( det är så ytterst sorgligt alltihop. Om jag inte vore en så förhärdad kvinnohatare och förrädare mot mitt eget kön skulle jag nog sätta mig ned och gråta :(
onsdag 12 augusti 2009
Annie Wegelius drabbad av bröstcancer
10.8.2014
Fler än 1 700 personer har gått in på det här inlägget i dag eftersom Annie Wegelius pratade i Sommar om sitt liv. Hon har en obotlig cancer nu och jag vet vad det betyder eftersom jag har en nära anhörig som också har cancer (dock inte bröstcancer). Livet är kort, men samtidigt långt. En dag kan vara som ett år eller som Astrid Lindgren har uttryckt det: denna dagen ett liv.
11.8.2014
Fler än 2000 har nu gått in på detta inlägg. Jag har en hemlig blogg, som bara jag kan läsa, där jag skriver om min närstående som har cancer. Detta har jag för att stå ut. Den anhörige vill inte att hans sjukdom ska bli offentlig. Men jag måste lägga min vånda någonstans. Man får kuratorhjälp som anhörig om man vill, men jag har avböjt det två gånger, för det betyder att man måste starta en ny relation till någon okänd. Jag tar hjälp av nära och kära istället. Men varje dag måste alla kämpa för detta är en provisorisk tillvaro. Sjukdomen är som ett svart hål, som i värsta fall slukar allt.
26.9.2017
Annie Wegelius har förlorat kampen mot bröstcancer. Hon blev 58 år. Ingen ålder alls. Min sambo förlorade kampen tidigare än så. Han dog den 5 december 2014 och blev 57 år. Vila i frid ni alla som har gått före oss andra!
tisdag 11 augusti 2009
Tre misstänkta i Röda Kors-bedrägeriet
Nu stärks kungahuset
måndag 10 augusti 2009
Jag tackade nej till Debatt
söndag 9 augusti 2009
Rektor Christian Wetell valde att inte polisanmäla
Här har jag skrivit en artikel om detta på Newsmill.
Tiden är mjuk och formbar
lördag 8 augusti 2009
I dag är det min mammas födelsedag
Therese Johansson Rojo dödades av hat
Pojken och flickan är sedan länge ute i samhället igen. Förhoppningsvis har de lärt sig att inte mörda mer.
Ann Helena Rudberg, bloggare, journalist och författare | 26 aug 2009, 08:57 #
På 70-talet var det fler människor än någonsin inspärrade på mentalsjukhus. Jag var själv en av dem. Jag togs in ett par månader, när jag brakade ihop under min utbildning till journalist och när jag fick tid att ta itu med min mammas plötsliga död sommaren 1973.
Att vara psykiskt sjuk är inte så märkvärdigt. Det är många människor under kortare eller längre tid. Då på 70-talet var också läkarna på Långbro bekymrade över att spärra in folk. Och jag blev intagen för att en läkare på Södersjukhuset konstaterade att jag inte kunde stanna bland fysiskt sjuka.
I min omgivning skulle jag kunna räkna upp massor med människor som har mått dåligt psykiskt. En journalist som satt närmast mig i rummet bredvid mig på Dagens Nyheter tog livet av sig, en annan har gått ut och in på psykvården i ett par decennier. Alkoholproblemen var länge stora både bland journalister och grafiker.
Det ingår i livet att råka ut för svårigheter ibland. Och särskilt bland gränsöverskridande människor, som konstnärer, journalister och författare. Varannan författare har någon gång psykiska problem.
Detta gör inte att Anna Odell har gjort något slags storartat som gör att hon platsar till Stora Journalistpriset.
Hela detta system med sinnessjukhus har förändrats sedan 70-talet. Naturligtvis inte alltid i mediabelysning utan därför att vi som samhälle inte längre ville ha stormavdelningar och för att läkemedlen utvecklades.
Långbro dit jag togs 1973 är förvandlat till bostäder och Beckomberga finns inte längre. Det var ett av de största sinnessjukhusen i Europa.
Att någon som Anna Odell upphöjer sig själv till konstverk är inte i Günter Wallraffs anda. Hans metod gick inte ut på detta utan att visa på missförhållanden för turkiska gästarbetare i Västtyskland.
Det är något helt annat än att göra en videoinspelning av ett fejkat, skådespelat omhändertagande och göra ett “konstverk” av sig själv.
Det vi som samhälle behöver göra är att sluta vara så tysta om att människor mår dåligt stundtals och kan behöva omhändertas ibland. När de inte har ett fungerande nätverk runt sig själva.
Det hade inte jag då 1973 utan då fick samhället istället gå in. Det var inte så märkvärdigt och jag har aldrig behövt vara på psyket efter det.
Den gången bedömde läkarna att jag var en fara för mig själv och för andra. Och det var en alldeles korrekt bedömning.
Detta förändrades naturligtvis när jag togs in på den stängda och låsta avdelningen Kvinns 13. Dagen efter gick jag upp och duschade och var mig själv igen.
Medan dagen innan hade en läkare försökt att få kontakt med mig, men inte fått det. Jag försvann helt enkelt bort i mitt eget inre, där jag kämpade med stora rädslor, vilket var helt adekvat i min situation eftersom jag stod inför den största förändringen någonsin i mitt unga liv. Jag var 27 år.
Naturligtvis behövdes Anna Odell tas om hand därför att människor uppfattade hennes skådespel, som äkta. Och jag tycker vi ska vara glada att medmänniskor runt henne gjorde det.
Den dagen alla bara går förbi och låter en medmänniska hoppa har hennes “konstverk” fått alldeles för stort genomslag.