söndag 13 februari 2011

Girigheten är en mörk grundkänsla

Den finns hos sådana som expresidenten Hosni Mubarak, som har haft en rätt fattig barndom. Kompensationsbehovet för den risiga självkänslan är oändligt.

Det är så självklart att denne expresident ägnade sin tid åt att gömma undan miljarder medan demonstranterna krävde hans avgång.

Makten och härligheten ligger i det materiella hos sådana män. De är ingenting bakom denna fasad. Och ifall han nu efter trettio år skulle tvingas avträda sin världsliga makt så skulle han åtminstone behålla pengarna. Det är också makt.

Att en diktator kan hålla sina ställningar så länge beror av att det är fler än han som tror på systemet. Fler kan bli rika genom att hjälpa denne man. Det är ett känt mönster från Rikard Lejonhjärta och prins John framåt genom historien.

Allt handlar om att vi tror att vi kan dölja oss bakom det materiella. Att människor med mycket pengar och stora hus, med makt är lyckliga. Nej, det fungerar inte så. De kan vara tomma skal bakom sina fasader.

Precis som den girige Ebenzer Scrooge i En julsaga av Charles Dickens blir varnad av julens olika andar. Så skulle jag vilja varna Hosni Mubarak. Scrooge ändrar sig innan det är för sent, men en del stretar emot ända in i döden. Vad ska Mubarak göra med alla sina miljarder i graven?

2 kommentarer:

  1. Vad ska Mubarak göra med alla sina miljarder i graven? Svar: -Ingenting! Han kommer att lämna mycket efter sig. Allt!

    SvaraRadera
  2. Bengterikj: Visst är det så! På tiden efter så många år!

    SvaraRadera