söndag 23 mars 2014

Sommarstuga för åtta miljoner

Det är det absurt höga överpriset för en sommarstuga där vi bor. I Torsby på Värmdö. Man kan få ett hus från första årtiondet på 1900-talet för detta överpris. Taxeringsvärdet ligger på nästan 2,4 miljoner, men här ska tas ut det högsta pris man kan få. Naturligtvis.

Huset har inte kommunalt vatten och avlopp ännu. Men det kommer att få det. Ännu en kostnad på mer än 200 000 kronor. Plus något års grävande i omgivningen. Dessutom kommer det antagligen att få något slags q-märkning, dvs bli skyddat från förvanskning eller rivning. En begränsning och inskränkning i ägandet.

På åkermarken närmast kommer radhus att byggas för inflyttande barnfamiljer, men precis där det här huset ligger så finns det gammal bebyggelse. Men den som ger åtta miljoner för detta är antingen inte så smart eller har alldeles för mycket pengar. Ska bli intressant att se vad huset går för.

Där vi bor finns kommunalt vatten och avlopp och tomterna kostar kring två miljoner nu utan hus. Men ett inte särskilt vinterbonat hus, som är drygt hundra år gammalt är inte något att bo i permanent. Eluppvärmningen sägs kosta 10 000 kronor per år. Men det beror då på att man egentligen inte värmer upp det. Annars kan det kosta uppåt 30 000 per år.

Men som sommarhus är det naturligtvis bedårande med sjöutsikten och tillgång till en smal remsa ned mot stranden där det finns egen brygga. Men annars ligger priset för hus och tomt i området på omkring halva beloppet, kring 4 miljoner. Som sagt ska bli intressant att se hur rika och ointelligenta människor det finns. Marknadskrafterna styr. Tillgång och efterfrågan ni vet. Plus sjöutsikten då.

Här är detaljplanen för området i Torsby.

10.5.2014
Nä det gick inte att sälja detta sommarhus för 8 miljoner. Nu är nytt pris satt till nästan 6 miljoner. Går det så går det.
8.6.2014
Och det gick förmodligen bra. Annonsen är borttagen. Grattis till den som köpte. Annars får ni komma igen till nästa år. Ifall huset är borttaget bara.
4.8.2014
Nu är Torsby Gammelväg 10 till salu igen. Denna gång är priset 5 250 000 kronor. Ganska stor prissänkning. Det är helt enkelt för många hus till salu just nu i Torsby. En del nybyggda för ungefär detta pris. Ägarna verkar lite desperata nu. Flera miljoner skillnad på priset på några månader. 

5 kommentarer:

 1. Fastighetsskatten är snart tillbaka! Så kallade signaler sänds ut av diverse ekonomiska rådgivare och sk tankesmedjor att statens har missat en viktig skattebas.
  Med statens skenande utgifter på många områden och redan ett underskott sökes
  efter inkomster. Dock detta håller man tyst med före valet.
  Alla med hus bör förbereda sig på en kostnad som belöper på 1 %av taveringsvär-
  det! För en tremiljonersvilla blir det 2 000 kr/mån.
  Civilingenjör Bo Adolfsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo staten suktar efter de förlorade miljarderna, men folket kommer inte att tillåta detta. Inte något enda parti vågar ta i frågan.
   http://www.svd.se/nyheter/inrikes/borgs-egen-expert-politikerna-duckar-om-fastighetsskatten_3390824.svd

   Radera
  2. Får vi några klara besked före valet? Alla partier förutom sd vill ha pengarna
   för alla sina dyra projekt. Frågan kommer att mörkas!
   Civilingenjör Bo Adolfsson

   Radera
 2. I avfolkningsbygden bara 18 mil från Stockholm ,där kostar ett hus som det på bilden ca 200 000 istället,och det finns många tomma hus,men inga jobb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att inte tala om Torsby i Värmland istället för Torsby på Värmdö: http://www.booli.se/bostad/villa/torsby/letafors+28/1605834/maklare

   Radera