söndag 2 mars 2014

Ryssland i krampryckningar

Det är tråkigt med det som händer i Ukraina, men inte så märkligt. Att Ryssland skulle ingripa var väl rätt självklart. USA har fortfarande militära baser runt om i världen också i Tyskland sedan andra världskriget, kring 800 stycken sammanlagt, och att Ryssland skulle tillåta att deras militärbas på Krim skulle tas över av Ukraina är väl inte att tänka på alls. 

Detta är en kvarblivande rest av Operation Barbarossa under andra världskriget då Tyskland skulle erövra Ryssland, som då var Sovjet. Sedan dess tycker ryssarna att de måste försvara sig mot väst. Inte skulle heller USA se med blida ögon på att någon försökte ta över deras baser i till exempel Tyskland.

Något storkrig tror jag dock inte att det blir av detta. Den tiden får vi hoppas är förbi, men mycket vapenskrammel kommer det att vara under den närmaste tiden. Det är aldrig så särskilt intressant att i detalj berätta vad som händer, men det är vår tids förbannelse att det går att uppdatera hela tiden. Då förloras de stora dragen i vad som sker. Medierna hjälper istället i värsta fall till att eskalera situationen, som DN nu när de säger att Europa hotas. 

Europa är inte mer hotat än det var för några veckor sedan. Det ingår i politiska samtal att ta till storsläggan ibland. Och den farligaste situationen sedan 1968 och Tjeckoslovakien säger Svenska Dagbladet. Nej, det är absolut inte samma situation. Folket reste sig i Tjeckoslovakien. Det här handlar inte alls om detta, vilket jag har berättat i ett tidigare inlägg. 

Att påstå sådana saker är att skrämma livet ur alla som inte var födda då 1968. Den resningen mot Sovjet hade naturligtvis ingen chans. Det här är något helt annat. Här gäller det ett landområde med en befolkning, som är splittrad. En del håller på ryssarna och andra på landet Ukraina. Det är en gammal konflikt, som nu har fått bränsle av att Ukraina inte är isolerat från resten av världen och därmed har råkat ut för fattigdom. Eliten har som vanligt skott sig och inte genomfört reformer som hade varit bra för landet. Det är egoismen som har haft makten sedan Sovjet ramlade ihop.
Bild från Krimkriget 1855

President Obama har nu uppmanat de ryska trupperna att dra sig tillbaka till militärbaserna på Krim. Det är vad han kan säga eftersom han själv och USA är parter i målet om militärbaser. Att FN:s säkerhetsråd också uttalar sig är alldeles korrekt. Plus att USA, Kanada och Frankrike har beslutat om ekonomisk och teknisk hjälp till Ukraina. Det behöver landet. Ukraina har också vädjat till Nato, som naturligtvis inte ska ingripa. Då eskalerar konflikten. Dock ska Nato sammanträda i dag och prata om det som händer. Här kan ni följa Nato-chefen generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen på twitter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar