tisdag 7 maj 2013

Vi har inte råd med hus

UPPDATERAT
Visst är det märkligt att vi inte har råd att bo. Inte som amerikanarna gör i egna hus. Vi har råd med små lägenheter. Själv är jag uppvuxen i en tvåa i en förort. Mamma hyrde ut sovrummet till en invandrare ett tag och längre än så verkar vi aldrig riktigt komma.

Att ordna så att det är möjligt att äta och bo hör till livets grunder. Men visst är det miljövänligt att bo i en etta och inte slösa med resurser. Och helst i liten stad, där jobbet ligger bredvid så att det är möjligt att gå dit. Då kan man använda sina pengar för att åka till Thailand eller något annat och varmare ställe. Ironiskt ur miljösynvinkel.

Det är inte lätt att bo i Sverige med den nyss avslutade hiskeliga vintern. Vi har ett hus med fönster så att det går att promenera inomhus en del av året och se ut på naturen. Nu när våren återigen är här begriper vi om igen varför vi bor i skärgården.

När vi byggde tak till verandan så fick vi inte bygga det i vinkel för då kunde vi ju tänkas göra om det till ett rum. Och inte ha större tak än till 12 kvm. Men nu ska det bli möjligt att bygga till 15 kvm på ett vanligt hus utan bygglov och göra takkupor.

Men ingen här i landet har råd med hus, som inte ärver släktingar eller vinner på lotto. Det är svårt att spara till insatsen på en vanlig lön. Vi har gått från att ha statliga lån för hus till att det är bankerna som gör oss till kassakor på livstid. Att klättra i boendet anses fult i vänsterkretsar, men det är så vi måste göra för att kunna köpa ett litet hus till slut.

Själva skulle vi ha råd med en Skånegård eller en i Blekinge med stor tomt till och kunna bo där gratis om vi sålde vårt hus i skärgården. Så stora skillnader är det i kostnader. Närheten till Stockholm gör sig påmint. Husen kostar kring tre-fyra miljoner och kommer att stiga ännu mer nu när det finns kommunalt vatten och avlopp. Grannarna spränger i bergen runtomkring för att få in detta i huset. 

Allmänningen en bit bort är grå-brun av sjölera som har lämnats kvar och för evigt täckt över mandelblom och styvmorsviol. Även fridlysta orkidéer som Adam och Eva har fått ge vika när grävskoporna for fram. Det gick inte att vara varsam. Husen blir större på 150-200 kvadratmeter. De små sommarstugorna på 50 kvm har gjort sitt.
11.58
Vid pressträffen i dag med bostadsministern framkom att det är planprocessen som gör att i Sverige ligger vårt bostadsbyggande på ungefär halva nivån mot i våra grannländer eller Tyskland. Det tar kring 8-10 år innan en byggare får börja bygga ett bostadshus. Detta beror också av att bostadsbyggande anses inte som ett allmänt intresse i Sverige. Nu hoppas utredningen kunna förkorta denna tid till 4-5 år eller så lite som 1-2 år i bästa fall. Vi har en planprocess som är möjlig att överklaga i fler steg och med samma argument om igen. Kanske ska det också till avgifter för att överklaga. Det återstår att utreda. I Sverige kan endast stora byggare vara med i processen eftersom det tar så lång tid att gå från markköp till byggstart. Tid är pengar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar