måndag 20 maj 2013

Upplopp i Husby

UPPDATERAT
Jag tycker det är förfärligt med ungdomar som bränner bilar och slåss med polisen. Det behövs verkligen inte i vårt land. När jag växte upp bodde jag själv i ett värstingsamhälle. Dock brändes inga bilar och inte heller slogs med polisen. Istället blev vi tjejer överfallna ibland i skogen i närheten av skolan. 

Men de flesta i det samhället växte upp och blev ordentliga medborgare. Kontrollen på den tiden var mycket bättre rent socialt, mammorna var hemma, och vi kom från olika delar av Sverige plus en och annan finländare och mamma hyrde ut vårt enda sovrum till en italienare ett tag. Men han var efterskickad invandrare här och hade jobb naturligtvis.

Det är inte sämre i dag än vad det var då. Klyftorna är större. Det är sant, men det går att få det lika bra för ungdomar i dag som då. Som alltid är det en liten klick som bär sig illa åt. Det hela har sitt upphov i att en 69-årig man, som sprang omkring med machete och hotade människor, blev ihjälskjuten när han rusade mot polisen.

Så här stod det på polisens egen sida:

2013-05-13 20:39 Olaga hot, Stockholm Grovt olaga hot, Oslogatan, Husby I samband med eftersök av en knivbeväpnad man som hotat flera personer gjordes en husrannsakan i en lägenhet. Detta efter att man försökt få ut mannen med hjälp av förhandling. Det fanns en person till i lägenheten vilket ledde till beslutet om husrannsakan.
Då lägenhetsdörren öppnats fortsatte försök till förhandling via öppen dörr. Då detta ej gav resultat gick polisen in. Mannen gick till angrepp och polisen tvingades skjuta i nödvärn. Den aktuelle mannen förd med ambulans till sjukhus allvarligt skadad. Mannen, 69 år gammal, avled till följd av sina skador. Händelsen kommer enligt rutin att utredas av Riksenheten för polismål.
Det är ingen som helst mening med att förstöra det egna bostadsområdet. Det drabbar bara alla som bor i det. Det är självdestruktivt och dumt. Polisen anklagas för övervåld. Vad ska de göra? Låta ungdomarna bränna ned bostadsområdet?

Enligt Megafonen kan en enad förort aldrig besegras och de som bor där ska stå upp för den. Ja ta era egna i hampan och få stopp på eländet innan någon dör i dessa bränder.
11.04
Megafonen håller presskonferens.  Denna organisation befinner sig långt ut på vänsterkanten och uppmanar till våld mot samhället. Att stå upp för Husby betyder inte att man ska starta ett krig mot den egna stadsdelen. Det här är ett demokratiskt land. Det har aldrig varit inbördeskrig här i modern tid. Förväxla inte Irak, Iran och Mellanöstern med Sverige.
11:47
Salam Kurda fick sin lastbil uppbränd. Han äger en livsmedelsbutik och bilen var lastad med frukt och grönsaker. Han är inte så glad i dag. Han är förbannad.
13:07
Och här diskuteras nattens upplopp. En debatt till.
14:57
Här sägs att de vuxna själva i området kan gå ut och skälla som om ungdomarna vore deras barn. Said Ali som säger det menar att när dessa ungdomar har bråkat med polisen så hyllas de av andra ungdomar. Vad gör föräldrarna? Står bredvid och tittar på? Håller med och hyllar? Det är en katt- och råttalek sägs också. Borde inte ungdomar vara hemma och inte springa runt och elda upp bilar eller annat hela natten? Går de inte i skolan? Hur ska det bli i natt då? Mer imitation av krig i andra länder?
16:32
Här markerar fp-politikern Gulan Avci att rekryteringen till ungdomsgängen ökar och att medlemmarna blir allt yngre. Hon undrar hur det kommer sig att barn i 10-15-årsåldern ränner ute på nätterna. Var är föräldrarna och föräldraansvaret?

"Vi som invandrat till Sverige är inga offer, vi kan göra egna val och vi är som folk är mest. Jag är övertygad om det går att vända utvecklingen. Min uppmaning till alla er som återigen drabbats av de meningslösa upploppen är att markera mot den lilla klick som försöker svartmåla era bostadsområden. Att skapa förändring görs bäst med dialog och fredliga manifestationer och inte med vandalism och knyten näve."

Bra talat! Jag är så trött på offermentaliteten bland vänstern.
17:41
Och så det självklara att polisen inte startar upplopp och om det är så att människor känner sig utsatta för övervåld från polisens sida så anmäl detta! Det här är Sverige inte en diktators land. 
21.5.2013
Mera upplopp naturligtvis. Nu greps några stycken. Såg Megafonens talesman i går på Aktuellt.  Han tog inte avstånd från oroligheterna. Han är likadan som islamisterna som satt i Debatt och aldrig slutade prata. Dessa har ersatt yttersta vänstern som fanns på 70-talet. Allt går igen. Intet nytt under solen. Och Megafonen styr det hela. Bror till talesmannen framträdde som vittne i DN och berättade att polisen hade överträtt sina befogenheter. Ljug alltihop antagligen. Och om det inte är det så anmäl! Brodern är journalist på Sveriges Radio och var kronvittne i DN. De heter Rami Al-Khamisi och Duraid Al-Khamisi. Idag onsdag (22.5) skriver Duraid Al-Khamisi en betraktelse i Svenska Dagbladet (finns i papperstidningen). "När mammas krigstrauma kommer upp till ytan tar jag det personligt." Hans mamma står och skriker och gråter "Bagdad" på balkongen. Det här är Stockholm Sverige inte Bagdad Irak.
9:34
Nu uttalar sig minister Erik Ullenhag om att det är tråkigt att tonåringar blir talesmän för Husby. Jo det tycker jag också. De boende själva har stoppat upprustning av bostäderna för det blir för dyrt. Svenska Bostäder äger husen precis som bolaget gjorde i Björkhagen där jag växte upp. Inte föll det någon in att bränna bilar för att kräva ny gräsmatta på fotbollsplanen (det är ett av kraven Megafonen har). Det fanns inte ens en fotbollsplan. De som bor där vill att området ska stanna på 50-talet. För vad skulle hända om det blev bättre?
10:03
Och här jämförs med Los Angeles. Det går inte att sätta bredvid Husby på samma år ens. Amerika är inte Sverige. 
17:43
Husby är ett samhälle med kring 12 000 invånare, som lever instängda på samma sätt som människor gör i Malmö. De menar att de har lagt beslag på ett eget område, dit inte andra är välkomna. Särskilt inte polisen. Statsminister Reinfeldt ger nu sitt stöd till polisen.
7.8.2013
Chefsåklagare Eva Finné har lagt ned förundersökningen om polismannen som sköt 69-åringen. Det finns inte längre någon anledning att misstänka brott. Naturligtvis är Megafonens talesman missnöjd.11 kommentarer:

 1. http://www.document.no/2013/05/advarer-mot-kaos-i-fransk-okonomi/

  Sverige neste?
  Wiggo

  SvaraRadera
 2. Så blir det alltid när många unga och "herrelösa" ungdomar samlas. Då hittar man på dumheter. Det ena leder snabbt till det andra.

  Med "herrelösa" avser jag barn och ungdomar som föräldrarna har noll koll på. Speciellt när man som ungdom har invandrarföräldrar, så kan man "lura" dem vart man vill. Samma sak är mycket svårare med föräldrar som växt upp här i Sverige. De vet vart skåpet skall stå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om det mesta. Dock vill jag utöka gruppen bråkstakar. Här i Göteborg är det ingalunda "bara" invandrare eller unga från "utsatta familjer" som ränner stan runt slår sönder busskurer och slåss m.m. Vi har en del V70-föräldrarnas barn också (se min blogg Norah4you för definition på V70-förälder) barn till föräldrar som har bra jobb, gott om pengar eller stor möjlighet att låna gott om pengar som aldrig enligt sina egna barn har tid att vara där när barnen behöver utan bara satsar på 'kvalitetstid'....
   Gäller att föräldrar finns som föräldrar skall finnas oavsett vad.....

   Radera
 3. De enda parti som tycker att föräldrarna skall ges större chans att ta hand om sina barn inte kommunen, alltså KD, kanske åker ur riksdagen.

  Och besök en friskola som drivs av kyrkorna. Där är det lugnt och barnen trivs, de utvecklas väl och får bra betyg, medan de kommunala skolorna ofta har stora problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att inte tala om friskolorna, som har jätteproblem, ock som inryms för ramen KD står för.. cirkeln är sluten, håller med dig, när barnen blir präglade håller dom sig mer i skinnet än när dom är fria, vilket bevisar att människan är ett vilt djur ock bör piskas för att förstå det DU tycker..

   Radera
 4. I Frankrike som har vana vid upplopp och brinnande bilar i förorten läggs vanligen skulden på kringresande gäng som kallas "les casseurs" förstörarna. De dyker upp överallt snabbt och oberäkneligt. De är stående inslag på nyårsaftonen på Champs Elysees inne i Paris.
  Tyvärr kan inte svenskar numera någon franska varför de aldrig läser de tänkvärda analyser av upploppens karaktär som görs eller upptäcer att de franska förhållandena har mer gemensamt med de svenska än något i USA.
  Framför allt är inte hemmavarande mammor något skydd mot upplopp. Ensamföräldrarna - som mammorna mestadels är - har inget grepp om sönerna alls som vårdar sin sk manlighet i gäng utan jobb och utan att fortsätta i skolan. Tillkommer en gräslig kvinnosyn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är några casseurs i fotbollssammanhang. För dom som förstår franska. Det rörde sig om PSG ett lag i Paris.
   http://www.lexpress.fr/actualite/sport/les-vrais-casseurs-du-psg-ont-ils-ete-juge-mercredi_1249148.html
   Lika meningslöst våld då också från dessa vandaler:
   http://www.leparisien.fr/psg-foot-paris-saint-germain/en-images-psg-des-centaines-de-casseurs-provoquent-le-chaos-a-paris-14-05-2013-2801681.php?pic=2#infoBulles1

   Radera
 5. Och så här rapporteras detta i svenska medier för det är ju Zlatans klubb Paris Saint Germain PSG

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3949&artikel=5533218

  SvaraRadera
 6. Jag har bott 7 år i Akalla, 2 km från Husby.
  Jag är inte rasist, men konstaterar att de svenska ungdomarna sällan ställde till med problem

  SvaraRadera
 7. Kul att alla artiklar handlar om att söka en syndabock. Det finns lika många orsaker som det finns åsikter i den här frågan och att diskutera vem/vad som har skulden leder ingenvart. Vad tror du är orsaken? Jag har gjort en omröstning på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-3210/vad-tror-du-att-valdet-i-husby-beror-pa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lycka till med omröstningen! Hittills var det invandringen som de flesta (några stycken) hade röstat på såg jag. Orsaken? Jag tror ingenting om orsaken. Jag skriver bara om vad som händer i relation till mina egna erfarenheter. Det är så alla människor fungerar. Även barn som tar över det föräldrarna bär på, särskilt om föräldrarna inte har gjort upp med det. Jag skrev om det i dag i bloggen. Allt är väldigt enkelt på ett plan.

   Radera