fredag 31 maj 2013

SVT Debatt om handskakning

Ska en kommun betala ut skadestånd som Trollhättans kommun gjorde till en muslim för att denne inte ville skaka hand med en kvinna? Eller med kvinnor överhuvudtaget? Muslimen kunde inte göra praktik och fick 30 000 i skadestånd direkt utan prövning i domstol för kommunen insåg att så som diskrimineringslagen är skriven så hade de inte en chans.

Det är arbetsledaren Annika Wadsö som tycker att det är märkligt att hon som kvinna inte finns eller kan diskrimineras och att religion går före kön. Hon ser det som en jämställdhetsfråga inte något som handlar om kulturella seder.

Inom islam är det så att det finns olika seder och att skaka hand med kvinnor eller att beröra deras hud är inte förbjudet för män enligt koranen. Många muslimer tar i hand. Men just den här mannen gjorde inte det och praktikplatsen var sådan att han skulle möta kvinnor och behöva ta dem i hand.

Arbetsledaren Annika Wadsö ansågs ha överträtt sina befogenheter genom att påpeka att denne muslim skulle behöva ta kvinnor i hand på praktiken. Hon hade inte rätt att säga detta. Inte ens när hon menade att det gick bra att tvätta händerna efteråt. Hon fick därför en reprimand och en varning. Religion går före jämställdhet.

Detta var en diskussion i går kväll i TV som till slut mynnade ut i att kändisen Paolo Roberto tyckte att vi skulle vara vänliga och snälla mot varandra. Om någon inte vill hälsa genom att ta i hand så ska den slippa det. Inget problem.

Enligt Kommunal i Trollhättan är båda offer och kränkta. Enligt den somaliske tolken i Trollhättan är reglerna om tvagning inte något som ska hindra arbete. Han menar att många somalier har extrema tolkningar av koranen.

4 kommentarer:

 1. Var står FI i den här frågan tro? Är de bara intresserade av att mobba sin syndabock den vite mannen och göra denne maktlös? De måste väl ändå någonstans ha kvar lite rättvisekänsla som drivkraft?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har skickat ett mejl till Feministiskt Initiativ och frågat. Nedan kopia:

   Hej!
   En fråga har uppkommit på min blogg: vad tycker Fi om debatten om vad som hände i Trollhättan? Där en kvinnlig arbetsledare fick en reprimand och en varning för att hon sade att en blivande praktikant måste ta kvinnor i hand? Han vägrade att ta henne eller andra kvinnor i hand och fick ett skadestånd på 30 000 av Trollhättans kommun. Är kvinnan kränkt av mannen?
   med vänliga hälsningar
   Ann Helena Rudberg
   journalist och författare
   www.annhelenarudberg1.blogspot.com

   Radera
 2. En vänlig kommentator har skickat kopia på detta:

  https://docs.google.com/file/d/0Bx7PbZ_SC4aCeVROUUNxRi12eEE/edit

  SvaraRadera
 3. Annika Wadsö skriver i svt debatt: "Hur kön kan underordnas någonting är för mig en gåta. Alla jag känner föds med ett kön. Men ingen är född religiös."
  Det är nyckelfrågan; klassar vi verkligen en vald (oftast) religion framför det kön vi fötts med? Hon blev diskriminerad för sitt kön och han för sin tro. Han fick ersättning. Jag har gjort en omröstning på plusett om religionsdiskriminering: http://www.plusett.nu/omrostning-3784/tycker-du-att-man-har-ratt-att-diskriminera-folk-p

  SvaraRadera