fredag 19 november 2010

Julian Assange är efterlyst och rättshaveriet är ett faktum

När överåklagare Marianne Ny måste efterlysa Wikileaks grundare Julian Assange internationellt, så är det ännu ett debacle för svenskt rättsväsende.

Denne man fanns tillgänglig ända in i september här i Sverige. Det hade gått att sy in honom när som helst. Sätta honom framför en domstol och låta rättvisan ha sin gång.

Istället så kunde han då lämna landet som en fri man och fortsätta sin turnéer runt världen medan den svenska kvinnliga rättvisan långsamt malde vidare.

Från min horisont ser det ut som ett totalt misslyckande för vårt rättsväsende. Så många turer runt denne man och de båda kvinnorna Anna Ardin och Sofia Wilén.

Advokat Claes Borgström sade i går att det var mycket jobbigt för kvinnorna att ha fått vänta så länge på detta från åklagarens sida, ungefär som att äntligen är denne våldtäktsman fast.

Men hur har det då varit för Julian Assange? Som inte har vetat hur det svenska rättsväsendet fungerar, men nu kommer han att lära sig.

Här i vårt land behövs det inte några bevis. Vi har inte den anglosaxiska traditionen för detta. Utan domaren kan gå efter mest trovärdighet. Och vilka är då mest trovärdiga i det här fallet för den kvinnliga åklagaren?

Vi har lagar som inte motsvarar verkligheten, när mannen och kvinnan näst intill måste skriva på ett papper om att de är överens om att gå till sängs. Vi kan inte ha ett land, en stat, som reglerar våra samliv ända in i sängkammaren, som om vi alla vore barn.

Det här handlar om vuxna kvinnor och män. Ska vi inte behandla dem som om de verkligen är det?

Julian Assanges advokat Mark Stephens medddelar nu att han ska överklaga häktningen. Denna såpa från vår rättsliga värld fortsättter. Hur ska den ända? Det brukar mycket sällan löna sig att överklaga häktningar.

PS. Mycket kort så handlar rättsväsende om romersk lag, som byggde på att allt var nedskrivet codex och sedvanerätt, som fanns sedan urminnes tider i England. I Sverige så har vi ett blandsystem med lagar, som är nedskrivna, men som alltid måste tolkas. Och det är icke ofelbara människor som gör det. DS.

PSPS. Och att Anna Ardin är fruktansvärt känslig för allt som har med blondiner att göra framgår här. DSDS.

7 kommentarer:

 1. Jag tycker att det borde uppmärksammas att Marianne Ny och Claes Borgström är vänner och f.d. kollegor, men jäv är kanske inte någonting att bry sig om i Sverige? På tal om romersk lag så riskerade den "åklagare" (en privatperson i Romariket) som förlorade ett mål att brännmärkas i pannan med bokstaven K för kaluminator, den som bär falsk vittnesbörd.

  SvaraRadera
 2. Patrik: Nä tvärtom så är det nödvändigt i Sverige att ha kompisar överallt, så att vårt land kan bestå, som det är. Se på Littorin, som nu ska dra vidare till universitet i USA, men inte på egna meriter, utan inbjuden av en kompis.

  SvaraRadera
 3. Huvaligen! Tänker på AA:s hämndlista. Om jag vore advokat skulle jag använda den i rätten. Tänk att vara så inställd på att vilja hämnas. Vad har man då för manssyn kan man undra. Hoppa i säng frivilligt och sen komma dragande med anklagelser. Mycket dålig skött affär. Det är synd om killen! Tror som Björn Hurtig att det handlar om den mänskliga faktorn = svartsjuka.

  SvaraRadera
 4. Parnassen Helena: Ja de lever verkligen i olika världar. Och aldrig mötas de båda, utom för lite sex då. Felkoppling hos båda antagligen. Skillnaden mot den jämställda världen är väl att där vet alla som hoppar i säng med varandra att det kan bli kortvarigt och att det sker på lika villkor. Ja hiskelig lista det där verkligen:

  http://annhelenarudberg1.blogspot.com/2010/08/anna-ardins-raffinerade-hamnd.html

  SvaraRadera
 5. Hallå! Jo, jag måste erkänna att jag är skeptisk till både Claes Borgström, den kvinnliga åklagaren och de två "feministoffren" i det här fallet.
  Men i så fall,varför vill de komma åt Julian Assange och Wikileaks? Man skulle nästan kunna tro att CIA är inblandad.

  SvaraRadera
 6. Gitta: Inte är CIA inblandat inte, även om tydligen Assange också tror det. Jag säger Occams rakkniv - om flera förklaringar föreligger - välj den enklaste.

  Ardin bjöd hit Assange för att hon som vänsteraktiv och feminist tycker att det Wikileaks gör är bra. Men blev grymt sviken personligen. Att blanda in CIA och att göra det till en världskonspiration, det är ju det alla wikileakare älskar att göra för då står ju den store satan där. Men så krångligt allt blir.

  Mycket enklare med svartsjuka och radikal feminism. När en karl förnärmar dig hämnas! Se hennes egen lista här:
  http://annhelenarudberg1.blogspot.com/2010/08/anna-ardins-raffinerade-hamnd.html

  Ha en trevlig fredagkväll!

  SvaraRadera
 7. Tommas Bodström, Clas Borgströms kompanjon, samarbetade med CIA, eller hur var det med utvinningen av de 2 Egyptierna ?......Det är verkligen en soppa....
  Det var Broderskaparörelsen som bjöd in Assange, Ardin var en huvud arrangör.
  Hon lär ha lånat ut sin lägenhet till honom ,men kommit hem tidigare och de hamnade i sängen, antingen var de en tillfällig förbindelse på grund av attraktion, eller en "honungs fälla" våldtäckt kan det inte kallas.
  Tänker på alla kvinnor som blivit våldtagna, blåmärken ,skrik, vittnen, men där fallen läggs ner....det finns ingen likhet inför lagen.
  Kvinnors dygd värderas högre om de tillhör finare kretsar....?

  SvaraRadera