måndag 17 april 2023

Var Cleopatra svart eller vit

UPPDATERAT

 Enligt en seglivad myt så var Cleopatra släkt med andra afrikaner med mörk hud. Men så var inte fallet för Cleopatra tillhörde en släkt som kom från Grekland och Makedonien. Så hon såg ut som andra människor kring Medelhavet. Men nu gör Netflix en alldeles mörkbrun Cleopatra, dock på bio kommer storfilmen om Cleopatra med en israelisk mer ljushyad skådespelerska. 

Många antisemitiska människor blev förstås upprörda över storfilmens Cleopatra Gal Gadot, som kommer från Israel. Det säger mer om samtiden än om vad som är historiskt korrekt. Ur marknadsföringssynvinkel är bråket om hur Cleopatra verkligen såg ut givande. Det höjer intresset och kassainkomsten. Jag måste säga att jag har sett tillräckligt många dokumentärer redan om Cleopatras tid och försöken att hitta hennes grav i Alexandria för att ha sett mig mätt. Det behövs inte en "dokumentär" från Netflix eller en ny storfilm för min del. Jag såg inte ens filmen med Elizabeth Taylor 1963. Den var inte tillräckligt intressant. 

21.4.2023

Nu reagerar också en egyptisk advokat och vill att Netflix ska stängas ned i Egypten. Han menar att denna version av egyptisk historia är falsk och osann. Han har stämt Netflix inför åklagare i Egypten. Den här versionen är inte överensstämmande med islamska och samhälleliga världen och principer, menar advokaten. 

24.4.2023

Nu förklarar regissören till Netflix-versionen av Cleopatra att Cleopatra inte var mer grekisk än andra som har utvandrat från Grekland. Och att hon såg det som en politisk handling att göra Cleopatra mörkare än i tidigare filmer. Vem är mest lik den Cleopatra som levde för 2000 år sedan? Ingen av dem för hon var en rätt ful kvinna, som ville ha makt. Överst ser vi Adele James som spelar i Netflix nya serie. Och under Gal Gadot som spelar i kommande storfilmen. Bredvid ses Elizabeth Taylor som spelade Cleopatra i filmen om henne år 1963. Nedan en avbildning som gjordes när den verkliga Cleopatra besökte Rom. 
1 kommentar:

  1. Kleop AnkTra hette hon i en gammal serie med Kalle Anka ...

    SvaraRadera