tisdag 18 april 2023

Kung Charles kröns den 6 maj

 Inte bara kung Charles blir krönt den 6 maj utan också drottning Camilla. Det är kungens sätt att upphöja den kvinna, som var gift när de träffades och som begick äktenskapsbrott gentemot sin man med kronprins Charles och de båda gentemot prinsessan Diana. Det är en hemsk historia, som tyvärr slutade med att prinsessan Diana dog i en bilolycka 1997. Det var efter att hon hade skilt sig från dåvarande kronprinsen Charles.

I programmet till kröningen så finns naturligtvis en omslagsbild på det kungliga paret, men kung Charles har också med en idyllisk bild på familjen från 2018. Innan allt bråk bröt ut och hans son prins Harry inte längre ville ingå i sällskapet utan flyttade till USA med sin fru Meghan. 

Det var länge sedan någon kröntes i Storbritannien, för det var 1953 då jag själv var en liten flicka och drottning Elizabeth kröntes. Många andra levde inte ens. Och många har dött sedan dess. Det blir en liten kort kröningsväg genom London, - kring två kilometer - mycket kortare än den 1953, så vi får väl se hur det går med trängseln. Prins Harry kommer att närvara vid kröningen, men inte umgås med familjen. Han är inte längre en arbetande kunglighet och kommer inte finnas med på balkongen när familjen hälsar allmänheten.

Kung Charles är något yngre än jag, född 1948, så vem vet vem av oss som kommer att leva längst. Men kanske kan jag få uppleva en kröning till i min livstid. Vi får se. Eller inte. Nästa kung i Storbritannien kommer att heta William. 


De här fina bilderna ingår i programmet till kröningen. Det visar fram det som kungaparet nu vill att alla ska se. En lycklig familj. Bilden till höger är från 2018 och mycket har hänt sedan dess. 

Här har jag tidigare skrivit om brittiska kungahuset och när prins Charles blev kung Charles. Farliga säkerligen omstörtande texter (obs ironi) för de finns inte längre. Borttagna av Blogger. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar