torsdag 13 april 2023

Att ta hand om välfärdsstaten

 Det alla partier numera försöker göra är att ta hand om välfärdsstaten. För i allt väsentligt har Sverige uppnått ett aldrig skådat välstånd. Så det finns inte längre någon motsättning mellan arbetare och kapital. Det är därför det går så långsamt med omvälvningar även med den borgerliga regering, som nu har tillträtt för vad ska de göra annat än att ta bort plastpåseskatten? Och inte direkt utan till nästa årsskifte.

Sådana ingrepp i statens finanser lär inte åstadkomma några större hål. Denna skatt som allmänheten inte tycker om gav 519 miljoner i intäkter förra året. Det lär uppvägas av andra skatter som exempelvis elskatten, vilken ger intäkter två gånger genom både skatt på elen och så moms på hela summan. Intäkterna från elen till både stat och bolag har ökat brant och ständigt sedan 1980-talet.

Att vara politiker har mer blivit att administrera en välfärd, som uppnåddes redan på 1980-talet genom att 40-talisterna var så många och betalade så mycket skatt. Det största problemet nu är att bidrag och brott ökar och kostar både kommuner och stat stora belopp. Dessutom kommer fortfarande kring 100 000 nya invånare utifrån till Sverige. Varje år. Det är inte alltid bra att ha en växande befolkning. Under 2022 var det kring 140 000 som fick uppehållstillstånd i Sverige för det pågick krig i Ukraina. 

Hur den borgerliga regeringen ska ta sig an detta lär vi inte se på allvar förrän om ett par år kanske. När nästa val närmar sig. Om då problemen inte har eskalerat utan tvärtom minskat, så kan väljarna kanske se fram emot en ny period med samma regering. Hotet i omvärlden behöver minska genom att Sverige blir medlem i Nato och genom att terrorister grips innan de har genomfört något terrordåd, som nu har skett. 

Användningen av internet är ett problem där eftersom de senast gripna hade umgåtts i slutna grupper på facebook och där förberett terrordåd. De har också samlat in pengar för fängslade medlemmar av IS i Syrien och propagerat mot myndigheter i Sverige. Den folkräkning som nu ska genomföras är välkommen, men lär inte få med alla kurder exempelvis, vilket Zara Kjellner har omtalat som den "kurdiska glitchen" lika med tekniskt fel. Hon har ingen aning om hur gamla många medlemmar är i hennes familj. Inte heller har de bara ett namn utan flera. 

"Jag har ingen aning om hur gamla många medlemmar i min familj är. Kurdisk folkräkning är annan, när man föder sju barn i en mindre by är det inte givet att barnen registreras på en gång, det kommer sen och då minns man kanske inte helt. Det var snö, eller vår, han kom efter henne. Eller var det hon som kom först?"

Denna blandning av olika kulturer går inte ihop i den svenska folkbokföringen, som ända till 2000-talet var svenska kyrkans uppgift. Och alla församlingar hade total koll över vilka deras medlemmar var. Numera har detta system trasats sönder så vi vet inte riktigt vilka som bebor Sverige. Skatteverket tog över och så gick det som det gick. 

Det är några problem som har orsakats av att snabbare än någonsin öka befolkningen i Sverige. Det som politiker menade skulle göra exempelvis Sandviken till en så rik kommun. Eller att invandringen var lönsam hela tiden. Ända fram till 2015 åtminstone. Fast det blev budgetunderskott i exempelvis Sandviken några år senare. 

Fram till 2005 gick det rätt så bra med en långsam befolkningsökning genom århundradena. Men sedan exploderade siffrorna år 2016 med 163 000 nya invandrade. Och dessa siffror har inte minskat tillräckligt sedan dess. Befolkningen uppgår nu till 10,5 miljoner människor i Sverige. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar