torsdag 20 april 2023

Jag råkade se En andra chans med Nicolas Cage

 Jag knäppte på TV:n för en paus i jobbet med att skriva och råkade då komma lagom till filmen En andra chans med Nicolas Cage. Den är från år 2000, men jag hade inte sett den och den fick mig att tänka över mitt liv nu igen. Det gör man ofta när man som jag är 77 år, för det finns så mycket att se på igen. Det hinner hända mycket i livet under så många år. 

Filmen handlar om Jack som har ett underbart ekonomiskt liv på Wall Street och som kan unna sig vad som helst. Men så råkar han se ett rån där han erbjuder sig att betala rånaren om han låter bli att råna. Rånaren är dock inte vem som helst utan någon som kan förvandla denne Jacks liv till något, som det hade gestaltat sig om han hade gift sig med Kate tretton år tidigare. 

Det är en film där rikedom och ensamhet ställs mot kärlek och ett fattigare liv rent ekonomiskt och jag känner absolut igen det. Jag valde kärleken. För jag hade kunnat fortsätta i evighet på Dagens Nyheter som journalist och haffat någon som tillsammans med mig skulle ha skapat ett liv där vi åkte jorden runt och jobbade. Varför gjorde jag inte det? En kuriositet i filmen är att Nicolas Cage hade ägt den Ferrari som Jack äger i filmen. Men han hade sålt den ett år innan filmen spelades in. Och han har i verkliga livet tre barn, det senaste en flicka fött 2022. 

Jag har aldrig haft råd med en Ferrari. Aldrig någon gång ens köpt en ny bil, men det gör ingenting. För det är bara det materiella. Men varför valde jag mitt liv som jag gjorde? Riktigt ännu har jag inte svaret på det förstås, men kanske får alla det någon gång på andra sidan. Dock vet jag att jag ville bo på Värmdö och det gör jag nu också. Och att jag ville ha de tre söner som jag fick. Tillsammans med min älskling, som också var journalist, men som fick cancer för han jobbade så hårt. Så går det att se det. Att det var stressen som skapade de där cellerna, som aldrig dör, utan som breder ut sig i kroppen och gör så att friska celler dör. Och till slut hela kroppen. 

Jag hade inte velat bli rik och ensam, som en del av mina kvinnliga kollegor valde på DN. Eller också fick de ett barn, för det gick att klara av ensam. Ett barn skulle också ägas av en del av dem tillsammans med makt och rikedom. Men livet handlar hela tiden om kärlek, som inte ska förväxlas med sex. Den andliga kärleken har jag inom mig och jag har gjort vad jag har kunnat för att delge den till världen. Särskilt nu när jag har skrivit min fjärde bok som heter Innan glädjen infinner sig. Den ska komma i höst. Denna fjärde bok som handlar om livet, kärleken och döden. Tre viktiga ting för oss, som vet att det finns något annat än detta enda materiella liv. 

Här sitter vi i trädgården min älskling och jag. Han jobbade på Dagens IT, men den tidningen försvann också. Han hade ungefär 15 år kvar att leva här. Men ingen vet sitt öde. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar