tisdag 24 juli 2012

Peter Mangs skyldig

Ja det är väl självklart? Jag tillhörde de första som skrev hans namn. Det är ännu i dag mitt mest lästa inlägg på bloggen. Fram tills nu har 23 613 läsare varit inne och tittat där. Sådana människor som Peter Mangs har fått mig att önska att vi verkligen hade riktiga livstidsstraff i Sverige.


Peter Mangs ska psykundersökas , men inte är han galen, utan bara knäpp och hatisk. Utan att ens begripa det riktigt förmodligen. Precis som Anders Behring Breivik och den nye massmördaren i USA James Holmes. 

Det är när människor tror att de ska överbetona det mentala, som det går åt helsike. Jag såg ett TV-program i går om en psykopat, som mördade människor i London. Han hade börjat när han var liten med att skära öron och svans av små kattungar, som hans farmor skaffade åt honom.

Långsamt hade han avancerat i skadegörelse genom att jobba på slakteri, annars hade han inte klarat att stycka det mänskliga offer, som han sköt med pilbåge, sade han med entonig röst i förhören. Han var totalt känslokall. Ingen enda emotion under förhören, där han in i detalj beskrev hur han hade gjort och vad som hade hänt.

Han hyste varken medkänsla med sig själv eller offren. En robotliknande människa, som hade dött redan som barn. Det fanns inte tillstymmelse till något känslomässigt eller andligt hos honom. Detta som är halva livet. De båda sidor hos oss, som vi behöver integrera för att fungera. Det är när man kan gråta i en halv minut eller vara arg ungefär lika länge och det sedan går över fort, som man har tillgång till sina känslor enkelt och snabbt. 

Och det andliga har ingenting egentligen med religioner att göra, fast dessa företeelser grundar sig på andliga upplevelser. Men att som muslimer tro att en människa som levde för hundratals år sedan ska bestämma in i detalj hur dagens människor ska leva är sjukt. Lika sjukt som att tro att påven har en särskild förbindelse med Gud och att andra människor måste lyda honom.

Jag hoppas Peter Mangs får ett riktigt långt och bra fängelsestraff. En människa som han har irrat länge på den väg, där han har råkat in i labyrinter, där han har dödat sig själv. Och därmed kunde han tycka att andra människor också skulle dö. Det är så primitivt att försöka döda sin egen skugga. Den som han projicerade ut i verkligheten.

Vad sådana människor istället behöver göra är att inse att den där skuggan, som läggs ut i verkligheten är en del av den människa, som lägger den där. Och de behöver titta på denna mörka gestalt och inse att mörker är enbart frånvaro av ljus. Ingenting i sig självt. Allt är en missuppfattning av vad livet handlar om. 
15:59
Sven-Erik Alhem anser att Peter Mangs aldrig kommer att släppas ut, ingen skulle våga tidsbegränsa ett livstidsstraff. Jag hoppas han har rätt. Peter Mangs är 40 år nu och hur länge ska vi ha honom inlåst då? Den som har suttit längst med livstidsstraff har suttit i 30 år. Hitills.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar