onsdag 2 juli 2014

Politiker och journalister såta vänner

UPPDATERAT
För en gång skull håller jag med Johan Ehrenberg på ETC. Han tycker att det är absurt med den bevakning av Almedalen som sker. Där befinner sig ett par hundra journalister från våra skatteavlönade medier för att bevaka vad människorna gör som också är avlönade av folket genom skatter. 

Det är skillnad det mot när Olof Palme hoppade upp på ett lastbilsflak och höll tal i slutet på 60-talet. Det är ungefär som om krogarnas Stureplan skulle flytta till lilla Visby och hela den kadern av kändistörstande wanna-be-människor skulle ta båten över till Gotland.

Jag tycker absolut att det räcker med att bevaka hela tillställningen per TV eller radio och inte lyssna eller ta del av mer än en bråkdel. Alla måste inte befinna sig i kändisflockens öga. I alla tider har det tidigare varit fint att vara politisk journalist och ta del av vad de "stora" männen och kvinnorna tänkte. Och den som inte var inne i gänget fick inte längre några intervjuer bland makthavarna. Det gick att falla i onåd.

För min egen del har jag också suttit inne i smeten och intervjuat makthavare, för det ingick i jobbet. Men själv tycker jag att allt som rör sig ute bland folket är mer intressant. Ofta mer spännande än vad överheten hittar på i sina kammare. För att få en uppfattning av läget i Sverige och världen så räcker det absolut inte med att lyssna på nyheter och TT. Det är mycket vinklat allt som skickas ut därifrån. Mer så numera än förr i tiden eftersom det går så fort och ska vara nyheter varje sekund, helst dygnet runt.

PR-drottningen
Meningen med tredje statsmakten är att granska makthavarna. Och har varit så i landet sedan 1800-talet, men medierna är inte bättre än de människor som jobbar där. Särskilt inte i juli då alla har semester, vilket betyder att det inte finns så många nyheter. Då kan lika gärna alla i den klassen umgås med varandra och knyta nya band. I Almedalen. Nedskärningarna i branschen är också legio och ingen som inte anses passa in i de nya politiska mönstren får heller yttra sig i medierna. Denna rädsla som har inskränkt yttrandefriheten för att sverigedemokraterna är så gapiga. Och ännu värre längre högerut.

Men den som tar hem hela kakan i Visby är den självutnämnda PR-drottningen som alla köade för att få träffa och för att komma in på anti-sd-festen. Jösses flickor! Vilken utveckling. När denna partiledare kör partytricket för att få väljare och sympatisörer. Verkligheten spelar ingen roll längre. Det gäller att dupera och trixa för att få makt i vår riksdag. Jag riktigt hör och ser hur min gamle släkting Max Schenström, som var både häradshövding och riksdagsman i början av 1900-talet, vrider sig i sin grav.

Såta vänner betyder ungefär detsamma som stallbröder, gelikar eller oskiljaktiga kamrater. 

20:16
Sedan kan man alltid undra vad Johan Ehrenberg gör där i Visby. Han som menar som jag "att verkligheten inte finns där". Jo han är där för att beblanda sig med politikerna som alla andra. För att delta i cirkus Almedalen. Det lär kosta skattebetalarna 60 miljoner. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar