torsdag 10 juli 2014

Dan Park högervriden kvinnohatande rasist

UPPDATERAT
Tillmälena är många gentemot konstnären Dan Park från Umeå. Han har dessutom fängslats av polis för hets mot folkgrupp. Jag vet inte vad jag ska tycka om nedanstående bild. Är den kvinnohatande? Kan man inte tolka den tvärtom? Som att den ger uttryck för att kvinnor inte borde sys igen eller stympas i underlivet? Att det är en provokation gentemot detta? Han sitter häktad över vilket han har uttryckt sin förvåning. 

Konstnären har avbildat svarta figurer hängda på en bro. Är det rasistiskt och hets mot folkgrupp? Jo han är redan dömd för detta och riskerar nu fängelse för upprepande av brottet. Det är motivet bakom som säger om det är hets mot folkgrupp. Konstnären Makode Linde dömdes inte för sin stympade svarta kvinna för han är svart själv och hade inte något motiv till detta. Vi får se hur det går med Dan Park, som är mycket vit. Ska han få sitta i fängelse för sin hudfärgs skull? Kan man tolka det så?

Åtal ska vara väckt den 23 juli.

21.8.2014
Dan Park döms till sex månaders fängelse. Eftersom det enda syftet var att provocera blir det fängelse och böter, säger tingsrätten. Medan galleristen i Malmö får villkorlig dom och böter.

4 kommentarer:

 1. Jag tolkar konstverket "FÄNGSLA FITTAN" som att han stöder Carolina Falkholt som tydligen provocerar med sin"Graffitta" så att SD politikern Margareta Larsson vill kasta henne i fängelse.
  http://www.svt.se/kultur/fangsla-konstnarer-som-malar-konsorgan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst så kan man tolka det. Samtidigt som Falkholt tydligen polisanmält Dan Park. Intrång i upphovsrätten. Ja ju mer bråk desto mer PR i pressen och andra medier. För bägge. Allt gynnar deras personer och kanske konsten?
   http://www.svt.se/kultur/konst/falkholt-polisanmaler-dan-park

   Radera
  2. Ja nu blev det knepigt. Antingen utnyttjar dom pressen båda två för att få uppmerksamhet som du säger,eller så är Park bara galen.

   Radera
 2. Konstnärer har väl rätt att vara galna, åtminstone till en viss gräns. Det ingår i kreativitet att vara lite sån. Ju. Tror nästan att Vilks kan se honom som sin efterträdare. Han har väl varit sån också på sitt sätt. Lite tokig således med sina byggen Nimis, Arx och Ladonien. Plus hundarna då förstås. Lite retsticka måste man väl vara som konstnär annars blir det för tråkigt.

  SvaraRadera