måndag 7 juli 2014

Antalet tiggare fördubblat

Så kan man kanske tolka det som Sveriges Radio säger: Att antalet hemlösa EU-migranters boplatser har fördubblats i Sverige. När jag var inne i stan för ett par veckor sedan satt det tiggare lite överallt, men i lördags när jag återigen var där såg jag inte en enda. De kanske har femdagarsvecka? Eller också berodde det på att det då äntligen hade blivit sommar och var över 20 grader varmt. 

Jag har skrivit om romerna här på SVT Debatt (numera Opinion) med rubriken "Hjältarna i kåkstaden". Dessa människor som trots allt inte är så många kommer att förändra sina länder. Självklart. De pekar med hela handen på de problem som finns.

Hur många rör det sig om då? Ja jag uppskattar det till inte fler än 30 000 i våra storstäder, men de syns absolut eftersom de är som ett "resande teatersällskap", där de sitter i sina trasor. Det är helt klart en skam för EU att de finns här. De borde ha det så bra i sina egna länder att de inte behövde komma hit till Sverige. Själv har jag slutat att ge något. Beroende på att jag själv har fattigpension och behöver pengarna, men också för att det inte är lösningen. 


Rumänien har cirka sex procents arbetslöshet. I Sverige är den kring åtta procent. Självklart kan Rumänien ta hand om sina egna medborgare, men det är viljan som saknas. Människor i Sverige har tröttnat på att se bosättningar i deras närhet. Det finns inte längre någon större tolerans för detta. Det är förståeligt att EU-minister Birgitta Ohlsson står bakom att EU ger ut en bok mot högerextremismen. Men det som alltid hjälper mot extrema politiska åskådningar är att ordna så människor har det bra ekonomiskt i det land där de är invånare.

Men visst vi kan bedriva biståndsarbete även på plats i Sverige. Det är vår inriktning politiskt, som regeringen har gått in för, att ta hit så många av världens befolkning som möjligt. Detta för att de ska slippa nöd och krig. Argumentet att det är enklare att hjälpa dem i deras hemländer är dock gångbart och rent av förnuftigt eftersom det är lättare och kostar mindre. EU är en tungrodd byråkratisk instans, men det är det bästa vi har när det också är EU som har ordnat så att våra länder är öppna för alla. 

Det finns numera en "het linje" för de som vill rapportera om nya boplatser i Stockholm. Staden satsar omkring 700 miljoner kronor per år på hemlösheten. I Göteborg har man öppnat campingar för hemlösa barnfamiljer från främst Rumänien och Bulgarien.

PS. Om alla uppförde sig som den här mannen vore fattigdom i världen inte något problem. DS.

1 kommentar:

  1. Tiggarna får tydligen inte behålla sina ihoptiggda pengar heller,utan har en hallick som tar pengarna.
    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19158422.ab

    SvaraRadera