lördag 30 mars 2013

När ett land blir galet

UPPDATERAT
Vi ser just nu exempel på vad som händer när ett land styrs av en man. Och denne man inte har en aning om hur den ska bete sig. Diktaturer har aldrig lyckats i världen.

Nordkorea har stora problem och inte blir de mindre för att de hotar andra länder med krig. Men landet uppför sig utåt som om det var en förorättad människa och berett att gå i krig inom några timmar.

Eftersom fred aldrig slöts på 50-talet när de båda länderna var i krig så råder också nu krigstillstånd, ett hett läge är ånyo utlyst mellan de båda länderna. Provocerat av att Sydkorea och USA har övningar tillsammans i området. USA har markerat sin närvaro genom att flyga med stealth-bombplanet B2 över koreanska halvön. Det fick Nordkorea att gå i taket.

Nordkorea kommer obarmhärtigt anfalla USA:s fastland, militärbaser i Stilla havet och i Sydkorea, sade  Nordkoreas ledare Kim Jong Un. Detta ifall USA gör en "huvudlös" provokation.

Landet delades efter andra världskriget i en kommunistisk nordlig del och en nationalistisk sydlig. Nordkorea har brist på energi alltsedan Sovjet brakade ihop och får inte längre den billiga energi de kunde få då. De har problem med översvämningar, torka, erosion (skogsavverkning) och matbrist. Befolkningen blir inte äldre än 67 år i medellivslängd. De uppskattas vara omkring 24 miljoner människor.
1.4.2013
Sydkorea säger att de ska slå tillbaka omedelbart vid provokation utan hänsyn till politiska följder. Galenskap sprider sig gärna vid våld. Nordkorea har som Sovjet tidigare gjorde satsat massor på sin vapenindustri. Belysningen i Nordkorea släcks inte bara på Earth Day utan varje natt. Allt är tyst och stilla när klockan slår tolv. I affärerna finns knappt något utbud och ingen roar sig. Det är dekadent.
2.4.2013
Och det blir värre och värre. Vi står på randen till krig. USA trappar upp och Nordkorea bryter avtal och ska starta en kärnreaktor, som har varit avstängd. Gud så rädda vi blir!
3.4.2013
En nordkorean har lyckats att fly från ett fångläger och har berättat om sina erfarenheter i en bok. Han föddes i lägret och såg sin mor dö sedan han hade berättat om hennes flyktplaner. Han kände ingenting. Han är just nu i Stockholm för att berätta om dessa omänskligheter som pågår i Nordkorea. Här finns en recension av boken Blaine Harden har skrivit om nordkoreanen Shins erfarenheter: Flykten från läger 14.


6 kommentarer:

 1. Å andra sidan... diktaturer kan avsättas, man kan inte avsätta en demokrati för då faller hela landet.

  I en demokrati så kommer de dumma tillslut att styra *pekar på Sverige* I en Diktatur kommer tillslut en smart person att styra när de dumma blivit mördade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom det förekommer massavrättningar av hela familjer försvinner väl de dumma snart? Precis som i Tyskland?

   Radera
  2. Näp, det är de smarta som försvinner. För de dumma gaddar ihop sig emot dom.

   Radera
  3. Stackars dej! Du verkar inte ha begripit det mest grundläggande i umgänget mellan människor. Men du fånar väl dig bara! Diktatur betyder att en grupp människor med militär makt har tagit över. De kan tvinga de andra att göra som de vill och hjärntvätta eller ta död på resten. Demokrati betyder folkstyre och att det finns en fri press och andra medier, som kan ge sin syn på saken. Tex så kan sådana som du uttrycka dig fritt. Utan att bli tvingad till underkastelse och rättning in i ledet.

   Radera
 2. Den kommunistiske snorvalpen, den människohatande tyrannen Kim Jong Un, visar i detta en dumhet som övergår allt förstånd. En sak må vara hans imbecilla krigsretorik, icke ens han själv torde tro på förmågan hos Nordkoreas synnerligen föråldrade krigsmakt, men vad värre är att denna situation kan leda till misstag vilka blir omöjliga att rätta. I det värsta av scenarios leder den imbecille kommunistiske snorvalpens retorik direkt in i fördärvet med ett ofantligt högt pris i form av mänskligt lidande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr begriper han nog inte bättre. Nordkorea är ett stängt land och han är uppfostrad till detta. I ungefär samma anda som andra galna krigshetsare. Krig är en arketyp och finns alltid närvarande som möjlighet. Särskilt så för avstängda omedvetna människor.

   Radera