onsdag 27 mars 2013

Glad Påsk!

Får man önska det fortfarande eller blir det rasistiskt? Ja ursäkta frågan, men detta föll mig in nu när jag som vanligt tänkte önska något inför den stundande helgen. Julgranar är inte rumsrena (?) knappt längre  så varför skulle påskharar, ägg, påskris och påskkärringar vara det?

Dessa sedvänjor hör hemma i hedenhös eller något liknande århundrade. Vi som inte tror att vi är beroende av någon Herre där uppe i himlen eller på jorden kan väl få behålla dessa traditioner i lugn och ro? Eller kan någon tjäna pengar på våra vanor? Kan vi bli anmälda? Ursäkta om igen mina tankegångar, men något annat än rasism i olika former har väl knappast medierna ägnat sig åt på senare tid? Jag är nog hjärntvättad.

Påskkort har jag slutat att skicka. Det belastar bara de som jobbar med posten. Det får räcka med julkort. Påsken för oss icke troende är en högtid då våren borde vara här, men eftersom påsken flyttar sig fram och tillbaka beroende på blir det inte så. Påskdagen infaller den första söndagen efter den första ecklesiastiska (kyrkliga) fullmånen (baserad på en nittonårsperiod) vilken infaller på eller efter 21 mars.

Vi rör oss här med olika tidsavsnitt som inte har med verkligheten att göra. Det är en fullmåne, som infaller i  kyrklig statistik men inte astronomiskt. Vore det inte på tiden att förlägga påsken så nära sommaren som möjligt eller åtminstone i slutet av april för att få en verklig vårhögtid? Varför ska denna högtid ligga så nära sportlovet? Hur vore det att låta förnuftet råda? Eller blir det för svårt både för judar och kristna.
29.3.2012
Det finns förskolor som inte ska fira påsk. Jobba som vanligt då? Ingen fest och inte något roligt för barnen.

4 kommentarer:

 1. Glad Påsk! Välkommen tillbaka!

  SvaraRadera
 2. Glad Påsk, Ann Helena!
  Men nu är det dags för lite värme. Vi vill ju trots allt ha en vår, och inte sommar direkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog ingen risk alls att det blir sommar direkt, var frostblommor i morse också på verandans fönster och snön ligger lika tjock överallt på marken här hos oss. Isen täcker havet. Är extremt. Väderprofeterna lovar kall april också! Hoppas de har fel!

   Radera