fredag 21 april 2023

Varför har du en integrationsskuld lille vän?

 Ordet integrationsskuld fanns inte förut, för vi behövde inte som samhälle och som enskilda människor ta på oss skulden för att de som kommit nya till landet inte blev integrerade i det svenska samhällets sätt att fungera. Men nu är det helt klart att vi alla har denna integrationsskuld. Vi har inte tagit hand om alla dem som har kommit från samhällen i krig där olika folkgrupper har slagits mot varandra. Vi har inte förklarat hur man gör i Sverige. 

Istället har vi sett dem som icke utvecklade människor, som behövde allt stöd även om de var vuxna och kapabla till att arbeta. Vi har fortsatt att betrakta dem som kom hit som människor från de forna europeiska kolonierna, som inte hade förmåga att ta hand om sig själva. Det måste samhället göra. Precis som kolonialmakterna gjorde förut. 

Så när detta nu har blivit en integrationsskuld så bannar vi oss själva för allt som har gått fel i vårt samhälle. Det är vårt fel alla skjutningar som äger rum, det är vårt fel alla mord som begås. Det är vårt fel alla knarkbrott, alla stölder, alla våldtäkter. Vi har inte gjort tillräckligt för att få de nya invånarna att inse hur vi uppför oss i Sverige. Vi måste nu piska oss blodiga för våra synders skull. 

Så här skriver Göteborgs-Posten på ledarplats, som jag har länkat till ovan, om upploppen förrförra påsken: "Det handlar om att alltför många invandrare som har kommit till Sverige de senaste decennierna antingen inte förstår eller accepterar den svenska demokratin och dess grundvalar. Lägg till bristande svenskkunskaper och det blir en riktig häxbrygd."

Denna häxbrygd har vi skapat själva och vi måste nu ta itu med denna integrationsskuld. Hur ska detta ske? Vem vet men kanske kan det som Hem & Hyra skriver om vara en liten början. Att tonåriga brottslingar kan orsaka att föräldrarna blir av med sitt hyreskontrakt. Det skedde dock inte förrän sonen dömts till fängelse och uppsägningen av föräldrarna hade överklagats till Hovrätten. 

Så hur kan det komma sig att vi har fått en integrationsskuld? Vi som var världens bästa och rikaste samhälle upprätthöll inte detta för vi skulle vara goda kristna som tog hand om världens fattiga. Och vi skulle ge dem allt genast för de skulle inte behöva gå igenom den utveckling som tog något sekel i vårt land. Tänk om migranterna hade blivit mottagna så när de utvandrade till USA på 1800-talet från Sverige. Nej den tanken finns inte för då var världen fattigare än nu. 

År 2011 hade Magasinet Neo en artikel som handlade om Sveriges mörka framtid. Det känns som väldigt länge sedan, men nu har det inträffat som det talades om redan då. Som självmordsbombare på Drottninggatan. Det kom en till som vi minns år 2017. Men allt kommer att lösa sig. Det behövs bara sju år till. 

År 2018 var det risk för fattigdom och social utestängning för utrikes födda med oroande låga inkomster i Sverige. Det gällde då för 560 000 personer. Det motsvarade sju procent av den totala vuxna befolkningen i Sverige. Integrationsskulden ska betalas av till år 2030 menade liberalerna. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar