fredag 30 december 2011

Halv miljon i finkan

Vilka skrämselartiklar! Herregud. Ja sätt en halv miljon killar (för jag tror det mest är sådana) som laddar ned från internet i fängelse. Så ska vi andra slava ihop till att de får ha det bra ett tag med mat och annat på statens bekostnad.

Varför kommer dessa artiklar just nu? Nyhetstorka? Allt beror av det system vi har, som värnar upphovsmännen/kvinnorna till immateriella ting, som böcker, filmer och annat. Men det går inte att hejda nedladdning. Man kan väl se det som gratisreklam och PR också. Att människor vill ha detta.

Systemet måste ta ut betalning på något annat sätt än för att människor ständigt ska köpa dessa immateriella varor. Och så sker också genom att man tar betalt för allt runt omkring. Det som är materiellt, som att jag är uppkopplad nu till exempel, har en dator och använder den.

Det finns många sätt allt från att förbjuda datorer (men det tycker nog ingen är en bra idé) till att belöna människor, som gör filmer, böcker eller annat immateriellt, som har idéer, som till exempel jag har. Men i vårt system blir det mest reklam allt handlar om. Och det ska ge pengar, inte idéerna.

Om man vill bli rik ska man nog varken göra film, musik eller skriva böcker. Det är lite lotteri hur det faller ut. Det får ses som ingående i den där kulturella världen, som jag alltid har tyckt bildar bakgrund till allt annat i vår materiella värld. Delar man med sig av detta ger det belöningar, men kanske inte i guld på kistbottnen.

2 kommentarer:

  1. det finns snart inget läsvärde i DN SvD heller,
    jag har slutat att läsa kvällsdreten men oroar mig för dom stora dagstidningarna nu,
    dom är på väg ner i träsket dom också, allt för rubriker, tomma rubriker.

    SvaraRadera
  2. Mullis: Även morgontidningarna är ute efter läsare, som köper deras uppladdningar på internet. Och publiken är knappast över 30 enligt dom. Det blir lite snett då.

    SvaraRadera