lördag 31 december 2011

Anna Lindhs mördare har inte fattat

Mördare har inte lärt sig mycket av livets läxa och Anna Lindhs mördare är inte något undantag.

Det går inte att skylla på en dålig barndom, inte att tycka att det är alla andras fel. Livet handlar om att ta sig igenom allt detta. Var och en av oss har sin egen "Hitler" (han hade också en taskig barndom) inbyggd. Det handlar om att upptäcka var den gömmer sig.

Anna Lindhs mördare Mijailovic hade täta kontakter med psykiatrin ända sedan 1997, då han 18 år gammal knivattackerade sin far och dömdes för grov misshandel. Då gjordes en omfattande rättspsykiatrisk utredning som konstaterade att Mijailovic inte led varken av psykisk sjukdom eller personlighetsstörning. Två år senare genomgick han en liten psykutredning. Det framkom inga psykotiska eller depressiva symtom.

Nu har han återigen attackerat en medfånge med en skruvmejsel på samma sätt som han mördade utrikesministern. Denne fånge klarade sig med leverskador.

En människa kan välja att vara ond. Det är ett trist tillstånd.

Vi är skapade med naturliga känslor och om man som barn inte får ge uttryck för dem på ett naturligt sätt så skapar det ett mörkt område i själen. Vi har naturlig vrede, som går över på femton sekunder om den får uttryckas. Barn behöver få uttryck för sin naturliga självhävdelse, auktoritet och vrede, för annars förvandlas detta till en inre "Hitler" och den människan blir full av raseri, hat och hämndkänslor.

Sorg måste barn också få ge uttryck för annars blir de självömkande som vuxna och oförmögna att hjälpa andra. Det inre hos en sådan människa är fyllt med skam- och skuldkänslor.

Kärlek är även det en naturlig känsla. En form är villkorslös. Den tar hand om en baby på dess villkor, utan att ställa krav. Men det betyder också att en förälder måste säga nej. Detta nej är även det ett uttryck för kärlek. När barnet växer måste det få lära sig självt och vara stolt över att den kan.

När människor är vuxna är det enbart de själva, som är ansvariga för de val de gör i livet. Ett val medför ansvar och att acceptera detta. Vi har alla en fri vilja, men också ansvaret för konsekvenserna.

Du skall icke dräpa är en allmän och universell lag. Det har inte med religion att göra. Egentligen inte heller med mänskliga lagar. Om någon dödar en annan människa får den ta konsekvenserna.

Här är en sanning, som jag har fått från Elisabeth Kübler-Ross som var psykiater:

Alla som sitter i fängelse har ouppklarade svarta områden i sina själar. De har stor livssmärta och livsångest, men de är inte olika oss andra, förutom att de har stängt av dessa områden. Deras inre är förvridet. De har inte kunnat bearbeta det som har hänt dem, utan har begravt oförrätter och annat, som de inte har klarat av.

Alla föds perfekta, som människor, men om man inte får uppleva tillräckligt med kärlek och förståelse, så kan man bli en tickande bomb.

Dock kan man också, som Elisabeth Kübler-Ross gjorde, gå igenom all den smärta, det hat och den vrede, som inte kunde uttryckas tidigare och vända detta till något gott både för en själv och för andra. Detta är meningen med livet och de som inte begriper det får alla chanser de behöver, för att till sist inse detta. Livet är en skola och vi flyttas inte upp till nästa klass förrän vi är mogna för det.

Och alla får all den tid vi behöver för detta. Det är också en universell lag. Men visst vore det bra ifall människor i allmänhet, vi som art, snart begrep de enkla lagarna för hur vi fungerar.

Jag har nyss läst om Elisabeth Kübler-Ross bok Döden är livsviktig, en bok som handlar om livet, döden och livet efter döden.

9 kommentarer:

 1. Off topic...Leif GW´s "Vinter i P1" var kanon...Trodde dessutom inte att han hade så bra musiksmak.Missade ni detta så ta chansen att lyssna igen via datorn

  SvaraRadera
 2. för Mijailovic är det nog tyvärr kört,
  den går nog aldrig att släppa ut i samhället,

  SvaraRadera
 3. Svante1: Hmm har han fattat nåt då?

  SvaraRadera
 4. Mullis: Jo han verkar ha valt att stanna där han är.

  SvaraRadera
 5. Svante1: Du får förklara för mig.. för den nya teknikens under gör att jag inte har något ljud i min dator.

  SvaraRadera
 6. Har du ingen yngre i närheten ?? Programmet ligger kvar en månad på sr.se ;P1

  SvaraRadera
 7. Svante1: Yngre? Vad har det med saken att göra. Som du vet har det varit strömavbrott och jag har en nöduppkoppling. Tror inte Telia hinner fixa ledningarna än på några veckor. Vi lever i ett u-land rent infrastrukturellt.

  Varför kan du inte berätta vad du tyckte var bra. Vet bara att han förklarade sin kärlek till sin hustru. Är det detta du menar? Ge något av dig själv nu. Det är inte farligt. Come on! Fega inte ur.

  SvaraRadera
 8. Fega ur?? Svårt att berätta om ett program som varade 1,5 tim..Leif förvånade (åtminstone mig)
  med djupa filosofiska tankar om livet och vad vi gör det till.Musik med Piaf,F Wadling (Blott en dag),Monica Z,Taube och 2ggr Jussi B mfl.Ett kanonprogram för inte bara utbildade utan också bildade. Missa det inte !

  SvaraRadera
 9. Svante1: Okej jag får väl tro dig på ditt ord... ;) God Avslutning på det gamla ruttna 2011 hoppas att det nya blir bättre! Jussi Björling spelade han tydligen för att GW själv brast ut i sång ibland, när kärleken till hustrun blev för stor... har jag läst mig till.

  SvaraRadera