fredag 9 maj 2014

Ring inte SOS Alarm

Återigen har en ung människa dött för att SOS Alarm inte fungerade. När man är 30 år kan man inte ha någon allvarlig sjukdom tydligen. Anders i Uppsala som ville ha hjälp kunde inte beskriva det bättre än att han hade svårt att andas och migränliknande symptom plus halsfluss. Och då blev det prio 2 för ambulansen, som dock kom rätt fort till adressen i centrala Uppsala, men som lämnade när ingen öppnade. 

Jag blev själv prio 2 när jag bröt armen för några år sedan och inte kunde köra själv till sjukhuset. Ambulansen kom efter 20 minuter eller så. De åkte utan blåljus. Det var okej. Kroppen bedövade och det gjorde inte ont, utan armen kändes bara mycket tung. Kanske beroende på indiangenerna som vi eventuellt har i släkten. Vi tål smärta rätt bra. Senast gick jag med infektion i käken och tandläkaren blev förvånad över hur mycket det var infekterat, men som sagt jag tål smärta.

Ambulanser i Uppsala
Eftersom jag har en sjukling i familjen så pratade läkaren med mig senast i går om stöd för anhöriga och att det finns hjälp att få. Visst gör det så. De kommer hem till oss och behandlar och pratar. Men ifall det blir akut ska jag då ringa efter ambulans eller åka själv med sjuklingen? Hitintills har vi aldrig beställt ambulans utan det har blivit närakuten i egen bil. Det går fortast. Inte går det att gå hemma och vänta på hjälp.

Ring inte till SOS Alarm förrän det inte går att köra själv eller ta hand om anhöriga själv. Lita inte till att systemet fungerar. I första hand är du själv ansvarig för ditt och dina anhörigas liv. Den här 30-åringen kanske skulle ha överlevt om han hade kontaktat sina systrar istället för att få hjälpen fortare. Anders tre systrar sörjer sin lillebror och berättar för att andra inte ska råka ut för detta. Anders dog av hjärnblödning, men ambulansmännen trodde att han själv hade tagit sig till närakuten när de inte fick någon kontakt med honom. De hade fått fel information om patienten. Och det var mörkt i lägenheten då i december förra året. Ha tända lampor så att personalen förstår att någon är där!

SOS Alarm är ett företag som ska tjäna pengar. Och den uteblivna medicinska kompetensen gjorde att flera landsting sade upp avtalet redan 2011. Här skrev jag om detta då. Här skrev jag om Emil Linell och här om Jill Söderberg. Båda var unga och dog hemma.  I Uppsala finns sex akutambulanser dygnet runt och dagtid finns tre till. Det är alltid klokt att bli allvarligt sjuk dagtid. Anders talade sluddrande på den inspelning som finns med flämtande andhämtning och låter mycket sjuk. Det tycker hans systrar, som har hört detta. På slutet hörs bara hans andning. Systrarna tolkar det som att han då är medvetslös. Hur skulle det vara om SOS Alarm håller kontakten tills ambulans har kommit fram? Och om patienten inte längre talar kanske något har inträffat? Anders hittades död några timmar senare samma kväll av sin flickvän.

Utbildningen för att bedöma frågor om liv och död är elva veckor. I Finland är larmoperatörer ett särskilt yrke och det krävs två års utbildning.

2 kommentarer:

 1. Detta fall är också helt oförsvarligt behandlat- fast av sjukhuset!
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18858900.ab

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är bedrövligt. Unga kan inte dö är tydligen uppfattningen och inte heller vara allvarligt sjuka. Det här var kroppspulsådern som brast, inte så ovanligt som man kan tro.
   http://www.dagbladet.se/medelpad/sundsvall/skickades-hem-tva-ganger-fran-akuten-dog
   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=128&artikel=5856888

   Radera