fredag 9 maj 2014

90-talisterna röstar inte

Bara kring 40 procent tänker rösta i EU-valet om två veckor av 90-talisterna medan siffran för övriga befolkningen ligger på ungefär 75 procent, som säger att de ska rösta. I verkligheten brukar drygt 50 procent rösta. Spelar det någon roll? Själv tänker jag inte heller rösta och jag är inte född på 90-talet. 

Förtidsröstningen är redan igång och 28 länder ska rösta fram 751 ledamöter. Det är 400 miljoner invånare som har rösträtt. EU är så viktigt för det påverkar vad kommunerna gör. Jaha? Den allmänna synen på detta är väl att EU gör som de vill ändå. Vad lilla Sverige tycker har ingen betydelse. Och vi är också dåliga på att få tillbaka våra pengar.

Med tanke på länder som Grekland, Spanien och Portugal, som alla har haft det kärvt ekonomiskt beroende på att de inte har tagit hänsyn till att inte bära sig åt som i Lyxfällan, så känns det inte så särskilt intressant att rösta. EU och bankerna har fått gå in för att rädda länder från ruin och vi i Sverige bara betalar.

Vi är så duktiga och fick beröm av EU för vi vaccinerade oss mot svininfluensan medan övriga Europa inte gjorde det. Av 10 miljoner vaccinerade i EU år 2009 var 4 miljoner i Sverige. Nu har vi facit. Vilka var klokare?

Förra året betalade vi 37 miljarder till EU och fick tillbaka 15 miljarder. Vi har fått krisstöd från EU för ungdomsarbetslösheten, som är stor i vissa landsändar som Värmland, Dalarna, Västernorrland, Blekinge och Skåne. I Skåne bor det 200 000 invandrare, närmar sig 20 procent av befolkningen, kan ha något att göra med detta. Hälften av invandrarna där har jobb mot 80 procent bland svenskarna. Här kan ni se vad länderna betalar och får tillbaka. 

Jag ser EU som ett stort Sovjet där inte marknadskrafterna styr utan en statlig överhet och den sorts styrande är vi sedan länge införstådda med i Sverige. Redan Gustav Vasa drog in landets tillgångar till kronan och smälte ned kyrkklockorna för att göra mynt av dem. Vi tvingas att betala till ett slösande Grekland som har tappat bort sina tillgångar och levt på euron utan någon täckning.

Vi ska välja 20 ledamöter till EU-parlamentet i Sverige. Tyskland har flest ledamöter med 96 och Frankrike har 74. Cecilia Malmström, folkpartist, som sitter i EU som kommissionär (det finns en från varje land), listar alla fördelar EU har. Hon påstår att ryska tanks skulle ha stått i Baltikum i dag om de inte hade varit med i EU. Jaha? Skrämselpropaganda. Hon säger att vi klarade den ekonomiska krisen tack vare EU. Jaså? Nä vi fick betala och betala och det är inte slut än för Grekland upptäckte nya svarta hål förra året. Alla fördelar hon radar upp med EU fanns också tidigare för Sverige. 

Vi som land betalar mycket mer än andra länder per kapita. EU skapades för att ärkefienderna Tyskland och Frankrike skulle sluta kriga, men nu har det blivit så att länder som Sverige ska betala och betala för att länder längre söderut inte har samma moraliska ansvar som vi i Sverige. Vi tar emot flest flyktingar per kapita. Vi utarmar vårt eget land för att ingå i den europeiska gemenskapen. Grekland, Spanien och Polen får stora pengar och Östeuropa. Vi har helt enkelt inte något val utan måste betala. Så varför ska vi rösta?

2 kommentarer:

  1. Bra inlägg! Varför ska vi rösta? Svaret ligger i frågan! Vi betalar runt 35 miljarder för att få vara med i något som detaljstyr våra liv. Göder en cancerbyråkrati i Bryssel. Som växer ohämmat. Ja, varför ska man rösta!

    SvaraRadera
  2. Vi betalade kring 37 miljarder förra året och fick tillbaka 15 miljarder från EU. Back 22 miljarder. Polen fick närmare 12 miljarder netto i stöd från EU.

    SvaraRadera