torsdag 29 december 2011

Strömavbrott och ingen telefon

Jävla Vattenfall. Idiotiska Telia. Här talas det om att det är så synd om dom som bor i Västernorrland och Jämtland. Men vi bor tre mil från Slussen och hade strömavbrott i mer än tolv timmar, bara kilometer härifrån vet jag inte om de har fått någon el tillbaka än.

Igår hade de inte det och i dag blåser det en smula igen. Vattenfalls blå helikoptrar har cirkulerat över oss och vi fick faktiskt tillbaka strömmen, men med ständiga avbrott när dom lekte med elen i förrgår. Men i går hade vi el hela dagen. Bingo!

Jag är nöduppkopplad per min sons mobil (han har kommit hit och grejat det) till internet för ett träd (en stor gammal rutten balsampoppel, dom ruttnar inte ekar) föll över ett annat träd och detta träd drog ned hela den förbaskade teleledningen med internetuppkopplingen. Inte bara för oss utan för hela grannskapet.

På Telia har dom inte en susning om vad som har hänt och de vet inte hur lång tid det tar att reparera. Det blir nog nästa år misstänker jag.

Per mobiltelefon kan jag således vara uppkopplad, men jag har ingen egen, så jag måste låna av familjen. Detta är ett nödmeddelande från skärgården i Sverige utanför Stockholm. Vi bor på själva Värmdön, men det finns broförbindelser, så detta borde vara civilisationen.

Men Vattenfall har länge struntat i oss. "Det finns så mycket ledningar" var den intelligenta förklaringen från en chef nu. Gräv ned dem! Låt dem inte längre gå i luften. Hur svårt kan det vara?

Som en man i Fågelbro på Värmdö luttrat sa: Ja vi brukar ha strömavbrott, men det här är ett ganska långt sådant. Lite nedtonat så där. För han sa det på nyheterna i TV.

Strömavbrottet sträckte sig ända bort till motorvägen och Mölnviks köpcentrum. Det var rena 1800-talet, totalt kolsvart och inte ens Shell kunde ha öppet vid Ålstäket. Har aldrig hänt. De har öppet 24-24. Där hade folk ställt sina bilar, för de kunde ju inte tanka.

Och som vanligt hade någon kommit per motorväg och inte kunnat stanna när den tog slut utan istället landat på rondellen. Kör inte så fort stockholmare. Det finns en rondell som tvärt avslutar motorvägen! Den har funnits där i åratal. Det är en liten kulle med gatsten så ni landar inte så mjuk heller, men dock tar det slut där.

Och i dag blåser det igen. Hur ska det gå? Mer 1800-tal? Vi får se. Fixa elledningarna Vattenfall istället för att ge miljonbonusar till cheferna. De sköter sig inte! Vi betalar för ledningarna! Vad gör regeringen!

Som sagt vi är vana och har tre spisar för värmen och alltid regnvatten, som vi sparar i tunnor, för att kunna hälla i toan. Köpevatten till att dricka. Så vi klarar att hålla värmen, har alltid beredskap, som om det vore ett nära förestående krig, men de flesta grannarna försvann. Urmörkret är svart när ingen el finns. Civilisationen är mycket sårbar när den inte underhålls.

God fortsättning på er alla där ute!

2 kommentarer:

 1. Tänkte på dig när jag hörde att stormen härjat på Värmdö också. Vi hade strömavbrott nästan i tre dygn. Men vi har reservelverk - ett måste om man har kor och robot - som drivs med traktorn och diesel. Skitbra! Så vi har varit dom enda i byn som haft ljust och kunna titta på TV.

  Ringde Fortum och skällde i alla fall. Frågade varför man inte gräver ner ledningarna. Det har man gjort i byn intill. Omodernt att ha ledningarna i luften. Verkligen. Men elobolagen vill bara ha pengar. Vill inte ge. Sen avregleringen har elen blivit dyrare t ex när det skulle bli billigare! Mysko! Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 2. Parnassen Helena: Ja ja kor och traktor och diesel kanske vore nåt... nä vi nöjer oss nog med katter och hund plus att skälla på Vattenfall och co.

  Om vi har tur så gräver dom ned både elkablar och bredband nu när dom ändå håller på att gräva upp alla våra vägar för kommunalt vatten och avlopp. Ser för j-vligt ut här ute, vägarna ser som det har varit jordbävning ungefär, men träden, som ramlade är uppsågade och flyttade fast det inte ens behövdes knappt. Ledningarna blir ju inte lagade av det.

  Infrastrukturen måste fungera i ett land. Det är så att säga grunden. Hallå regeringen ställ lite krav!

  Min snälle son har fixat datorn så jag kan blogga nu med hjälp av mobilt modem. Har inget ljud bara på datorn, dessa teknikens mysterier...

  Ha ETT GOTT SLUT på det gamla året nu då ni också. Vi ska hålla oss inne och spela musik för hunden, så han överlever raketkriget som bryter ut.

  SvaraRadera