onsdag 10 november 2010

Över 18 000 brydde sig om Peter Mangs

Så många har varit inne och tittat på mitt första inlägg om denne man. Detta beror inte av att han som person är så intressant egentligen. Utan det är ett massfenomen.

I denne Peter Mangs har hela Malmö för att inte säga Sverige nu kunnat projicera allt det våld och den oro, som finns i staden. Om det här hade varit förr i tiden hade han dömts, avrättats och steglats androm till varnagel, alltså han hade visats upp för att varna andra.

Men så gör vi inte längre för vi anser oss mer civiliserade. Dock har vi en viss syndabocksmentalitet kvar inom oss, så vi känner lättnad nu när denne man har lyft skulden och det svarta från oss andra. Ett tag.

Helt klart borde han inte ha bott i Malmö, för där är staden inpyrd med saker, som en känslig människa fångar upp och tar till sig. Hans personliga liv verkar ha förberett honom för det som komma skulle. Ingen flickvän, ensamhet, särlingsskap, som han dessutom har gått längre in i hela tiden.

Att presentera sig för andra i bostadsrättsföreningen som den "lustige jäveln" är inte särskilt positivt.

Hans mamma och pappa skilde sig redan när han var två år och hans sju år äldre syster dog när han själv var arton år. Han skulle ha behövt något annat än kampsporter att koncentrera sig på och borde inte sysslat med vapen och skytte. Men allt detta har varit okej för samhället, att han ägnade sig åt.

Alla mördare bygger upp sina dåd under lång tid. Kanske hela livet. Så det som framstår som obegripligt för omgivningen är när man ser närmare på brottslingen en rätt naturlig utveckling. Men andra har inte sett den för de flesta av oss är så långt ifrån en sådan värld. Vi befinner oss - de flesta av oss - i en värld, som vi upprätthåller med andra förtecken.

Jag undrar alltid hur mammor till mördare känner sig. Helt klart är att det har funnits en ensamhet i hans liv ända från tidig ålder. Han skulle ha behövt sin pappa.

PS. Till dags datum (7.12) har över 22 000 varit inne och läst detta första inlägg om Peter Mangs. DS.

8 kommentarer:

 1. Javisst är det rusning! Att datorn håller!

  Mang har med andra ord inte haft en stark flock omkring sig. Synd om honom. Han hade behövt sin syster. Verkligen. Undrar om mamman lever.

  Blev det någon artikel i tidningen som ringde?

  SvaraRadera
 2. Parnassen Helena: Jodå mamman lever. Och jodå det blev en artikel, går att slå upp på City Malmö Lund. Här kan du gå in om du vill och se:

  http://cityskane.se/citynews/malmo/citynews-iframe-pdf/ gårdagens tidning 9 nov och sidan 4. Om att han blir uthängd på nätet stackarn. Nu gjorde ju Expressen likadant i går och sedan följde Aftonbladet efter. Som jag sade till reportern, man märkte att det kliade i fingrarna på dem att publicera.

  Systern verkar ha dött på tragiskt sätt, kanske tog livet av sig. Tog honom hårt tydligen.

  SvaraRadera
 3. Javisst kliar det! Men som bloggare behöver man inte följa pressetiska reglerna. Det ska bli kul att se vad Lambertz utredning ger för resultat. Men det lär dröja med lagar och regler så tungrodd som byråkratin är. Under tiden får vi "publish and be damned".

  SvaraRadera
 4. Parnassen Helena: Göran Lambertz får väl yrka på förbud av allt snack på internet och Eniros kartor, som visar gatubilder plus läxa upp polisen, så att de griper en eventuell misstänkt diskret på stan, civilklädda istället för att storma en lägenhet, som dom gjorde nu.

  Sedan får han verka för att förbjuda sådana chefredaktörer som Thomas Mattsson och Jan Helin, som inte gör som de pressetiska reglerna säger.

  http://www.sjf.se/portal/page?_pageid=53,38437&_dad=portal&_schema=portal

  Och sedan kan vi ha en polis, som låter grannar spana på grannar och rapporterar allt som ser misstänkt ut och ... nä visst ja den staten har redan kommit och gått. Den hette DDR.

  SvaraRadera
 5. Ja! Halleluja! Vilken soppa! Mattsson och Helin - vad ska vi säga om dom. Sitter och kör varsitt Press-Skepp och bryter mot regler. Väj! Väj! Här kommer vi! Allt för sensationen = pengarna!

  SvaraRadera
 6. Parnassen Helena: Jo så var det. Nätet förändrar verkligheten. Tekniken gör att regler inte gäller längre. Det är en demokratisk process. Och den harmsna kvinnliga journalist som frågade polisen på den första presskonferensen om vad dom tyckte om att "nätet hängde ut" denna figur, som skulle förbli som den osynlige hämnaren (fast nu kör visst kvällisarna det temat ändå).

  På henne lät det som om det handlade om en ohelig icke affärsmässig konkurrens. Det frågade mig reportern från City. Om det handlade om att komma först. Nä sa jag inte för mig. Det var inte en tävling och är det inte heller, utan det handlar om att begripa hur världen fungerar, hur verkligheten ser ut. Att media ofta förvrider hur det ser ut genom sin särskilda kunskap om världen. Gammelmedierna lägger ut den enligt ett godkänt och beprövat mönster över världen. Och den filosofiska frågan kvarstår: hörs det om ett träd faller i skogen om inte medierna är där och lyssnar?

  SvaraRadera
 7. Det är intressant att läsa alla krumbukter som generat viskas ut av de stora gubbarna som styr gammelmedia. Det som är obehagligt är att det ger media alldeles för mycket makt, valet att namnge eller inte. Kontroll av information.

  Om du läser riktigt gammla tidningar så publicerades alltid namn och till och med adress "Lars Butter, Syltgatan 1 blev arresterad för horeri". Jag undrar varför det upphörde och när???? I USA sätter de alltid ut namn och publicerar "mug shots" som vi alla sett på kändisar som åkt fast för rattfylla.

  SvaraRadera
 8. js: Intressant vi slänger ut den frågan till vår stora läsarpanel. ;)

  SvaraRadera