onsdag 19 augusti 2009

Debatt är ett gammalmodigt programNu tvingade jag mig själv att se på reprisen av gårdagens Debatt i SVT, som skulle debattera ungdomsmord med mordet på Therese Johansson Rojo i centrum.

Hennes morbror Jan Haenel satt där i studion och det var det enda som var djupt givande och mänskligt i programmet, eftersom man såg hur skakad han fortfarande var. Han avslutade också med att säga att han just nu inte såg att något gott kunde komma ur denna händelse.

Sedan var den vanliga maffian av proffstyckare inkallade. Alice Åström från vänsterpartiet stod mot Inger Danielsson från kristdemokraterna. Och så fanns det professorer och familjeterapeuter, plus gymnasiepersonal och St Görans psykakut.

Och den ständiga frasen var, att det här tydligen kan hända var som helst och då blir vi oroliga. Nej, det här kan inte hända var som helst och det händer inte vem som helst heller. Ibland är jag så rabiat, så att jag kan säga att det finns inga olyckor ens en gång och ännu mindre mord, som några händelser, som plötsligt inträffar bara så där som blixten från en klar himmel. Det är alldeles för stora händelser, som kräver mycket förarbete på alla plan, för att de ska kunna inträffa utan vidare.

Mycket lades på föräldrar i debatten. De måste ta ansvar för sina barn, fråga om och om igen. Och så hade vi grupptrycket, som betyder något mer. Det fanns en förälder i studion, vars ordentlige son hade råkat ut för strul i grupp och så hade vi den urspårade invandrarpojken, som inte hade fått någon hjälp i skolan eller av socialen.

Jag satt och skruvade på mig och suckade genom hela programmet och till slut fick jag nästan ont i magen, fast det bara var en drygt halvtimme långt. Vi är inte betjänta av den här sortens program. De är för korta och lite djupgående och skapar bara mer oro och sorg. Inte mindre. Tyvärr redaktionen och Belinda Olsson, som jag har skymtat i korridorerna på DN för hundra år sedan.

Och Debatt från i går gjorde världen ännu lite mer obegriplig. Tyvärr. Byt programform. Och signaturmelodi. Är inte den från 70-talet?

PS. Det var alltså detta program, som bjöd in också mig och det var en helsikes tur att jag inte begav mig ända till Göteborg. För vad skulle jag där och göra? Jag befinner mig ljusår från deras samhällsuppfattning. DS.

Här är min artikel på Newsmill om mordet på Therese Johansson Rojo.


4 kommentarer:

 1. Ja Ann Helena jag är beredd att hålla med dig, Det behövs en hel del förarbete innan ett barn begår ett sådant här brott.
  Om jag har förstått de som talar om ett barns asocialitetsslalom rätt så kan många av dessa barns situation och framtid ses redan på mödravårdscentralen och sedan fortsätta och missa varje port på väg att bli vuxen.

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Jag håller med om att programmet är för kort. Det leder inte till några spännande diskussioner och väcker inga nya tankar.
  Jag saknar Gery Engman, Birgitta Sandstedt mfl och deras Kvällsöppet som alltid låg sist på kvällen och lätt kunde bli 1,5 timma långt.

  SvaraRadera
 3. Tommy och Monica: Tack för era kommentarer... det som jag tycker är djupt oroande är att en invandrarpappa har berättat för mig att hans son och hans familj fick gå igenom en lång utredning pga rykten på samma skola... så det är skillnad på folk och folk.

  Flickor är så gulliga, söta och rara så de behöver inte ens anmälas till polisen när de begår våldsbrott på skolans område, som hände innan mordet med den nu åtalade flickan. Hon slog och skallade den pojkvän som nu sitter åtalad för mordet. Men rektorn Christian Wetell valde att prata med hennes föräldrar... inget mer.

  SvaraRadera
 4. Rektorn tänkte väl att dom var ett par. Och att det skulle lösas internt så att säga. Det ska nog mycket till innan en rektor polisanmäler sin egen skola. Éller hur?
  Saknar också forna tiders debatter.

  SvaraRadera